Bebeğiniz çiğ, haşlanmış, pişmiş ve hatta az pişirilmiş yumurtanın herhangi bir türüne karşı alerji geliştirebilir. Ayrıca anne sütüyle beslenen bebeklerde annenin yumurta yemesi durumunda da ortaya çıkabilir. Yumurta akı ve sarısı, bağışıklık sistemi tarafından alerjik reaksiyonu tetikleyebilecek proteinler içerir.
Hem yumurta sarısı hem de yumurta beyazı, alerjiye neden olabilecek proteinler içerir, ancak en yaygın olarak yumurta beyazına alerji görülür.
Yumurta alerjisi geçer mi? Yumurta alerjisi de süt alerjisi gibi sık görülen bebeklik alerjilerinden birisidir. Benzer şekilde yumurta alerjisi de erken çocukluk döneminde %80oranında düzelir. Süt alerjisinden önemli bir farkı ise ısıtılma ve fırınlanma gibi işlemlere yumurta sarısı proteini daha hassastır.
Çocuklarda artan besin alerjilerinin nedeni de bu katkı maddelerine karşı oluşan reaksiyonlar olarak kabul edilir. Alerji belirtileri, alerjen alındıktan sonraki ilk dakikalarda veya 1-2 saat sonra ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa 72 saate kadar vücut tepki verebiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Tüm besin alerjilerinde olduğu gibi yumurta alerjisinin ana tedavisi bebeğe yumurta vermemektir. Yumurta içeren tüm gıdaların bisküviden köfteye kadar dikkatle seçilmesi gerekir. alerji geliştiği anda ise epinefrinli iğne yapılması ve acilen hastaneye götürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Yumurta alerjisinde egzama veya kaşıntı, deri ve göz lezyonları görülme sıklığı diğer besin alerjilerine göre daha fazla olur. Yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishal ile kendini belli eden yumurta alerjisi, özellikle bebeklerde egzamanın en önemli nedeni olarak kabul edilir.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) aşısı, kızamık ve kabakulak virüsünün tavuk embriyo kültürlerinde üretilmesi nedeniyle eser miktarda yumurta proteini içermektedir. Bu nedenle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşılamada çekinceler oluşmaktadır.
Yumurta sarısı içerdiği vitamin, mineral ve protein açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Yumurtanın en faydalı kısmı sarısıdır ve bilinen bir zarar ya da yan etkisi yoktur.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yumurta alerjisi olan kişilerde yumurta hangi reaksiyonlara neden olur? Gösterilen reaksiyonlar kişiden kişiye değişmektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ishal, mide ağrısı, kurdeşen, egzamanın kötüleşmesi, solunum problemleri/astım veya alerjik şok olarak görülür.
Yumurta alerji ise çocuklarda görülen besin alerjileri içerisinde ikinci sırada yer alıyor. Yumurta alerjisi çocuklarda astım, öksürük, solunum yetmezliği, egzama, burun tıkanıklığı, kramplar ve kusma gibi gelişim sürecini olumsuz etkileyen sağlık problemlerine de neden olabiliyor.
Burun akıntısı, hapşırma ve burunda kızarıklık ayrıca burun tıkanıklığı da yumurta alerjisinin belirtileri arasındadır. Daha ağır görülen belirtilerde kusma, mide bulantısı, kramplar, öksürük, hırıltılı nefes alma, nefes darlığı, hızlı nabız, baş dönmesi, bayılmalar, ani sıcaklık hissi ile terlemeler şeklindedir.
EK gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Çoğu çocuk 3 yaşına gelene kadar yumurta alerjisini aşar. Ancak bazı kişilerde yumurta alerjisi yetişkinliğe de taşınır ve ömür boyu devam eder.
Alerji notu: Buğday ürünü içerir. Süt ve yumurta işlenmemiş hatta üretilmiştir. Süt ve yumurta alerjisi olanlar tarafından güvenle tüketilebilir.
Bu belirtiler sümüklü-kanlı dışkılama, dolu ya da fışkırır tarzda kusma, karın ağrısı, kabızlık, ishal, tedaviye dirençli pişik, emme reddi, bunlara bağlı olarak kilo almada duraklama gibi mide bağırsak sistemi ile ilişkili olabileceği gibi, egzama, kurdeşen, ağız çevresinde kızarıklık, nezle bulguları, gözkapağı ve ...
Cildinde döküntüler meydana gelir. Bebeklerde besin alerjisi ne zaman ortaya çıkar? Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Özellikle ilk 12 ay çeşitli alerjik reaksiyonlar gösteren bir bebek için bunun birçok nedeni olabilmektedir. Bağışıklık sistemi için henüz yabancı bazı maddeler bebeklerde çeşitli belirtilerle ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.
Yumurta alerjisi olan bebekler başta protein kaynaklarına yönelmektedir. Yoğurt, haşlanmış ve püre haline getirilmiş sebze ve meyve tüketimi yumurta alerjisi olan bebekler için önerilmektedir.
Bebeklerin yüzünde kızarıklık olmasının birden fazla nedeninin olması da mümkündür. Cilt kuruluğu, sıcak döküntüsü olarak da bilinen isilik, pişik ya da kurdeşen olabilir. Sivilce şeklinde bir kızarıklık olması da sıkça görülen bir durumdur. Bu durum genelde anneden bebeğe geçen hormonlar ile açıklanır.
Olguların hiçbirinde hayatı tehdit eden ciddi reaksiyon gözlenmemiştir. Sonuç: Bağışıklamanın önemi dikkate alındığında; anaflaksi riskinin düşük olması nedeniyle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşı güvenle yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri