Serbest Mallar İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Soyut mallar (Intangible Goods) fiziki malların aksine dokunulamayan mallardır.
Eğer iki mal şu ya da bu şekilde bir birinin yerine kullanılabiliyorsa bu mallara ikame mallar denilir. Örneğin ayran ile kefir; çay ile kahve. İkame malın fiyatı ile diğer malın talebi arasında aynı yönlü bir ilişki vardır. İkame malın fiyatı artarsa, diğer malın talebi artar.
Tüketim (nihai) malı: Tüketici ihtiyacını karşılayan mal. Gıda, elbise… Dayanıksız tüketim malları: fayda sağladığı andan itibaren yok olan, bir kere kullanılan mal. Ekmek, peynir.
(Demand of competitive goods) Herhangi bir A malının fiyatındaki düşme B malının talep edilen miktarında bir azalmaya yol açarsa bu iki mal birbiri ile ikame edilebilir mallardır. Bu mallara birbirlerinin yerine kullanılan “rakip mallar” denir.
İlgili 44 soru bulundu
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
Mallar bir yerden başka bir yere taşınma durumuna göre menkul (taşınabilir) mallar veya gayrimenkul (taşınmaz) mallar olarak ikiye ayrılabilir. Parçalara bölündükten sonra dahi ihtiyaçları karşılama özelliklerini kaybetmeyen mallara bölünebilen mallar denir.
Tüketicinin geliri arttığında talebi artan mallara normal mal denir. Otomobil, televizyon gibi. Tüketicinin geliri arttığında talebi azalan mallar ise fakir mal olarak adlandırılır.
İkame Etkisi: Her mal benzersiz olmasına rağmen, yerine kullanılabilecek yani ikame edilebilecek mallar mevcuttur. Bir malın fiyatı yükseldiğinde, insanlar o maldan daha az satın alırlar ve ikame maldan ise daha fazla tüketirler. hizmetlerin talep edilen miktarlarının azalması gerekir.
Üretilerek satışa sunulan, ihtiyacı karşılayan çıktı, somut ve soyut özelliklerin bütünüdür. Mamul kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir ve yeni Türkçede "ürün" kelimesi ile karşılanmaktadır.
Çocuğun ana babadan ayrı ve bağımsız bir malvarlığı vardır. Çocuk malları, parasal değere sahip tüm hakları kapsar. Kural olarak çocuk malları üzerinde ana baba yönetim ve kullanma hakkına sahiptir. Ana babanın yönetim ve/veya kullanma hakkından istisna tutulmuş mallara serbest mallar adı verilmektedir.
Tamamlayıcı mallar birbirleri ile beraber kullanılan mallardır. Tamamlayıcı mallardan birinin fiyatı artarsa her iki tamamlayıcı mal için talep düşecektir. Tamamlayıcı mallardan birinin fiyatı arttığı zaman diğer mala olan talep azalır, aynı şekilde mallardan birinin fiyatı düştüğünde diğer mala olan talep artar.
Ara malı, bir üretim sürecinde nihai ürünleri üretmek için kullanılan ham madde, hazır parça ve enerji gibi üretim girdileridir. Türkiye'de İthalatın çok önemli bir kısmını bu ara mallar oluşturmaktadır. 2013 yılında Türkiye'nin toplam ara malı İthalatı, toplam İthalatın %73'ünü oluşturmaktadır1.
Tüketim malları ikiye ayrılır: Dayanıklı ve Dayanıksız tüketim malları. Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
(Non-durable goods) Bu tür malların kullanım süresi bir yılı aşmaz. Gıda, giyecek, içecek, kırtasiye ve benzer sarf maddeleri bu gruptandır. Dayanıksız tüketim malları, dayanıklı mallara göre ekonomik koşullardan daha az etkilenir.
Buna göre tüketimde rekabetin ve tüketimden dışlamanın mümkün olduğu mallar özel mallar olarak, tüketimde rekabetin ve tüketimden dışlamanın mümkün olmadığı mallar ise kamusal mal olarak tanımlanırken, bu iki uç arasında kalan mallar da karma mallar olarak sınıflandırılmaktadır.
Zorunlu mal; ikame imkânı düşük olan maldır. Yani insan refahı için önemlidir, bu nedenle talep elastikiyeti inelastiktir. Lüks mal ise, birçok ikameye sahip olan yaşam için zorunlu olmayan maldır, bu nedenle talebi elastiktir.
Kültürel mallar; kitap, dergi, multimedya ürünü, yazılım, plak, film, video, görsel işitsel programlar el sanatları ve moda biçimi gibi düşünceleri, sembolleri ve yaşam biçimini aktaran tüketim malları olarak tanımlanır.
(Complementary goods) Talep ve tüketimi birbirine bağlı olan mallardır. Otomobil fiyatları düşerken, otomobil talebiyle birlikte talep edilen benzin miktarı da artıyorsa otomobil ve benzin tamamlayıcı mallardır.
Tüketim malı, tüketicilere satılan ve tüketiciler tarafından kullanılan tamamlanmış mallara denir. Giyim, gıda ve elektronik gibi insan ihtiyaçlarına ve tüketimine yönelik mallar tüketim malıdır. Kısacası insan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya tatmin eden mallardır.
Üretimi için emek harcanan, belirli bir fiyatı olan ve yeryüzünde kıt miktarda bulunan, bu nedenle ekonomik olarak kullanılması gereken mallara ekonomik mal denir. Örneğin otomobil, ev, ekmek, kalem, bilgisayar ekonomik maldır.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur.
Malın sahibinin malla ilişkisi bakımından mallar sahipsiz mallar, özel mallar ve kamu malları şeklinde üç gruba ayrılabilir. a) Mubah mallar. Üzerinde mülkiyet hakkı olmayan sahipsiz mallardır.
Bir ticârî işe ayrılan para veya paraya çevrilebilen mal, sermâye: “Bu gidişle ana mal tehlikeye girecek.”
d) Aranmayan mallar: Tüketicilerin haberdar olmadığı ya da bilseler de satın almayı düşünmediği, aniden ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak için satın aldığı mallardır (hayat sigortası, ansiklopediler vb. ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri