Bu bölünme yöntemi, adından da anlaşılacağı üzere şirketlerin maddi ihtiyaçlarını gidermek için gerçekleştirilir. Borçlarını ödemek veya yeni üretim yapmak isteyen şirketler, kendilerine tanınan hisse haklarını bedelli olarak satışa çıkarabilir. Bu bölünme yönteminin ilk amacı, şirket sermayesini artırmaktır.
Bedelli sermaye artırımında mevcut hissedarlar şirkete ilave para koyarak ödenmiş sermayeyi artırırlar. Ödenmiş sermayenin artması hisse sayısında artışa neden olur. Bedelli sermaye artırımı sonrası şirketin toplam piyasa değeri eski piyasa değeri ile bedelli sermaye artırımında eklenen tutara eşit olur.
Bedelli sermaye artırımının kısa vadeli olumsuz sonuçları da ortaya çıkabilir. Hisse senetleri ve şirket uzun vadede değer kazanıyor olmakla birlikte kısa vadede hisse fiyatları başlangıçta düşüş yaşayabilir.
Bedelli Sermaye Artırımı Ne Demek? Bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasıdır.
Bedelli sermaye artırımı olarak anılan kavramda, şirketlere ait hisse senetleri dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınabilirken, bedelsiz sermaye artırımında şirketler iç kaynaklarını kullanarak hisse senetlerini ortaklarına dağıtma yoluna giderler.
İlgili 36 soru bulundu
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur.
Tam da bu noktada “Şirketin kasasına ek gelir sağlayan bedelli sermaye artırımı nedir?” sorusu sıkça araştırılır. Bu kavram, bir çeşit hisse senedi bölünmesi olarak açıklanabilir. Ancak bu durumu bedelsiz artırımdan ayıran, şirket kasasına dışarıdan para girişi gerçekleşmesidir.
Bedelli Sermaye Artırımına Katılmak İçin Ne Yapmalıyım? Şayet yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmak isterse, rüçhan hakkına istinaden, ilan edilen süreler içerinde, sermaye artış bedelini hesabında bulundurmalı (yoksa hesabına yatırmalı) ve bedelli sermaye artışına katılma isteğini aracı kurumuna iletmelidir.
Artırım şirketin hisse senedi likiditesini artırabilir. Yeni hisse senetlerinin çıkarılması, şirketin halka açıklık oranını artırabilir ve hisse senetlerinin piyasada daha fazla işlem görmesini sağlayabilir. Artırım şirketin hisse senedi fiyatı üzerinde etkiler yaratabilir.
Bedelsiz Sermaye Artırımı
Şirketin hisse sayısı artar, zira geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye transfer edilir. Başka bir deyişle bedelsiz sermaye artırımında herhangi bir ücret veya bedel ödenmeden yeni hisse senetleri ihraç edilir. Hisselerin sayısı artar ve bedelsiz sermaye artırımı oranında düşüş yaşanır.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Şirket %100 oranında bedelsiz bölündüğünde, hisseler iki katına çıkar. Bir şirket %100 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bedelsiz bölünmeden sonra 100 lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlamış olur. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı aynı oranda azalır.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Hisse Senetlerinizi Temettü Tarihinden Önce Satmayın: Temettü alabilmek için hisse senetlerinizi temettü tarihinden önce satmamanız gerekmektedir. Temettü ödemesi, o tarih itibarıyla hisse senedine sahip olan yatırımcılara yapılır.
Değerli Yatırımcımız, ZOREN pay senedinin 15/06/2023 – 03/07/2023 tarihleri arasında %100 oranında bedelli sermaye artırımı vardır. Rüçhan hakkı kullanım bedeli 1,00 TL'dir. Rüçhan hakkı kupon satış son tarihi 22/06/2023'tür.
Temettü nedir? Bedelli sermaye artırımı, bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılmasıdır.
HEKTAŞ, onaylanan sermaye artırımı neticesinde 860 milyon TL olan mevcut sermayesini 2 milyar 530 milyon TL'ye çıkaracak. Sermaye artırımının 1 milyar 290 milyon TL'lik kısmı %150 bedelli sermaye artırımı şeklinde gerçekleştirilecek olup 380 milyon TL'lik kısmı ise %44 oranında bedelsiz artırım olarak gerçekleşecek.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Aselsan'ın bedelsiz sermaye artırım başvurusunu 16 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla onayladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklama yapan şirket, bölünme tarihini 25 Ağustos 2023 olarak duyurdu.
Rüçhan kuponu üzerine tıkladıktan sonra kuponun detay sayfasına giderek istersen bedelli sermaye artırımına katılabilir ve elindeki kuponları yeni hisse senetlerine dönüştürebilirsin. İstersen de piyasa fiyatından satabilirsin.
Eğer yatırımcı bedelli sermaye artırmına katılmayı tercih etmiyorsa bu durumda rüçhan hakkını kullanmayabilir. Fakat rüçhan hakkı devredilebilir olduğu için bedelli sermaye artırmına katılmayacak yatırımcı için daha kazançlı olan elindeki rüçhan haklarını satmaktır.
Sermaye artırımı, şirketlerin kaynaklarını artırmak için kullandıkları bir yöntemken, mevcut hissedarlara da nakit girişi karşılığında ya da bedelsiz olarak ek hisseye sahip olma imkanı tanır. Şirketler genel kurulda aldıkları karar sonrasında genelde yılda bir defa olmak üzere sermayelerini artırma yoluna gitmektedir.
Sermaye artırımının çeşitli şekillerde yapılması mümkündür. Dış kaynakların kullanılması prensibi ile yapılan sermaye artırım şekline bedelli sermaye artırımı denirken şirket kaynakları kullanılarak yapılan sermaye artırımına ise bedelsiz sermaye artırımı denir.
Bedelsiz sermaye artırımının avantajları şu şekilde sıralanabilir: Hisselerin likiditesi artmış olur. Sermaye artırımı öncesinde alım satım akışkanlığı azalmış olan hisseler sermaye artırımı sonrası hareketlilik kazanır. Sermayenin kullanılmayan alt kalemleri aktif hale getirilmiş olur.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri