Yenidoğanlarda sümüksü kakanın en çok görülme sebebi inek sütüne olan alerji durumudur. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa, bu annenin inek sütü ve inek sütü ürünleri ile beslenmesiyle anneden bebeğe geçebilir. Sümüksü kakanın diğer bir sebebi ise, bebekte oluşan enfeksiyondur.
Bebeklerde Sümüksü Ve Mukuslu Kaka
Ayrıca, yeni doğanlarda mekonyum sebebiyle bahsedilen mukuslu ve sümüksü kaka görülmesi muhtemeldir. Buna bağlı olarak bebeklerde sümüksü ve mukuslu kaka kalıcı görünüyorsa çocuk doktoru ile iletişime geçilmesi güvenli olacaktır.
Bebeklerde mukuslu kaka; enfeksiyon rahatsızlıkları, bağırsak enfeksiyonu ve alerjiden kaynaklı olabilir. Mutlaka bir uzmanla iletişime geçilerek, bebeğinizin muayene edilmesini sağlamalısınız. Yeşil mukuslu kaka renginin oluşmasına neden olabilir.
Kaka renginin yeşil olması bebeğin sağlıklı ve huzurlu bir bebek olması durumlarında normal olarak kabul edilir. Ancak sürekli ağlayan ve huzursuz olan bir bebekte yeşil mukuslu kaka durumu besin alerjisinin habercisi olabilir. Bunun yanında yeşil kaka barsak enfeksiyonları sırasında da görülebilir.
Bebeğin kakasının rengi beyaz-gri olduğu zaman: Acil durum denilebilecek kaka rengi beyazdır. Bebeğin kakası beyaz-gri ise safra yolu tıkanıklığı ve karaciğer konusunda rahatsızlık bulgusu olabilmektedir. Bu durumda erken tedavi oldukça önem kazanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Yenidoğanın ilk kakası, mekonyum katran renginde siyah görünür, ancak yeşilimsi de görünebilir. Fazla safra yeşil kakaya neden olabilir. Emzirilen bir bebeğin kakası, mekonyumdan olgun süte geçerken yeşilimsi görünebilir.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Bu Belirtiler Varsa Yaz İshali Olmuş Olabilirsiniz.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz.
Bağırsakların düzgün çalışması ve gıda emilimine yardımcı olan mukus, bazı durumlarda bir miktar kanla birlikte dışkıda gözlenebilir. Bu durumun ciddiye alınması ve en kısa sürede tıbbi yardıma başvurulması gerekir.
Yeşil sümüksü kaka, bebeğin bağırsaklarında hızlı bir şekilde geçen sindirim işleminin sonucu olarak oluşabilir. Bebeğin anne sütünden veya mama yediği yiyeceklerin sindirimi sırasında yeşil pigmentler bebeğin kakasına karışabilir ve yeşil sümüksü bir görünüm alabilir.
NOT: Anneyi emen bir bebekte kakada sadece mukus olması, bebek iyi kilo alıyorsa ve yukarıda sayılan bulgular yoksa normal kabul edilmelidir. Anne sütü alan bebeklerin bir kısmında kakada mukus olabilmektedir. Ek gıdalara başladıktan sonra bu durum düzelmektedir.
Kakadaki besin alerjisi belirtileri
Özellikle kakada sümüklenme yani mukus oluyorsa, kakada kan görülüyorsa, makat etrafında kızarıklık oluyorsa aklımıza besin alerjisi gelmelidir.
İshal Bebek Kakası
Kakanın sulu-cıvık, normalden farklı renkte, sık sık ve bol olmasıdır. Kaka sayısı 10-12 üzerine çıktı ise, kırmızı-köpüklü-sümüklü olmaya başladı ise, bebeğin emmesi azaldı ise , gazı oldu ise, huzursuzlandı ve cildi kuru ise bu ishaldir ve en çok bebeklik döneminde ishal nedeni rota virüstür.
Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır.
İdrar veya kakasında iltihap olması, sık ve sulu kıvamda kaka yapma nedeniyle de pişiğe rastlanabilir. Hasarlanan cilt bölgesinde bakteri ve mantarlar üreyerek pişiği ağırlaştırabilir.
Bebek kakası yeşil olduğunda yenidoğan bebeklerde fazla safra olduğu söylenebilir. Anne sütü alan bebeklerde ön süt ve son süt dengesizliği bu renge sebebiyet verebilir. Ön süt her emzirme başlangıcında ilk akmaya başlayan az yağlı, son süt emzirme sonuna doğru çıkan çok yağlı süttür.
Ayrıca dışkıda incelme, kanlı dışkı, makattan kan gelmesi ve dışkıda yumurta akına benzer sıvı olması kalın bağırsak kanserinin belirtilerindendir. Bağırsaktaki kanserin daha da ilerlemesiyle birlikte; karında şişlik, şişkinlik, kitle ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri arasında sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Ancak kanlı ishal olarak tanımlanan içinde kan ve mukus olan dışkılama, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı ile seyreden ishal vakalarında tehlikeli olabilir ve bu durumda antibiyotik kullanımı gerekebilir.
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir. Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Eğer inek sütü alerjisi makatta kızarıklıkla kendini gösteren alerjik proktokolit varsa kaka sümüklü ve bazen kanlı olur. İnek sütü alerjisi ince bağırsağı tutmuşsa ve kalın bağırsak tutulmamışsa kaka ishal şeklindedir ve gözle kan görülmese de mikroskopik olarak kan görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri