MADDE 19- (1) Çarşı ve mahalle bekçileri, bu Yönetmelikte belirlenen görev ve yetkilerin dışında mevzuatla genel kolluk kuvvetlerine tevdi edilen görev ve yetkileri ancak genel kolluk kuvvetleri nezaretinde yerine getirebilir ve kullanabilirler.
Bekçiler, 7245 sayılı Kanun ile yardımcı kolluk olarak nitelenmektedir. Buna göre bekçiler polise ve jandarmaya yardımcı bir faaliyet yürütürler.
Genel yapılandırma. Adli kolluk ve İdari kolluk kavramını göz önüne aldığımız takdirde Türkiye'de 4 dört adet kolluk kuvveti bulunur. Bunlar Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü dır.
Jandarma Teşkilatında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçileri, Jandarma Hizmetleri Sınıfı'na dahil edilmiştir.
Silah kullanma yetkisi iptal edilmedi
Bu maddede, "Çarşı ve mahalle bekçileri 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanununun 16'ncı maddesinde belirtilen zor ve silah kullanma yetkisini haizdir" düzenlemesi yer alıyordu.
İlgili 20 soru bulundu
Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun 2. Maddesinde “ Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde, genel zabıtaya yardımcı, silahlı bir kuruluştur. Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Mesleki hiyerarşiden kaynaklı olarak her üst, astını denetleme ve gözetleme, astına emir ve talimat verme görev ve yetkisine sahiptir.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
Durdurma ve kimlik sorma yetkileri, idari ya da adli kolluk niteliği taşıyabilir ve zaman ve yer yönünden sınırlanmıştır. Adli görev ve yetkiler, bekçilerin adli kolluk faaliyeti niteliğindedir ve bu faaliyet ayrıca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygun yürütülmek zorundadır.
o orman kolluğu, o tarım kolluğu, o hayvan kolluğu, o av kolluğu, o gümrük kolluğu, o çevre kolluğu gibi özel idari kolluk türlerini saymıştır.
Genel İdari Kolluk – Özel İdari Kolluk
Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 1. maddesine göre, genel kolluk silahlı bir kuvvet olarak polis ve jandarmadan oluşur. Özel idari kolluk, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 3. maddesine göre, genel zabıta haricinde kalan ve özel kanunlara göre teşekkül edip özel görevleri olan kolluktur.
m) Özel kolluk: Devlet ve yetkili diğer kamu tüzel kişilerince, özel kanunlar çerçevesinde kurulup teşkilatlandırılan, kendi görev alanında güvenliği sağlamak amacı taşıyan ve jandarma, sahil güvenlik ve polis dışındaki kolluk birimlerini, ifade eder.
Bekçiler; 772 sayılı Mahalle ve Çarşı Bekçileri Yasasına göre, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ve emniyetin kolluk kuvvetlerinden biri olan güvelik güçleridir.
H2: Çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi Daire Başkanlığı tarafından yapılan halkla ilişkiler çalışmaları vatandaşta bekçilere yönelik istenen imajı oluşturmaktadır.
Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir.
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi de geçen kasım ayında , mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
Mahkeme yasada olmadığından dolayı kimlik sorma yetkisi yok diye bekçilerin soramayacağını, sorduğu takdirde 'haksız fiil' olarak değerlendirilmiş. Yönetmeliğin 16. maddesinde 'bekçiler kişilerin hüviyetlerini kimliklerini sorabilir' diyor. Yönetmelik acele ve zaruri hallerde yakalama yetkisi vermiş.
MADDE 14. Bekçiler, özel dikkat ve çalışma gerektiren, zaruri hal ve şartlar dışında, vazifeleri sırasında rastladıkları mülkiye âmiri, polis âmir ve memurları ve jandarma subayları, astsubayları ve uzman çavuşları ile kendisinden kıdemli bekçilere saygılı bir vaziyette selâm verirler.
(2) Çarşı ve mahalle bekçileri haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kimseleri gördükleri takdirde yakalamak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim etmek ile görevli ve yetkilidir.
Bekçi “makul” sebep olmaksızın durduramaz
*Bekçiler “makul” bir sebep olmaksızın keyfi biçimde durdurma işlemi yapamaz.
Madde 8 - Tabancanın zayii halinde, personelin kusurlu olup olmadığı idarece yaptırılacak tahkikat neticesinde Disiplin Kurulları Kararı ile belirlenir. Kusursuz zayiinde yeniden tabanca satışı yapılır. Kusurlu bulunan personele yeni tabanca iki kat fiyatla satılır.
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde,önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri