Bebeklere bakliyat ne zaman ve nasıl verilmeye başlanır? 9. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, börülce gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir.
9 aylık bebek beslenmesi için nohut, kuru fasulye gibi kuru bakliyatlar da uygundur. 9. aydan başlayarak bebeğinizin yemeklerine bakliyat ekleyebilirsiniz.
Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır. Nohut yaparken içine 1-2 ilikli kemik atılması nohutu daha lezzetli yapacaktır.
Nohut haftada en az iki kez olmak üzere tüketilmeli... Nohut, DNA sentezi ve yenilenmesi için gerekli olan folata sahiptir. Bu nedenle de DNA'nın kanser hücreleri formunda değişmesini önlüyor ve yapıyı koruyor.
İlgili 43 soru bulundu
Islatılan nohut süzülür. Nohut düdüklü veya normal tencereye alınarak üzeri 3 parmak geçecek kadar su koyulur ve haşlanmaya bırakılır. Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır.
Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur. Islatırken bir çay kaşığı karbonat eklemek yine nohutu yumuşatırken gaz yapmasını da engeller. Nohutu muhakkak düdüklüde pişirmelisiniz. Nohut yemeği genellikle bir saat gibi bir sürede pişecektir.
Nohutu su içine koyduğunuzda suyun nohutu 2-3 parmak kadar geçmesi iyi olur bu miktar haşlama için de geçerlidir. Nohut ıslatma suyu sıcak mı soğuk mu olmalı derseniz soğuk su tavsiye edilmektedir.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Özellikle ithal olmayan, yerli nohut türlerinde gözüken yumuşamama sorununun önüne geçmek için yapmanız gereken bir gece önce nohutları bıraktığınız ıslama suyuna yarım çay kaşığı karbonat eklemek.
Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi.
Ayrıca yiyecekler çok küçük parçalar halinde, oturur pozisyonda ve gözünüzün önünde eline verilerek yemesi sağlanabilir. Kuru baklagil yemekleri de bu aydan itibaren verilebilir.( kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya vb.). 10. aydan itibaren 10 günde bir koyun, kuzu veya dana ciğeri verilebilir.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Nohut Püresi (+6 Ay) Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
Bir gün öncesi ıslatılan ve kabaran nohutlar, içerisine doğranan kuru soğan, tercihe göre tuz ile beraber üzerini 2 kat geçecek şekilde suyla beraber haşlanır. Haşlanan nohutlar süzülür ve bir robot yardımı ile ezilir. Ezilen nohutlar zeytinyağı ilavesiyle püre haline getirilir ve limon suyu eklenir.
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Geceden ıslatılmış nohut düdüklüde orta ısıda yaklaşık 25 dakikada haşlanır. Yemek yapılacak, geceden ıslatılmış ve düdüklüde haşlanmış nohut, normal tencerede yemeklik malzemeyle birleştikten sonra orta ateşte, nohutun cinsine göre yaklaşık 20 dakika daha pişirilip afiyetle yenir.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Öte yandan usta aşçılara göre; Nohut yemeğinin gaz yapmaması için bir tutam kimyon eklemek yeterli oluyor. Tencere içerisine bir tutam ekleyeceğiniz kimyon nohutun gaz yapmasını önleyecektir.
Nohut, sert bir bakliyat olduğu için yumuşatmak adına bir gece önceden suyun içerisine konuluyor. Bu sayede pişme süresi hızlanıyor. Bir gece önceden kuru haldeki nohutları tencerenize koyun. Ertesi gün suyunu çekmiş olduğunu göreceksiniz.
Nohutları yıkadıktan sonra derin bir tencereye alın ve üzerine 4-5 parmak geçecek kadar soğuk su koyun. Suyun için 1 çorba kaşığı kadar sirke ekleyin. Sirke hem nohutun gazının çıkmasına hem de daha kolay pişmesine yardımcı olacaktır. Nohutları haşlamaya bırakın.
Nohutları yıkayıp süzelim ve düdüklüye alalım. Tuz, şeker, kabartma tozu ve sıcak suyu döküp düdüklüde kaynamaya başladıktan 30 dk sonra altını kapatıp 10dk düdüklünün kapağını açmadan bekletelim. 10 dk sonra nohutun suyunu süzüp nohutu yıkayıp süzelim.
Bir düdüklü tencere alın ve içerisine nohut, su, tuz, şeker ve kabartma tozu ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatın ve nohutları yarım saat haşlayın. Ocağın altını kapattıktan 10 dakika sonra nohudu süzüp yemeği pişirmeye başlayabilirsiniz.
Nohutlar, düdüklü tencerede yapılmak isteniyorsa, evvelinden su içerisinde bekletilmesine yahut haşlanmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Düdüklü tencere içerisine dahil edilerek pişirilmeye başlanan nohut, yaklaşık olarak 25 dakikanın sonunda hazır olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri