Beden Eğitiminin ve Spor Dersinin Yararları
1)Bütün organ ve sistemlerini seviyesine uygun olarak güçlendirebilme ve geliştirebilme. 2)Sinir, kas ve eklem koordinasyonunu geliştirebilme. İyi duruş alışkanlığı edinebilme. 3)Beden eğitimi ve spor ile ilgili temel bilgi , beceri, tavır ve alışkanlıklar edinme.
Beden Eğitiminin Genel Amaçları
Öğrencilerin hayatları boyunca kullanacakları hareket becerileri, aktif ve sağlıklı hayat becerileri, kavramları ve stratejileri ile birlikte öz yönetim becerileri, sosyal becerileri ve düşünme becerilerini de geliştirerek bir sonraki öğrenim düzeyine hazırlanmalarıdır.
İlgili 33 soru bulundu
BEDEN EĞİTİMİ: Vücut sağlığını güçlendirmek ve psikolojik sağlığı korumak amacıyla araçlı ya da araçsız olarak yapılan hareketler bütünüdür. SPOR:Belirli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan,bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerin tümüdür.
Beden eğitimi ve spor arasındaki fark kısaca; beden eğitimi, bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi için yapılan hareketler bütünü iken, sporun ise bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi yanında, belli kurallara göre rekabet ölçüleri içinde mücadele etme, yarışma ve üstün gelme amacını da içermesidir.
Temel amacı insanın bedenen, ruhen ve sosyal yönden gelişmesine katkı sağlamak olan spor, modern toplum yaratmada çok etkin bir sosyal olgudur. Sporun, kişisel fayda ve görevleri yanında, sosyal yön den de çok önemli görevleri vardır.
Spor fiziksel, ruhsal ve toplumsal gelişimde de önemli bir olgudur. Spor, ferde sabırlı ve enerjik olmayı, sosyal grup ve toplum ile bütünleşmeyi sağlarken, fert ile toplum arası ilişkileri daha ahlaki kılmaktadır. Spor sayesinde insanlar aynı amaçlara yönelmeye, birlikte hareket etme duygusunu yaşamaya başlarlar.
Beden eğitiminin temel amacı insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, ahlak, disiplin, vicdani duyguları geliştirmek ve iradesini güçlü kılmaktır. Bireylerin serbest zamanlarını değerlendirmesinde yaş unsuru göz önünde olmadan spor çok önemli bir ilgi alanıdır.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Güç ve esnekliği artırıp, eklem ağrılarını azalttığından ve yorgunlukla savaştığından egzersiz, son derece önemlidir. Ağrı riskini azaltmasının yanı sıra kilo vermeyi de sağlayan egzersizin eklem problemlerinin gelişme riskini anlamlı şekilde azalttığı kanıtlanmıştır.
Düzenli yapılan spor fit bir vücuda sahip olmanın yanı sıra, yağ oranını da azaltarak kaslı görünüme kavuşturur. Sporun en büyük faydası, kilo kontrolünü sağlamaktır. Düzenli yapılan egzersiz kilo kontrolünü sağlarken beden algısı değişen kişinin kendini güveni de pekişir.
Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite.
SPOR YAPMANIN FAYDALARI
Vücut dayanıklılığını artırır, esn verir. Kemikleri güçlendirir ve kemik y luğunun artmasını sağlar. Vücut enerjisinin artmasını sağl zindelik verir. Kilonuzu dengede tutmanızı sağl eklemlere binen yükü azaltır.
Spor sadece fiziksel sağlık açısından fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda öz güven ve disiplin duygusunu da geliştirir. Spor yapma alışkanlığı kazanmak bize başkalarıyla bir takım olarak çalışmayı öğretir, liderlik becerilerini geliştirir ve problem çözme becerilerini artırır.
Spor Bir Oyun Türüdür
Fedakarlık ve neşelendirme amacı taşırlar. Yaratıcı hareketler barındırır. Belirli kuralları yoktur. Fiziksel aktivite unsurları içerir.
Spor yapmanın faydaları, tüm vücut sağlığını etkiler. Düzenli spor, HDL olarak bilinen iyi kolesterolü artırır, sağlıksız trigliseritleri azaltır. Ayrıca insülin hassasiyetini ve kan basıncını kontrol altına alma konusunda etkilidir. Tüm bunlar en başta kalp damar hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kısaca özetleyecek olur isek egzersiz; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı kilo, kolestrol ve hareketsizlik gibi risk faktörlerini önler. Zihin açıklığı ve ruhsal dengeyi korur, enerji seviyesini geliştirir. Stresi, kalp hastalıklarını, kanseri önler. Kemik ve kas sağlığını destekler.
Beden eğitimi, eğitimin, insanın beden sağlığını ve becerilerini geliştirmeye yönelik dalına denir. Beden eğitimi, insanın zihinsel eğitim kadar bedensel eğitime gereksinmesi olduğu düşüncesine dayanır. Beden eğitiminin geçmişi, uygarlıklar tarihi kadar eskidir.
1.ATATÜRK' ün ve düşünürlerin beden eğitimi ve spor konusunda söyledikleri sözleri açıklayabilme. 2.Bütün organ ve sistemlerini seviyesine uygun olarak güçlendirebilme ve geliştirebilme. 3.Sinir, kas ve eklem koordinasyonunu geliştirebilme. 4.iyi duruş alışkanlığı edinebilme.
Sporun bugünkü halk dilinde Beden Eğitimi ile aynı anlamda kullanıldığı bir gerçektir. Bir eğitim şekli olan spor, fiziki ve ruhi bir eğitimdir. Tanımına da baktığımızda zamanla, Beden Eğitiminin yerini "Beden Eğitimi ve Spor" terimine bıraktığını görüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri