Üst çenenin genişletilmesi için yapılan işlem, ameliyatsız üst çene genişletme işlemidir. Üst çenenin genişletilmesi çeşitli apareyler kullanılarak 18 yaşına kadar kolaylıkla yapılabilir. 18 yaşından sonra da minivida destekli apareyler kullanılarak genişletme sağlayabiliyoruz.
9 yaşından sonra ise 18 yaşına kadar diş yüzeyine yapıştırılan aygıtlar aracılığıyla kalıcı olarak üst çene genişliği sağlanabilir. 18 yaşından sonra etkili sonuçlar alınabilmesi adına cerrahi destekli üst çene genişletmesi yapılabilir.
Özellikle alt ve üst çenenin konumlarıyla ilgili sorunlar, çocuğun büyüme potansiyeli kullanılarak düzeltildiği için, 7-8 yaşlar civarında tedaviye başlanır ve 11-12 yaşlar sırasında da tedavi bitirilir.
Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Diş bozukluğunu tedavi ettirmek isteyen veya diş teli kullanmak isteyen her yaştaki hastalar bu tedaviye başvurabilirler.
Aparat kullanımı genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir ve tedavi süresi kişinin diş ve çene yapısına ve gerilik seviyesine bağlıdır. Aparatın kullanımı sırasında, kişinin dişleri ve çene kemikleri haftada birkaç kez değişebilen bir gerilme kuvvetine maruz kalır.
İlgili 35 soru bulundu
Çoğu zaman aynı çenede olmak kaydı ile tek diş veya daha fazla diş olması diş teli hesaplamasında sonucu etkilememektedir. Çoğunlukla Tek çene diş teli fiyatları 3.500-6.000 TL aralığında, çift çene diş teli ise 5.500-9.000 TL aralığındadır.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Travma çenenin çatlamasına, kırılmasına veya çene ekleminin çıkmasına yol açabilir. Travma sonucu çenede hafif bir hasar oluşursa bu durum kendiliğinden iyileşebilir. Ancak daha ciddi kırıkların ve dislokasyonların (çıkmaların) olduğu durumlarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
Alt çene geriliği belirtileri olarak; çene ve çene eklemlerinde çiğneme, ısırma, yutma, konuşma sorunları ve kronik ağrı görülebilir. Çene geriliği, sadece estetik problemlere değil çiğneme sorunları ve çene eklemi hastalıkları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Üst çenenin genişletilmesi çeşitli apareyler kullanılarak 18 yaşına kadar kolaylıkla yapılabilir. 18 yaşından sonra da minivida destekli apareyler kullanılarak genişletme sağlayabiliyoruz.
ÜST ÇENE AMELİYATI
Üst çene ameliyatı 18 yaşını geçmiş, çene ve kemik gelişimini tamamlamış yetişkinlere yapılabilir. Üst çene ameliyatı tek başına yapılmaz, öncelikle ortodonti tedavisi yapılmış veya yapılıyor olması gereklidir. Ameliyat ortodontik tedavi sırasında ve diş telleri çıkarılmadan yapılmaktadır.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Hayır, can acıtmaz.
Damaklık tedavileri tek başına kullanılabileceği gibi diş telleri ile birlikte de kullanılabilir. Doktorun uygun gördüğü zaman dilimlerinde kullanılır. Ancak tedavi süresi genel olarak 5-6 ay devam etmektedir.
Alt çene geriliği belirtileri genetik sebeplere bağlı olarak görülebilir. Bunun yanı sıra çocukluk döneminde yaşanan travma ile de alt çene geriliği meydana gelebilir. Alt çene geriliği nedenleri farklı olmak ile beraber alt çene belirtileri ise genel olarak estetiktir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Üst çene darlığı, çocukluk dönemde tedavi edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı sorunu olup, asıl sebebi çocukların gelişim dönemlerindeyken; burun yolu ile değil, ağız yolu ile solunum yapmalarıdır. Bu durum ise; bademciklerden, eğik olan burun kemiğinden, geniz etinden, anatomik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.
Öncelikle çenenin geriliği, çoğu durumda egzersizlerle tamamen düzeltilemez. Ancak bazı egzersizler, semptomları hafifletmek ve çenenin hareketliliğini artırmak için yararlı olacaktır. Çene geriliği egzersizleri, çene kaslarını güçlendirmek ve çene hareketliliğini artırmak için tasarlanmıştır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Alt çene düşmesi belirtileri olarak; Çene ve çene eklemlerinde çiğneme, ısırma, yutma, geveleyerek konuşma ve kronik ağrılar oluşabilir. Gecikmiş çene büyümesi, estetik sorunların yanı sıra çiğneme sorunları ve çene eklemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Diş fırçalamaya ek olarak apareyin bulunduğu damak kısmının da temizliği son derece önemlidir. Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır.
Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi ( Tel Takmak)
Hemen her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın problemine göre ideal bir yaşı vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün ana dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılır.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri