İcra takibine konu olan asıl alacağın faizi, genellikle alacaklı ve borçlu arasında yapılan sözleşmede belirlenmektedir. Ancak alacaklılar bazen icra takiplerinde fahiş, yüksek faiz talep edebilmektedirler. Öyle ki bazı durumlarda icra takiplerinde talep edilen faiz tutarları ana parayı bile geçebilmektedir.
işleyen zamana ve faiz oranına göre faiz miktarı asıl alacağı geçebilir.
Ticari işlerde hem anapara hem de temerrüt faiz miktarı serbestçe kararlaştırılabilir (TTK m. 8/1).
Anapara faizi (kapital faiz), en basit şekilde, belirli bir süre para alaca- ğından yoksun kalmanın karşılığı ve medeni semeresi olarak ifade edilebilir. Anapara faizi, borcun iadesinin gerektiği ana (vadeye) kadar ödenen karşılıktır.
Üç aydan aşağı olmamak üzere cari hesaplarda, taraflar tacir ise faize faiz yürütülmesi mümkündür (TTK m. 8/2). Üç aydan aşağı olmamak üzere her iki taraf bakımından ticari iş niteliğini haiz olan ödünç sözleşmelerinde taraflar tacir ise faize faiz yürütülebilir (TTK m. 8/2).
İlgili 38 soru bulundu
Faiz hukuki işlemden ya da kanun- dan kaynaklanır. Faizin mevcudiyeti asıl alacağa bağlı olmakla birlikte faiz ayrı bir alacaktır. Bu nedenle faiz asıl alacakla birlikte ya da asıl alacaktan ayrı olarak dava edilebilir.
Kanun icra takiplerinde borçlulardan yüksek faiz talep edilmesini sınırlamıştır. Alacaklıların icra takibinde yasal sınırların üzerinde yüksek faiz talep etmesi veya kanunca belirlenen faiz oranlarını ihlal etmek suretiyle anaparayı geçecek şekilde faiz talep etmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Yine belirtilmesi gereken bir diğer husus, temerrüt faizi oranının belirtilmediği durumlarda, belirlenen anapara faiz oranı, mevzuattaki temerrüt faiz oranından yüksek olursa, temerrüt faizi olarak anapara faiz oranı kabul edilecektir.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Anapara Nedir? Bankaya yatırılan mevduat ya da bankadan borç alınan kredilerde üzerinden faiz hesaplanacak olan paradır.
MADDE 88- (1) Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir. (2) Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz.
BASİT FAİZ:
Yani basit faiz, faize faizin işletilmediği sadece anaparaya faizin işletildiği faiz metodudur.
Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Bu konuda bir Yargıtay kararında: “İşçinin ücret alacaklarına en yüksek banka mevduat faizi istenebilir.
2- Hesaplama yöntemine göre, yılın (360) gün, ayın ise (30) gün üzerinden nazara alınıp, bakiyeye gün kalırsa bunun ilavesi suretiyle faiz tutarının belirlenmesi gerekirken, yılın (365) gün kabulü ile bu suretle hesaplama yapılması doğru kılınmamıştır.
Yıl veya sene; Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde bir tur yapmasına karşılık gelen, yaklaşık 365 ¼ günlük zaman dilimi. Bir takvim yılı 365 gün, artık yıl ise 366 gündür. Bir takvim yılında 12 ay veya 52 hafta vardır.
Temerrüt faizi de gecikme faizidir. Ancak kanunkoyucu bazı hallerde borçlunun temerrüde düşürülmesine gerek kalmadan faiz uygulanabileceğini kabul etmektedir.
Anapara ve Faiz Temdit: Vade sonlarında hesabınız, güncel faiz oranı ve aynı vadeyle otomatik olarak yenilenir. Anapara Temdit: Faizin tutarı seçmiş olduğunuz hesaba aktarılır. Yalnızca anaparanız yenilenir. Koşullu Temdit: Belirlemiş olduğunuz tutar seçtiğiniz bir hesaba aktarılır, kalan miktar yenilenir.
120 uyarınca ise sözleşmede kararlaştırılabilecek en yüksek temerrüt faiz oranı ise %18 olarak aynı tutulurken ticari işlerdeki temerrüt faiz oranı 01.07.2023 tarihi itibariyle uygulanmak üzere %10,75'ten %16,75'e çıkartılmıştır.
Evet, devam eder. İşçinin maaş haczi kesilmesi borç ödeme taahhütü gibi özel bir durum olmayıp işçinin haciz kesintilerine başlanmış olması alacak miktarına işleyen faizi durdurmayacaktır. Maaş kesintileri yapılsa da ana para miktarında kalan bakiyeye faiz işlemeye devam edecektir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Konuya ilişkin İİK.nun 66.maddesi uyarınca yasal sürede icra dairesine yapılan itiraz üzerine itiraz edilen kısım yönünden takip olduğu yerde durur. Ancak kabul edilen kısım üzerinden alacaklının takibe devam hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri