Motor kapandıktan sonra ortaya çıkan güçlü titreşim, motor kulağı arızasının habercisidir. Sürüş sırasında hissedilen yoğun titreşim motor kulağı arızası kaynaklı olabilir, Yüksek devirde araç sürerken gaz verme ve bırakma sırasında aracın zıplaması da motor kulağı arızasından kaynaklı olabilmektedir.
Motor takozu kırılması ile birlikte motorun araç içerisinden düşmesi gibi bir durum meydana gelmez. Ancak bu durum soğutucu hortumlar, kablolar ve egzoz boruları gibi elektrik aksamlarına zarar verebilir.
Takoz çalışma sisteminde en önemli görevi, motor tarafından oluşturulan titreşimlerin şaseye temas etmemesi sağlamaktır.
Motor kulağı arızası ortaya çıktığında otomobil içerisinde hissedilen motor titreşimi ve gürültüsü artacaktır. Böylece sürüş konforu önemli ölçüde azalacaktır. Diğer yandan bu durumda, aracın kalkışı sırasında motor kısmında bir darbe hissedilebilir ya da normal olmayan bir ses duyulabilir.
Arızalı motor kulağı en kısa zamanda orijinal yedek parçayla değiştirilmelidir. Motor Kulağı Bozuksa Ne Olur? Motor takozu arızası motorun araçtan düşmesine sebep olmaz. Ancak sürüş konforunu ciddi şekilde etkiler ve tamir edilmezse motora ciddi zararlar verebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Genel olarak motor takozunun sayısı, şekli ve boyutu araçlara göre çeşitlilik gösterir. Fakat motor kulağı, aracın motorunun sağ ve sol kısımlarında iki parça şeklinde bulunur. Bunun dışında şanzıman vibrasyonlarını absorbe eden şanzıman takozu da mevcuttur.
Vites değişimlerinden sonra arka lastikten vuruntu geliyorsa takozların değiştirilmesi gerekir.Normal bir kullanışta 30.000km.kadar gider.Tabii buda kalitesine bağlı olarak.
Motor ve şanzıman arasındaki bağlantıyı sağlayan motor kulağı parçası, çeşitli bölümlerde oluşan titreşimin engellenmesini sağlar. Bu sayede kişilere konforlu bir sürüş deneyimi yaşatılır. Aynı zamanda güvenlik açısından da büyük öneme sahip olan motor takozu çeşitli sebeplerden dolayı arızalanabilir.
Birçok araçta üç motor takozu ile bir veya iki şanzıman takozu bulunur.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Şanzıman takozu, otomobilinizde yer alan motorun sağ ve sol kısımlarında ikişer ayrı parça olarak bulunur. Şanzıman takozunun kulağı andırması ile de çeşitli yerlerde şanzıman takozuna motor kulağı dendiğini de duyabilirsiniz.
Otomatik vites şanzıman arızasını en kolay anlama yolu ve herkesin bildiği ve takip ettiği durum olan vitesi D konumuna getirdikten sonra arabanın ileri doğru hareket etme isteğinin olup olmayacağıdır. Vites D konumundayken ayağınızı frenden kaldırırsanız arabanın yavaşta olsa ileri gitmesi gerekmektedir.
Motor takozunun kırılması ya da kopması durumunda çeşitli ses problemleri meydana gelebilir. Çünkü motor takozu kırıldığı zaman motor bölgesi tam olarak sabitlenemez ve siz seyir halindeyken sarsılır. Bu sarsıntıdan ve titreşimden kaynaklı olarak motor takozundan sesler gelir.
Şanzıman Problemleri: Arızalı bir bilya, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşim yapar. Gürültünün şiddeti motorun devri ile doğru orantılı olarak artar. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir. Ayrıca şanzıman yağ seviyesinin düşük olması da bu sorunlara sebep olur.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Takoz : Tekerlekli bir araç durduktan sonra el freni gerekmeden yerinde durabilmesi için tekerin gidebileceği yönde tümsek engel oluşturan üçgen kesitli malzeme.
Şanzıman nerede bulunur? Vites kutusu genellikle arabanın kaputunun altında, motorun hemen arkasında bulunur ve tekerleklere güç gönderen tahrik miline bağlıdır. Önden çekişli araçlarda, vites kutusu enine yerleştirilirken, arkadan çekişli araçlarda uzunlamasına bulunur.
Yan sanayi takoz titreşime veya vuruntuya sebep olabilir.
Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Amortisör takozu, amortisörü aracın şasisine bağlayan önemli bir parçadır. Amortisör kulağı veya amortisör kulesi olarak da adlandırılır. Birçok ön amortisör takozu, aynı zamanda direksiyon mili ile hareket eden bir bilya yatağı içerir. Amortisör bilyası, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bir bileşendir.
Megan 2 scenic 2 motor takozu kulağı sağ yağlı araçların motor kısmındaki titreşim emici görevi vardır. Savrulmaya karşı aracın dengesini sağlar. Megan 2 scenic 2 motor takozu kulağı sağ yağlı olması durumda bakımı yapılarak araca güvenli sürüşler sağlar.
Motordan Tıkırtı Sesi Gelmesi
Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tıkırtı benzeri sesler motordan geliyorsa acilen aracın teknik servise götürülmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri