Bir diğer merak edilen ise bedelli askerliğin ertelenip ertelenmeyeceği oldu. Yükümlüler e-Devlet “Askerliğim” uygulaması üzerinden veya ikametine en yakın askerlik şubesi üzerinden sevke tabi tutulacakları tarihten 10 gün öncesine kadar ve en fazla 3 defa yapabilecektir.
a. Bedelli askerlik kapsamında olanların; bedelin ödendiği tarihten bedelli askerlik hizmeti kapsamında tabi oldukları celp ve sevk döneminde silahaltına alınmamış olmaları şartıyla emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar askerlik şubesine başvurmaları hâlinde bedelli askerlik hizmetinden vazgeçebileceklerdir.
Ancak böyle bir durumda merak etmeyin, celp dönemini değiştirme talebinde bulunabilirsiniz. E-devlet üzerinden başvuru yaptığınız “Askerliğim” bölümüne giriş yaparak “Celp ve Sevk Dönemi / Bedelli Askerlik Celp ve Sevk Dönemi Değişikliği” alanından değişiklik talebinizi iletebilirsiniz.
Kanunun 20'nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj ile aday memurların askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bir diğer merak edilen ise bedelli askerliğin ertelenip ertelenmeyeceği oldu. Yükümlüler e-Devlet “Askerliğim” uygulaması üzerinden veya ikametine en yakın askerlik şubesi üzerinden sevke tabi tutulacakları tarihten 10 gün öncesine kadar ve en fazla 3 defa yapabilecektir.
Başvuru sahibinin oturma ve çalışma kartının süresine göre en fazla 35 yaşını tamamladığı Aralık ayının son gününe kadar askerlik erteleme işlemi yapılabilmektedir. ►Pasaportun üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının bulunması gerekmektedir. gerekmektedir, posta ile başvuru kabul edilmemektedir.
Bunların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Bunlar, seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk edilebilirler.
E-Devlet Askerlik Erteleme
E-Devlet sistemi üzerinden erteleme işlemi gerçekleştirmek için şu aşamalar takip edilmektedir: E-devlet şifresiyle sisteme girilir. Arama kısmından Milli Savunma Bakanlığı asal yoklama başvurusu yazılır. Çıkan bölümde ilgili kısma girilir ve belirtilen bilgiler yazılarak işlem tamamlanır.
Sevkten önceki veya sonraki on beş gün içinde kendisi veya ikinci derece dahil kan/kayın hısımlarından birinin evlenmesi, e. Sevkten önceki veya sonraki iki ay içerisinde çocuğunun doğması halleri hariç ertelemeleri yapılmaz.
1. Yoklamasını yaptırdıktan sonra celp dönemi tercihi yapmak isteyen veya eski tercihlerini değiştirmek isteyenlerin başvuruları kabul edilir. Sınıflandırma nitelik listeleri alındıktan sonra yapılan celp değişiklik talepleri karşılanmaz.
Bu süre ise 28 gün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlamış oluyor. Şimdi, bedelli askerlik başvurusu için şartları ve yapman gerekenleri keşfedelim.
Yüzde 49,25'lik artış ile yeni bedelli askerlik parası 122 bin 351 liradan 182 bin 608 liraya yükseldi. Ocak-Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan zamlı tarifeyi yatıranlar bedelli askerlik yapabilecek.
18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 30 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" (dövizle askerlik hizmetine tabi erler) ismi de verilir.
Bedelli askerliği, kanunda yer alan şartları yerine getiren kişilerin senelik olarak belirlenen ücreti ödeyerek yaptıkları kısa süreli askerlik hizmeti olarak tanımlamak mümkün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlayabilir.
Erteleme talep etmeyerek, askere gitmek isteyenler ile ertelenenler erteleme süresi içinde istedikleri zaman bu taleplerinden vazgeçebilirler.
Günümüzde er olarak askerlik süresi 6 ay, yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik süresi 12 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için kişilerin nedenlerinin olması gerekir. Üniversite mezunları askerlik tecil süresi 2 yıl olarak belirtilmiştir.
LİSANS ve ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ASKERLİK İŞLEMLERİ
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden yoklama çağında olanlar ile daha önce kayıt yaptırmış ancak yoklama çağına yeni gelmiş olan öğrencilerin askerlikleri, azami eğitim süresi kadar ertelenir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek. Yeni askerlik sisteminde "yedek astsubay" olacak.
Askerlik; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 20-41 yaş arasındaki her erkeğin yerine getirmesi gereken bir vatan hizmetidir.
Askeralma Yönetmeliği'nin 50'nci maddesi 1 ve 2'nci fıkrası gereği; yoklama esnasında sağlık kuruluşunca “Ertesi Yıla Bırakma” kararlı rapor verilenlerin askerlikleri rapor bitim tarihine kadar ertelenir.
1982 Anayasa'sının ''Vatan hizmeti” başlıklı 72.maddesi gereğince vatan hizmeti, her Türk'ün hak ve ödevidir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları şartları sağlaması halinde askerliklerini dövizli askerlik şeklinde yapabilecekleri gibi 35 yaşına kadar askerlik yapma ödevini erteleme hakkına sahiptir.
1. Yurt dışı ertelemesinden ilk kez yararlanmak isteyen yükümlüler bu Yönetmelikte belirtilen belgelerle birlikte bizzat, müteakip ertelemelerde ise bizzat veya posta yoluyla Türk Konsolosluklarına başvururlar. 2. Gemi adamları ilk ve müteakip ertelemelerde Türk Konsolosluklarına bizzat başvururlar.
Yurt dışında doğup yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan vatandaşların ise süresiz ikamet iznine sahip oldukları ülkelerde bulundukları süreler bulunma süresi olarak kabul edilir. Başvuru tarihinde yararlanma şartlarını haiz olanların işlemleri dövizle askerlik hizmeti kapsamında yürütülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri