1-2 yaş arasında boy uzunluğu yılda 10-12 cm olması beklenir. 2-4 yaş arasında büyüme hızı dahada yavaşlar ve yılda yaklaşık 7 cm uzar. 4.yaşında bir çocuk doğum boyunun iki katı olması gerekir.Yani 50 cm doğdu ise 100 cm olması beklenir.4 yaş ile ergenliğin başladığı 10 -12 yaşına kadar yılda 5-6 cm uzaması beklenir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
D vitamininin eksik olduğu durumda, büyüme aksar, kemikler zayıflar ve boy uzaması yavaşlar. D vitamini ayrıca vücudun kalsiyum emilimini de artırır.
Doğum sırasında travmaya maruz kalmak, anne karnında yerleşim bozukluğu gibi nedenler kas içi kanamaya ve fibrozise neden olarak kasın boyunda kısalmaya sebep olur. Çocuklarda boyun eğriliği ( Tortikollis ) ile karışan ancak kas kısalığına bağlı olmayan sebeplere bağlı da boyun eğriliği gelişebilir.
İşte bebek ve çocuklarda boy uzatan yiyecekler... Hemen hemen hepimiz 'boy uzatma' konusunda en etkili spor faaliyetinin basketbol oynamak ya da zıplamak olduğunu düşünürüz. Ancak zannedilenin aksine olduğun yerde zıplamak ya da basketbol oynamak, kişinin mevcut olan boyunun daha da artmasına yol açmaz.
Bu besin maddelerinin kaynaklarından olan yumurta boy uzatan besinler arasında yer alır. Muz en güçlü potasyum minerali kaynaklarındandır. Potasyum, kemikler güçlenmesinde ve boy uzamasında önemli rol oynamaktadır. Boyun uzaması için her gün 1 tane muz yemeğe özen gösterin.
Güncel verilere göre Türkiye'de ortalama boy ölçüleri nedir? Ortalama doğum boyu 50 cm'dir. Bir bebek ilk yıl 25 cm uzayarak doğum boyunun 1,5 katına ulaşır. Sonrasında büyüme hızı giderek yavaşlar; ikinci yıl ortalama 12 cm, üçüncü yıl 8 cm ve dördüncü yıl 7 cm olur.
Ameliyat gibi sert bir önlem almadığınız sürece, boyunuzu gerçekten belirleyen genetik ve yaşam tarzı faktörleridir. Ancak yeterince uyumamak, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri, tam boy potansiyelinize ulaşmanıza engel olabilir.
Anne sütü içen çocukların, daha uzun boylu olması yaygın bilinen bir sonuçtur. Süt, peynir, yoğurt, yumurta, balıkların siyah etleri ve bol su tüketimi boyun uzatılmasında oldukça etkili besinler olarak dikkat çeker.
Ayrıca kemik gelişiminin yirmili yaşlara kadar devam etmesi durumu, güçlü bir kemik yapısına sahip olmamızı sağlayan sütü, ergenlik dönemi öncesi ve sonrasında da tüketmemizi gerekli kılıyor. Süt dışında yoğurt, kefir, peynir gibi süt bazlı gıda ürünleri de boy uzamasında etkili besinlerden.
Gün boyunca 2 su bardağı süt içilmesi boy uzamasını desteklemesinin yanı sıra çocuğunuzun kemik yapısının da güçlenmesini sağlar. Sütün boy uzamasını daha fazla desteklemesi için gece yatmadan içilmesi gerekmektedir. Çünkü bu saatte içilen süt büyüme hormonunun salgılanmasını sağlayacaktır.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Asılmanın boy uzatmadaki etkisi çoğu zaman geçicidir ancak sürekli yapılan asılma hareketleri uzun vadede boyunuzu uzatabilir. Asılma hareketleri çoğunlukla 2 ile 5 santimetre arasında değişen bir boy artışı sağlayabilir. Aynı zamanda bilek, kol ve kaslarınızı güçlendirir.
Tam anlamıyla uykunuzda büyürsünüz. Bunun için doğru uyumak gerekir. Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır.
Kemik suyunun sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği de görülür. Kemik suyu boy uzatır mı diye soracak olursanız, büyüme çağında olan çocuklarda kemik gelişimini desteklediği için uzun vadede uzatabilir. Fakat doğrudan ve kısa sürede gözle görülür bir etkisi yoktur.
Tanı kolaylıkla konulur. Boynun yanlarında yer alan çift başlı bir kas olan Sternocleidomastoid (SCM) kası bir tarafta gergin ve kısadır. Genellikle kasa dokunulduğunda zeytin denilen fibrotik bir şişlik ele gelir. Baş, kasın gergin olduğu tarafta yana doğru eğrilmiş ve yüz karşı tarafa bakacak şekilde dönmüş görülür.
Boy uzaması, kemiklerin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Kısa boylularda büyüme plakları genellikle daha önce kapanır.
Kemikleri etkileyen genetik kökenli bazı hastalıklar: Toplumda cücelik olarak adlandırılan akondroplazi genetik kökenlidir ve boy kısalığına en sık neden olan etkendir. İlaçla tedavisi mümkün değildir ve boy kısalığı için tek çözüm boy uzatma ameliyatıdır.
Boy uzamasına destek Çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı argivit şurup, içerdiği l-Arginin sayesinde boy uzamasını destekler. Hekim önerisiyle boy uzaması desteği için çocuklara gece yatmadan tok karnına verilebilir.
Süt içmek boy uzatır. Bunu destekleyen pek çok çalışma vardır. 9-20 yaşlarında kız ve erkek çocuklarda düzenli süt içimleri 3 yıl boyunca takip edilmiş ve süt tüketimiyle doğru orantılı olarak boy uzamasının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Çocukların büyümesi ve gelişmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bu besinlerin başında B1, D ve C vitamini gelmektedir. Ayrıca kalsiyum ve fosfor da boyun uzamasına yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri