Uzmanlar, 6. ayda bebeklerin yoğurt yemeye başlayabileceğini belirtiyor. Çünkü yoğurt besin değeri yüksek olmakla birlikte, henüz çiğneme refleksi gelişmemiş olan bebekler için yemesi oldukça kolay bir besindir. Bu sayede anne sütünden katı gıdaya geçiş, yoğurt ile daha yumuşak bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
1/2 bebek kavanozu kadar yoğurt ta verebilirsiniz. Önemli olan her gün her besini vermek değil ek gıda ve anne sütü miktarını günlük beslenmede dengelemenizdir.
1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Dolayısıyla ek gıdaya başlayan bebeklere ilk günlerde birkaç çay kaşığından fazla yoğurt yedirilmemelidir. Eğer kızarıklık, deri döküntüsü vb. alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa yoğurdun miktarı yavaş yavaş artırılabilir. İlerleyen aylarda ise bebeğin de isteğine göre yarım veya tam çay bardağı yoğurt yedirilebilir.
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olan yoğurt bebeğinizin gelişimi için ok önemlidir. Bebeğinize vereceğiniz yoğurdun doğal olmasına özen göstermeniz gerekir. Kilo almak için yardıma ihtiyaç duyan bebeğiniz için mükemmel bir yiyecektir.
Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir. Mutlaka kabın kapağı iyice kapatılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Dondurulmuş meyve, soğuk yoğurt, soğuk meyve püresi ve soğuk muhallebi bebeğinizi bir hayli rahatlatacaktır. “Soğuk ürünler bebeğime zarar verir mi?” diye düşünüyorsanız; minik hanım ya da bey gıdanın soğuğundan faydalanıp ağzında dolaştıracağı için pek endişe etmenize gerek yok.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Yapımında bebe bisküvisi, muz ve ceviz kullanılan meyveli yoğurdu 8. aydan itibaren verebilirsiniz.
Eğer bebeğinizin süte alerjisi yoksa; manda sütünden hazırlanan yoğurdu verebilirsiniz. Bu tadım için mutlaka doktorunuzla ortak bir karar almalısınız. Manda sütünü, bebeklere doğrudan vermek bebeklerin sağlığı için uygun değildir. Yüksek oranda protein içerdiği için 1 yaşından sonrasını beklemeniz önerilir.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişler güçlenirken A, B ve E vitaminleriyle bebeklerin gelişimini destekler. Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için ev yapımı yoğurt verilmesi gerekir. Yoğurtta bağırsak florasını ve bağışıklığı güçlendiren probiyotikler bulunduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Hazır olan yoğurttan 1 kaşık alınınca çukurlaşan bölgede sulanma olması o yoğurdun saf ve katkısız sütten yapıldığının göstergesidir. Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın. Alerji riskine karşı başlangıçta 1–2 çorba kaşığı kullanıp deneyin, eğer sorun yaşamazsanız5 günden sonra ne kadar tüketebiliyorsa o kadar vermeye başlayabilirsiniz.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Pekmezli yoğurt, içinde bulunan pekmez nedeni ile gereğinden fazla miktarda tüketildiği zaman kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle de porsiyonlamaya ve yoğurdun içine ne kadar pekmez konulacağına dikkat etmeniz gerekir.
Pul biberi eklenmiş yoğurt, yağ yakımını hızlandırıcı etkisi sayesinde kilo vermek isteyenlere yardım eder. Gün içinde ya da uykudan önce 1 kase pul biberli yoğurt tüketirseniz; sabah uyandığınızda bağırsaklarınızı kolayca rahatlatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri