EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir.
EDT, Eau de Toilette anlamında kullanılan bir kısaltma olarak biliniyor. Parfüm çeşitlerinden biri olan EDT kokular, yüzde 4 ile 10 arasında parfüm özü içeriyor. Doğal özlerden ve sentetik aromalardan oluşan parfüm özlerinin yoğunluğu parfümün ağırlığını ve kalıcılığını belirliyor.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Vücut losyonları : 3 yıl. Çamaşır suyu : 3-6 ay arası.Bulaşık deterjanı (toz ve sıvı) : 1 yıl.Çamaşır deterjanı (toz ve sıvı) : Açılmadan 9 ay-1 yıl. Açıldıktan sonra 6 ay.Tekrar doldurulabilir yangın söndürücü : 6 yıl.Tekrar doldurulamayan yangın söndürücü : 12 yıl.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Deterjan ne kadar süre dayanır? Yasal gerekliliklerin geçerli olduğu gıda maddeleri gibi ürünlerin aksine, çamaşır yıkama ve temizlik ürünlerinin son kullanma tarihi yoktur.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Evet, parfümün bir son kullanma tarihi vardır.
EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
EDT parfümlerde genellikle %5 ile %15 arasında parfüm yağı kullanılır. Bu oranla da kalıcılığı yaklaşık 4 saat kadar devam eder. Kokuları EDP parfümlere oranla daha hafiftir. Kokusu daha hafif olduğu için günlük aktivitelerde ve gündüz davetlerinde tercih edilen kokulardır.
Exp date, son kullanma tarihi anlamına gelmektedir. Exp date ifadesi, son kullanma tarihini belirten kısaltılmış bir ifade olarak bilinmektedir. Satın alınan ürünlerin üzerinde exp date ifadesi yer almaktadır ve alınan ürünün o tarihten önce kullanılması gerektiğini ifade etmektedir.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Tüketicilerin TETT ile SKT terimlerini birbirine karıştırmamaları gerekiyor. Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
DOMESTOS YOĞUN KIVAMLI ÇAMAŞIR SUYU 7'li PÜSKÜRTME SİSTEMİ FIRTINA GÜCÜ BİYOSİDAL ÜRUN ETİKET ÖRNEĞİ (DEZENFEKTAN) Üretim ve Son Kullanma Tarihleri: Son kullanma tarihi ürünün üretim tarihinden itibaren 1 yıldır, üretim tarihi ambalajın üstünde yazılıdır.
Şişeyi bir dolabın içersinde, dikey pozisyonda aşırı sıcaktan, soğuktan uzakta ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Tüm deterjanlarda olduğu gibi, çocukların erişemeyeceği yerlerde ürün saklanmalıdır.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri