Bilgisayar donanımlarında ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri de yanan hard disklerdir. Hard disk yanma ihtimali belirli koşullar altında ciddi oranlarda artabilir. Hard diskler çeşitli nedenlerle arıza yaparlar. Darbeler ya da mekanik sorunlar daha basit görünürken, yanma sorunu çok daha ciddi hasarlar verebilir.
Aslında yanma işleminden kasıt tamamen alev alarak yanması değildir. Yani bir sistem üzerinde bulunan hard diskin yanması genelde güç kaynağındaki elektriksel ptroblemlerden kaynaklanmaktadır. Hard disk içerisinde bulunan kart ve okuyucu kafası motor sürücü veya motor ısınmaya başlı olarak bozulabilir.
Hard diskte yer alan verilerin kurtarılabilmesi için profesyonel destek gerekir. Tam olarak uzmanlığı bulunmayanların hard disklere müdahalede bulunması, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle verilerinizin kurtarılmasını istiyorsanız mutlaka teknik destek almalısınız.
Teknoloji olarak bozulmayan sabit disk bulunmamaktadır. Bu konunun bilincinde olarak, bilgisayar alırken veya sabit diskler değiştirilirken, parasından çok kalitesine ve garanti sine bakılmalıdır. Düzgün kullanımlar ve koruyucu tedbirler ile de sabit disklerin ömürleri uzayabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Hard Diskler Neden Yanar? Hard diskin yanmasından kasıt edilen durum iki farklı problemi içerebilir. Bunlardan birincisi sistem üzerinde bulunan sabit diskin genellikle enerji kaynağındaki elektriksel problemlerden kaynaklanan yazılımsal sorunlardır. İkincisi ise ısınma problemine bağlı olarak fiziksel yanma sorunudur.
Harici Hard Disk Neden Bozulur? Taşınabilir hard disklerde arıza onlarca farklı nedenden kaynaklanabilir. Elektrik kesintisi, hard diskin darbe alması, yazılımında meydana gelen bir sorun ya da virüs bulaşması bozulan harici harddiskten veri kurtarma çalışmasını zorunlu kılan en yaygın nedenler arasında yer alıyor.
Güvenliğin yanı sıra SSD yanması gibi problemler yaşayan kullanıcıların bu konuda da SSD'lerin güvenilemez olduğunu düşünüyorlar. SSD'nin yanması bir işlemcinin patlaması gibi olanak dışı bir olaydır. Elbette her sistem bileşeninde olduğu gibi SSD'nin de yanması mümkün olabilecek bir olaydır.
Farklı bir donanımda bir arıza meydana gelmesi durumunda bilgisayarınızı %100 verimli olarak kullanamasanız da bilgisayarın açılması konusunda bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Ancak hard disklerde meydana gelen herhangi bir arıza direkt olarak bilgisayarın açılmasını engelleyecektir.
Bilgisayarınızda düşük performans hissediyorsanız, programlarda geç açılma, dosyaları veya uygulamaları aratırken ani yavaşlamalar bunun başlıca Hard Disk Bozulması nedenleri arasında gelir. Bilgisayarlarımız gün içinde kısa süreli ve nadir şekilde donmalar veya çökmeler yaşayabilir.
Harddisk amatörce bir şekilde kesinlikle açılmamalıdır. Veri kurtarma profesyonellik ve özel imkanlar gerektiren bir işlemdir. Unutmayın ki çizik plaktan veri kurtarım hem maliyeti hem veri bütünlüğünün kurtarılmasını etkilemektedir. Aşırı derin çiziklerde maalesef veri kurtarımı yapılamamaktadır.
HDD Olmazsa Ne Olur? Sistemde herhangi bir sabit disk yoksa bilgisayar çalışmaz çünkü işletim sistemi HDD üzerine kuruludur ayrıca sistem boot edilemez, kullanıcı depolama yapamaz ancak yeni nesil birçok dizüstü ve masaüstü bilgisayarda HDD artık yoktur. HDD'nin yerini SSD (Solid State Drive) almıştır.
Zarar gören hdd bozulduğundan dolayı bilgisayar tarafından görmemektedir. Ayrıca elektrik gidip gelmesi yüksek voltaj sorunundan dolayı taşınabilir harici harddisk veya sabit harddisk zarar görebilmektedir. Bozuk disk profesyonel müdahale ile içerisindeki dosya kurtarma işlemi yapılmaktadır.
Bozuk Sabit Diski Onarmak İçin Tam Disk Denetimini Çalıştırın. Bu PC veya Bilgisayar'ı açın, sabit diske sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin. Araçlar > Hata denetimi sekmesi > Şimdi Denetle'ye tıklayın. Yerel diski denetle'yi seçin ve Başla'ya tıklayın.
hdd'ler genellikle bozulma işaretleri veriyor. bir anda başlayan bilgisayarda format sonrası bile düzelmeyen aşırı yavaşlamalar, dosyalara erişmek isterken uzun dakikalar boyu beklemek zorunda kalmalar, ağır programların açılma sürelerinin üç dört katına çıkması vs. insanlar anlıyor ki hdd gidici.
Rahat olun ısınması gayet normal. Frenleme esnasında diskler 600-700 dereceye kadar ısınabiliyormuş. Eğer diskler dokunabileceğiniz kadar sıcaksa çok normal, ben elimi yaktığımı bilirim. Ani frenlemelerden sonra su birikintilerinden geçmemeye özen gösterin.
Ayrıca Başlat\Çalıştır (Start+R) oraya ''msinfo32'' yaz... Açılan pencerede Bileşenler\Depolama\Diskler bölümüne git orada yazar... kısmından harddiskinize ait ayrıntılı özelliğe ulaşabilirsiniz.
Windows komut sistemini açtıktan sonra, ''chkdsk C: /r /f'' komutunu yazmalı ve ardından ''Enter'' tuşuna basmalısınız. Komut verirken yazdığınız ''C'' harfi, Windows diskinizin harfi olacaktır. Bu noktada onarım yapmak istediğiniz diskin ve bölümün baş harfini doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekmektedir.
Yere düşen harici harddisk okuyucu uçun zarar görmesine ve metal plaka kısmının hasar görmesine bağlı çeşitli tepkiler vermektedir. İlki diskiniz hiçbir şekilde motoru dönmez ve içinden kısık bir ses ile bip bip şeklinde ses gelir.
harddisk silinen dosyaları kurtarma işlem başarı oranı oldukça yüksektir. Silinen dosyaların kurtarılma işlemi özel cihaz ile risksiz olarak yapılmaktadır. Bu nedenle amatör bir müdahale edilmemesi gerekmektedir. Yanlış yapılan bir işlemde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri