Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
Ancak mahkeme, bekçilerin üst arama yetkisi, kimlik göstermeyen kişilerin tutularak kolluğa teslim edilmesi ile bekçiliğe alım şartlarında usul ve esasları belirlemeyi İçişleri Bakanlığı'na bırakan düzenlemeleri Anasaya'ya aykırı bularak iptal etti.
7245 sayılı Kanun'un 7. maddesiyle bekçilere sayılı hallerde durdurma, kimlik sorma, tutma ve arama yetkisi (önleyici kolluk yetkisi) tanınmıştır.
Durdurma yetkisi, kimlik sorma yetkisi, yoklama(kontrol) yetkisi bekçilerin sahip olduğu önleyici yetkilerdendir. Yoklama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, silah kullanma yetkisi, suça el koyma yetkisi ise bekçilerin sahip olduğu adli yetkilerdir.
KİMLİK KONTROLÜ DEVAM EDECEK
Bekçilere, kimlik ya da belge göstermekten ve açıklamada bulunmaktan kaçınan ve yalan beyanda bulunulması nedeniyle kimliği belirlenemeyen kişileri 'tutma' yetkisi veren düzenleme de Anayasa'ya aykırı bulunmadı.
İlgili 37 soru bulundu
yeni mahkeme kararına göre anayasaya aykırı bulundu. ve bu nedenden dolayı bekçilerin bu yetkilileri. anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. yani. artık el ile bekçinin arama yetkisi bulunmamaktadır. böyle bir durumla karşılaştığınızda. bekçiyi nazikçe uyarmayı.
MADDE 10- (1) Çarşı ve mahalle bekçisi tehlike bakımından; a) Cezaevleri ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumları veya bunların eklentilerine, nezarethanelere, akıl hastanelerine, hastanelerin psikiyatri bölümlerine silahla giremez, ancak silah ve şarjörünü teslim ederek girebilir.
Bekçilerin, kişilerin soyunması veya araç bagajını açmasını isteme yetkisi yoktur. *Bekçilerin çalışma saatleri güneşin batış saatinden doğuş saatine kadardır. Bu zaman dilimi dışında Bekçilerin yaptığı işlemler ve elde ettiği deliller hukuka aykırı kabul edilmektedir.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
Durdurma ve kimlik sorma yetkileri, idari ya da adli kolluk niteliği taşıyabilir ve zaman ve yer yönünden sınırlanmıştır. Adli görev ve yetkiler, bekçilerin adli kolluk faaliyeti niteliğindedir ve bu faaliyet ayrıca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygun yürütülmek zorundadır.
Halkın huzurunu bozan kişileri tespit etmek ve polis tarafından göz altına alınmasını sağlamak. Yangın ve su baskını gibi afetlerde önleyici tedbirler almak ve mahalle sakinlerini bilgilendirmek. Şüpheli şahıs ve olayları kolluk yetkililerine bildirmek.
Emniyet ve Jandarma hiyerarşisine göre amirler bekçilerin amiri sayılır...
Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartlar aranır.
Bekçilere, şüpheli kişilerin üst ve araçlarını arama yetkisi veren kanun maddesinin ilgili fıkrası iptal edildiğinden; yeni bir düzenleme olmayana kadar çarşı ve mahalle bekçileri maalesef şüpheli kişilerin üstünü ve arabalarını arayamayacak.
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Gece Bekçisi, 2024 yılında en düşük 19.300 TL alırken, en yüksek 42.800 TL maaş alıyor.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Bekçi maaş beklentisi aylık ortalama 18.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 17.500 TL ile 20.700 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Bekçi maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 23.400 TL'dir.
Polis/bekçi sadece tutanak tutabilir ceza yazma yetkileri yok.
İçişleri Bakanlığı, gece bekçilerinin trafik cezası uyguladığı iddialarını yalanladı. Bakanlık, polis ve jandarma dışında, çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin trafik cezası uygulamakla yetkilendirilmediğini bildirdi.
Madde 43 – Bekçi adayı, bekçi, bekçibaşı ve büro hizmetlerini yürütmekle görevli personel hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uygulanır ve 29 Nisan 1330 tarihli Kanuna göre çalıştırılan bekçiler hakkında da 506 sayılı Kanun ile tanınmış haklar devam eder.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Bekçiler silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanımlı çakı, el feneri, düdük taşıyabilecek. Bekçiler, öğrenci yurtlarında, eğitim kurumlarında, siyasi partilerin toplantılarında silah taşıyamayacak.
BEKÇİ ÇALIŞMA SAATLERİ
Mevzuata görei Çarşı ve Mahalle Bekçileri genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar vazife görürler. Bu saatlerin tespiti; Bekçi teşkilatının meslek âmirlerinin mütalaası alınarak mülkiye âmirlerince ikişer aylık olarak yapılır.
Madde 8 - Tabancanın zayii halinde, personelin kusurlu olup olmadığı idarece yaptırılacak tahkikat neticesinde Disiplin Kurulları Kararı ile belirlenir. Kusursuz zayiinde yeniden tabanca satışı yapılır. Kusurlu bulunan personele yeni tabanca iki kat fiyatla satılır.
Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
MADDE 4 – 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde "YH - Yardımcı Hizmetler Sınıfı" olarak yer alan "Çarşı ve Mahalle Bekçisi" unvanlı kadroların sınıfı "EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı" olarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri