Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra, anne sütüyle beraber ek gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Ancak çocuğunuzu çikolata, reçel gibi şekerli gıdalarla mümkün olduğunca geç tanıştırın. Bebeğin ihtiyacı olan tüm besinleri içeren anne sütü, 0-6 aylık bebekler için en faydalı besindir.
Bu hususta 1 yaşından küçük bebeklere reçel verilmez. Şekerle erken tanışmanın bebeklerin metabolizmasının bozulmasına yol açtığı ifade edilirken, en kötü ihtimalle 2 yaşına kadar şekerle tanışmasını engellemenizde fayda olacaktır.
12 ay ve üzeri yaştaki bebeklerin kilo almasının ne kadar önemli olduğunu bir anne olarak iyi biliyorsunuzdur.
Bu dönemde şeker tüketen bebeklerin bağışık sistemlerinin gelişiminde çeşitli sıkıntılar görülebiliyor. Fazla şeker tüketen bebekler, yaşıtlarına göre grip, nezle gibi hastalıklara çok daha kolay yakalanabiliyorlar. Ayrıca, şeker tüketimi bu yaş grubundaki bebeklerin diş gelişimini de olumsuz etkiliyor.
İlgili 41 soru bulundu
1 yaşından önce verilen tuz, damarlarında birikerek bebeğin erken yaşta hipertansiyon hastası olmasına yol açabilir. Bebeklere ek besin verirken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü basit gibi görülen hatalar ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor.
Ancak bebeğin tüketmesini sağlamak için hiçbir ek gıda tuz veya şeker ile tatlandırılmamalıdır” uyarısında bulundu. “Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Reçel, meyvelerden elde edilen lezzetli bir marmelat ve tatlı türüdür. Mevsiminde toplanan meyveler, şeker, bal veya pekmez gibi tatlandırıcılarla kaynatılır ve kış aylarında da tüketilebilir. Kahvaltılıkları süsleyen reçel çeşitleri günün her öğününde de tüketilebilir.
Ayva reçeli, doktorların özellikle tüberküloz hastalığında önerdiği çok şifalı bir besindir. Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Ayvanın yazdığımız tüm şifalarına reçeli de sahiptir ve özellikle göğüs hastalıkları için uzmanlar tarafından önerilir.
Vücudumuzun da şekere ihtiyacı vardır, tabi çok az miktarda. Fakat bebeklerin ve küçük çocukların şeker tüketimi son derece önemli bir konudur. 1 yaşına kadar kesinlikle çocuklarınıza şeker katkılı besinler vermemeniz gerekir.
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
İçinde glikoz ve fruktoz bulunan hazır reçellerin fazla tüketilmesi, gerek içerdikleri kalori değeri gerekse fruktozun metabolik özelliklerinden, obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok metabolik hastalığa yatkınlığı artırmaktadır."
Doğal Tahin (8+ Ay) - 300 G
Yerli susamdan elde edilmiştir. 8 ay ve üzeri bebeğiniz ve sizler pekmez veya keçiboynuzu özü ile karıştırarak kahvaltılarınıza lezzet katabilirsiniz.
Sade yoğurdunt adınan hoşlanmayanlar için reçelli yoğurt lezzetli bir alternatif olacaktır. Yoğurtta ve sütte bulunan kalsiyum ve fosfor başka hiç bir yiyecekte yoktur.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Biz yetişkinlerin bile bayıla bayıla yediği çikolataları bebeğinizle tanıştırmak için en az 24 aylık olmasını beklemelisiniz. İçerisinde bulunan 'teobramin', bebekler için uygun bir madde olmadığından dolayı yan etki gösterebilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Bir yaşına gelinceye kadar bebek yemeklerine kesinlikle tuz ilave edilmemelidir. 1 yaşını geçen bebeklerde ülkemizde genel olarak iyot eksik beslenmenin yaygın olması sebebiyle az miktarda iyotlu tuz ilave edilebilir. Bu iyotun buharlaşıp yok olmaması için ise tuzun yemeklere piştikten sonra ilave edilmesi uygundur.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
0-1 yaş arası bebeklerde bal yedirilmemesinin sebebi ise arıların bal yapma sürecidir. Arılar bal yaparken “kolostridyum botalium” adı verilen bir bakteriyi bala bırakıyor. Bu bakteri botulizm denilen bir tür zehirlenmeye yol açabiliyor.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri