Atak sırasında beyin dalgaları hâlâ uykuda olduğu için bebeğiniz etrafı algılayamaz. Çığlık atma, sallanma, titreme ve hırıltılı nefes, gece terörü ataklarında sıkça görülen durumlardır. Bu tür belirtiler, genellikle birkaç saniyeden 3-4 dakikaya kadar sürebilir.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir. Ancak ebeveynlerin bilmesi gereken o sırada uyanıklık olmadığıdır.
Erişkinlere oranla çocuklarda daha sık rastlanan bir durumdur ve yaş arttıkça görünme sıklığı azalır. Stres, bazı ilaçlar ve uykudaki solunum bozuklukları uyku terörünü tetikleyebilir.
Huzursuz bebek sendromunun yaygın görülen belirtisi, ani başlayan ve bazen çok uzun saatler boyunca aralıksız süren ağlama, sinir hali ve çığlık atmadır. Ancak bu durumu normal ağlamadan ayırmak gerekir. 6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar.
İlgili 45 soru bulundu
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Uyku terörü nedir sorusunun cevabı merak konusu olabilir. Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde, çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Gece terörü hastalığı çoğunlukla ergenlikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ataklar hastalık dönemlerinde de oldukça nadirdir. Eğer bu durum her gün veya birkaç gün arayla tekrarlıyorsa psikiyatr uzmanına veya nöroloji uzmanına danışmak gerekir.
Uyku terörü birkaç saniye ile birkaç dakikaya kadar sürer, ancak bu durum kişilere göre de değişiklik gösterip daha uzun sürebilir. Uyku terörü çocukların neredeyse yüzde 40'ını etkilerken, yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Gece terörü olarak da bilinen parasomnia; yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde görülebilen bir uyku bozukluğudur.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Her yaştan bireyde zaman zaman görülebilen bir sorundur. Ancak özellikle 5 ay-6 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülmektedir, çocuklarda görülme oranı ise %88'dir. Ergenlik döneminden sonra daha az görülse de, yetişkinlik döneminde de parasomnia yaşayan kişiler bulunmaktadır.
Çocuklarda gece terörü genellikle 5-7 yaş arasında görülür. Bu yaş grubunda görülme sıklığı yüzde 1-6 iken ergenlik döneminde sıklık azalır.
Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.
Gece korkusuna karşı yapılması gerekenler;
Çocuk sakinleştirildikten sonra yatağına yatırılmalı, mümkünse o uykuya dalana kadar yanında eşlik edilmelidir. Gece lambasının veya kapının açık bırakılması, bir ihtiyacı olduğunda yanında olunacağının söylenmesi çocuğun gece korkusunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Her yaştan ve cinsiyetten insanlarda görülebilir, ancak bazı gruplarda daha yaygın olarak ortaya çıkabilir. Genellikle genç yetişkinler arasında daha yaygındır. 20'li yaşlarda ve 30'lu yaşların başlarında sıkça görülür. karabasan, kişiler uykuya geçerken veya uykudan uyanırken meydana gelir.
Bebekler büyüdükçe uyku düzenlerinde birtakım değişiklikler yaşar. Ancak bazen uyku düzenleri hızla değişebilir ve hatta ortada bir uyku düzeni bile kalmayabilir. İşte bu durum uyku gerilemesi olarak tanımlanır.
Bebekler, doğum sonrası ilk aylarda ve daha sonra 3., 6., 9. ve 12. aylarda uyku gerilemesi yaşayabilir. Bu dönemlerde bebeklerin yaşadığı çeşitli faktörler uyku düzenlerini etkiler ve uyku gerilemesine neden olur.
Gece terörü, bebeklerden çocuklara kadar çeşitli yaş gruplarında görülebilen bir uyku bozukluğudur. Uyku sırasında meydana gelir ve genellikle uykunun derin evrelerinde gerçekleşir. Gece terörü sırasında çocuk, uyanık gibi görünse de aslında tam anlamıyla uyanık değildir.
Çocuklarda uykusuzluğun sebepleri içinde; astım, reflü, otizm, geç vakit bslenme, yetersiz beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, hiperaktivite bozukluğu, obezite, aile içinde yaşanan problemler şeklinde sayılabilir.
Büyüme hormonu, gecenin ilk yarısında yani 01.00-03.00 saatlerinde yoğun salgılandığını belirten Yılmaz, "Ergenlik dönemindeki çocuklar, geç saatlere kadar uyumaz ve bu hormonun salgılandığı saatlerde uyanık kalırlarsa hormonun geliştirici etkisinden yoksun olur, çelimsiz, zayıf, serpilememiş olarak büyür" dedi.
Eğer gece 3'te aniden uyanıyorsanız, bunun ilk nedeni derin uykudan normal uykuya geçiyor oluşunuzdur. Araştırmalara göre her insan gecede ortalama 6 kez uyanır ve derin uyku sürecinin genel olarak 3 ile 4;30 saatleri arasında sonlanıp, normal uyku sürecine geçildiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri