Kars kaşarı, bu ilin meşhur peynirlerinden bir tanesidir. Bu peynir yapımının ardından bir süre dinlendirilmektedir. Bu şekilde tadı çok daha güzel olmaktadır. Kendine özgü tadı nedeni ile insanlar tarafından sevilen bir peynirdir.
Kars peynir çeşitleri arasında öne çıkan tatlardan biri Gravyer peyniri olur. Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer delikli yapısıyla bilinir. Mevsimsel olarak Kars'ın en yüksek rakıma sahip yaylalarında üretilir.
Kars'ta 20'nin üzerinde peynir çeşidi bulunuyor ancak AB Gıda kodeksi standardizasyonu ile birlikte peynirler; kaşar, gravyer ve tel peynir olmak üzere 3 çeşide indi. Bunların dışında kalan ve 4-5 bin yıllık bir üretim kültürünün ürünü olan peynirler ise evde aile içi tüketime yönelik olarak üretilmeye başlandı.
İlgili 34 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Batlamyus Kars'a; “Khorsa”, Strabom ise; “Khorzene” demektedir. Bir söylentiye göre de: Gürcü dilinde “Kapı kenti” anlamına gelen “Karis Kalaki”den gelmektedir.
Hayvanlar doğalarına uygun olarak, en kaliteli şekilde, çiçek yiyerek beslenirler. Bu sebeple Kars Balı meşhurdur, Kars Gravyer'i dünya markası peynirlerden birine dönüşmüştür.
Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir.
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
Sert bir kıvama sahip olan bu peynir, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle hazırlanır. Üretimi oldukça zahmetlidir. İçinde katkı maddesi bulunmadığı için, besin değerleri diğer peynirlerden daha yüksektir. Kars gravyerinde, yüksek rakımlı yaylalarda beslenen hayvanların sütü kullanılır.
Kale kapısındaki kitabeye göre, 1152 yılında Sultan Melik İzzeddin'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılır. Kaleyi 1386 yılında Timur ve ordusu yerle bir eder, 1579 yılında padişah III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa döneminde yeniden inşa ettirilir.
Kars'ta kış tatili yapacaksan kıyafetlerini iyi seçmelisin. Bot ve mont tercihin zorlu kış şartlarına uygun olmalı. Ayrıca termal içlik, yün çorap, atkı ve bere, Kars'a kış tatili için giderken mutlaka yanında bulunması gereken şeyler.
Nüfusu Karapapaklar (Terekemeler), Şii Azeriler, Kars çevresinden Yerliler ile daha sonra Erivan(Revan)'dan Kürtler oluşturur. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur.
Boğatepe Köyü'ndeki ev kahvaltılarının pek çoğunda Türkmen saçak peyniri, malakan peyniri, Kars'ın lezzeti il sınırları çoktan aşmış gravyeri, eski kaşarı başta olmak üzere bir çok peynirin yanı sıra tazecik köy kaymağı, enfes bir petek balı, tereyağı, kete gibi birçok lezzet daha sizi bekliyor.
Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır.
Kars'ın Başkenti Dikme, Kars'ta. ve coşkuların kentine. Kars'ın Başkenti Dikme, Kars'ta.
Ani Harabeleri, Çıldır Gölü, Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars Kalesi ve daha nice turistik gezi mekanı, Kars'ta gezilecek yerler denince akla ilk gelenler.
30 Ekim 1920'de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars'ı alarak Türk topraklarına katmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri