Alaca çorba Gaziantep mutfağının sevilen çorbalarından biridir. Bol bakliyatlı, çok besleyici, nefis bir çorbadır. Çorba, lezzetini içindeki malzemelerden ziyade tarhundan alır. Tarhun bana göre tarçın ve anason karışımı bir kokusu olan bir baharattır.
Gaziantep mutfağına ait, içerisinde yeşil mercimek, nohut, aşurelik buğday gibi lezzet harikaları bulunan, tarhun otu ile mis gibi kokan alaca çorba oldukça doyurucu ve besleyicidir.
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Şafak çorbası, içerisinde domates püresi, yoğurt, yumurta ve diğer çorba malzemeleri bulunan, kesilmeden hazırlanan bir terbiyeli çorbadır.
Havuç, kabak, domates ve patates rendelenerek sırayla tavaya eklenerek kavrulur. Yeterince su koyularak hafifçe pişirilir. Daha büyük bir tencereye tereyağı eklenir, eritilir üzerine un ilave edilerek un konusu çıkana rengi hafif dönene kadar kavrulur. Pişen sebzeler suyuyla birlikte bu tencerenin içerine aktarılır.
İlgili 15 soru bulundu
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Yoğurt ve un bir kapta çırpılır ve tencereye aldığımız tavuk suyuna katılıp kaynayana dek karıştırılarak pişirilir. Sırasıyla nohut tel şehriye ve tavuk parçacıkları eklenir. Şehriyeler piştiğinde tuzot ve tuz eklenip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tavada kızdırılan yağ ve biber üzerine dökülerek servis edilir.
Romanya mutfağına özgü bir çorba olan romen, hem etli, hem de yoğurtlu bir çorba çeşididir. Minik köftelerin haşlanmasıyla hazırlanan bu çorba, havuç ve kornişon turşu ile zenginleştirilir. Tadını hafifletmek için yapımında kremaya da yer verilir.
Beyran Çorbası (Gaziantep) Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Malzemeler: Belli bir miktar diş tarhana, s alça, biber, nohut, sade yağ. Yapılışı: Tarhana önceden nohutla beraber ıslatılıp kabarması beklenir. Su ilave edilerek kısık ateşte ağır ağır pişirilir. Salça ve isteğe göre baharat eklenip, yağ eritilip üstüne dökülür ve servis yapılır.
Yayla çorbası, pirinç, un ve yoğurt gibi malzemelerden meydana gelen ve Anadolu mutfaklarının yaz kış vazgeçilmez lezzetlerinden biri hâline gelmiş bir çorbadır. Halk arasında yoğurt çorbası adıyla da anılmaktadır.
Gulaş (Macarca: gulyás), Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yüzyılda Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir.
Bereketli bir tatar çorbası olan paklalı lakşe çorbası fasulye ve erişteyle yapılıyor.
Rus Mutfağı'nın dünyaya mal olmuş bir tadı olan borscht çorbası, et ve sebzelerle hazırlanan lezzetli bir çorba. Sığır eti, et suyu, pancar, havuç, lahana, soğan, domates ve tereyağıyla hazırlanan bu çorbanın Türk damak tadına uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Balkan çorbası kış sebzeleri ve tavukla yapılan çok besleyici bir çorba. Ancak asıl ilginç tarafı içine turşu ve turşu suyu ekleniyor olması. Bu şekilde terbiye edilen Balkan çorbasının lezzetine doyamayacaksınız.
Kaynayan suya tavuk bulyonlarınızı (veya sebzeli çeşninizi) ve fesleğen hariç tüm sebzelerinizi koyup sebzeler yumuşayana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Sebzeler yumuşadığında fesleğeni de ince ince doğrayıp katın. Afiyet olsun!
Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çoğu yörede bir ritüeldir. Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur; ilk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir.
Bursa'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan Muradiye çorbası, tavuk eti ve yoğurt ile hazırlanır. Yöre halkı tarafından çok sevilen muradiye çorbası, kabak ve havuç gibi sebzelerle zenginleştirilir.
Sıkıcık çorbası; tarhana ve bulgurla çok kolay bir şekilde hazırlayacağınız, oldukça pratik, besleyici, ana yemek olabilecek kadar doyurucu ve çok lezzetli bir çorbadır. Sıkıcık çorbası, Kütahya bölgesine ait olan bir yöresel çorba çeşididir.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Avşor, genellikle kemiksiz et, büryan yağı, biber, taze fasulye, patlıcan, salça ve tuz ile yapılan bir çorba. Bitlis ve Van civârında bilinmektedir. Avşor çorbası büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağ, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanır.
Ekmeğin küçük parçalar halinde doğranıp çorba suyuyla ıslatılması, et suyuyla ıslatılmış. Telbine, Un, yağ ve sudan mamul pişirilen bir nevî bulamaçtır. Çoğu zaman buna bir miktar bal da karıştırılır. Süt gibi beyaz olduğu için 'Telbîne' adını almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri