Görsel İletişim Tasarımı bölümü, grafik tasarım, reklamcılık, animasyon, video prodüksiyonu, web tasarımı, tipografi, fotoğrafçılık ve benzeri alanlarda öğrencilere eğitim veren bir lisans programıdır.
Görsel İletişim Tasarımı Bölümümüz SÖZEL (SÖZ) puan türü ile öğrenci almaktadır.
Görsel Tasarımcı, prodüksiyon, reklam filmleri, video, yaratıcı metin, görüntüler, hareket ve ses gibi iletişim araçlarını gerek yeni medya, televizyon, bilgisayar, akıllı iletişim araçları ve mekanlar, arayüz/etkileşim tasarımı, basılı ürünler ve tüm iletişim mecraları üzerinde kullanır.
Gireceğiniz bölüme göre bu durum değişebilir. Örneğin Grafik Tasarım, Görsel İletişim ve Tasarım gibi geçmişte yetenek sınavları ile alım yapan bölümlerin birçoğu için durum artık değişmiştir. Buna ek olarak hala yetenek sınavı ile alım yapan bölümlerde de TYT sınavına girmek gerekir.
İletişim Tasarımı, üniversitelerde; Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım, İletişim ya da Mimarlık ve Tasarım gibi birbirinden farklı fakültelerin bünyesinde eğitimi verilmekte olan ve Sözel puan türünden öğrenci kabul eden bir lisans bölümüdür.
İlgili 20 soru bulundu
İLETİŞİM VE TASARIM BÖLÜMÜ MİSYONU
Bölümde basılı, hareketli ve etkileşimli mecralar eşit ağırlıkla yer almaktadır.
Mezun öğrenciler, görsel iletişim tasarımcısı, 3 boyutlu tasarımcı, konsept tasarımcısı, oyun tasarımcısı, sanat yönetmeni, web tasarımcısı, etkileşim tasarımcısı gibi unvanlarla bilgisayar yazılım şirketlerinde, reklam ajanslarında, televizyon kanallarında, oyun tasarımı şirketlerinde, film yapım, animasyon ...
eleman.net verilerine göre, Görsel İletişim Uzmanı 2023 yılında ortalama 25.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Görsel İletişim Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 20.240 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.452 TL maaş alıyordu.
Grafik Tasarımı Bölümü taban puanları, TYT'deki eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Sonuç olarak, görsel iletişim tasarımı mezunu bir bireyin görsel sanatlar öğretmeni olması mümkündür; ancak bu süreç, pedagojik formasyon eğitiminin alınması ve MEB tarafından düzenlenen sınavlar ve uygulamalar doğrultusunda gerçekleştirilebilir.
Grafik tasarımcılar ise daha sıkı bir şekilde grafik ekibiyle çalışabilirler. Sonuç olarak, görsel iletişim tasarımı daha geniş bir kavramdır ve iletişimin farklı yönlerinde görsel unsurların tasarımını kapsar. Grafik tasarım ise daha spesifik olarak basılı medya ve görsel materyallerin tasarımıyla ilgilenir.
Görsel İletişim Tasarımı mezunu bir kişi, tasarımını oluşturacağı konu hakkında araştırmalar yapar ve bu araştırmalar doğrultusunda en uygun ürünü ortaya çıkarmaya hedefler. Web sitelerine, dijital medya kuruluşları için görselleri düzenleme ve hazırlama görevine sahiptirler.
Görsel İletişim Tasarımı bölümü bazı üniversitelerde İletişim Fakülteleri, bazılarında ise Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde yer almaktadır.
Görsel İletişim Tasarımı mezunları iş imkanları özellikle son yıllarda oldukça fazladır. Mezunlar aldıkları eğitimi kapsayan iş yerlerinde kolaylıkla iş bulabilir. Teknolojinin gelişmesiyle bu alandaki iş imkanları da artmaya devam ediyor.
Görsel İletişim Tasarımı Bölümü dezavantajları şunlardır: Çok fazla mezun verir. Çalışma saatleri çok esnektir. Eğitim süresi uzun ve masrafları yüksektir.
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Moda ve Tekstil Tasarımı, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Bu bölümü bitiren adaylar kamu kurumlarında resim-iş öğretmeni, grafik öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. Grafik tasarımcısı, web tasarımcısı gibi unvanlarla birlikte eğitmen olarak da kariyerine devam edebilir.
Ancak öğrencilerin yetenek sınavı öncesinde TYT sınavına girerek baraj puanı geçmesi gerekmektedir. YÖK'ün grafik tasarım bölümü yetenek sınavları kaldırma kararı ise 4 yıllık lisans programları için geçerlidir. Grafik bölümü yetenek sınavları yerine öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerekmektedir.
Türkiye'de yeni başlayan bir Grafiker, ortalama olarak 12.500 TL ile 24.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Grafikerlerin maaşları ise 18.000 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Yüksek tecrübeye sahip Grafikerlerin maaşları ise 23.000 TL ile 33.000 TL arasında olabilir.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, kamu kurumlarında grafik tasarımcı, pedagojik formasyon sertifikası aldıkları takdirde öğretmen olabilecekleri gibi, kendi reklam ajanslarını da kurabilirler.
Görsel medya organlarında çalışan; iletişime ek olarak sanat disiplinine ve dijital medyaya da hakim, bilgisayar temelli iletişim teknolojilerini çok iyi şekilde kullanan, video, fotoğraf, ses, grafik, yazı, üç boyutlu tasarım, animasyon tasarımını gerçekleştiren kişiler "Görsel İletişim Uzmanı" olarak bilinir.
Üniversitelerin Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun olan kişiler, Görsel İletişim Uzmanı olmaktadır. Görsel İletişim Tasarımı dışında Yeni Medya ve İletişim, Görsel İletişim ve Görsel Sanatlar, Yeni Medya, Radyo Televizyon ve Sinema gibi görsel odaklı bölümleri bitiren kişiler de bu alanda çalışabilmektedir.
Görsel İletişim Tasarımı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri