Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi Dokunmak ve yapmak ister. İşin başına geçmeyi ve kendi deneyimleyerek öğrenmeyi tercih eder.
"dokunum ile ilgili olan" anlamında biyolojik sıfat. dokunmaktan, dokunulmaktan zevk alan. dokunmaktan ve dokunulmuktan zevk alan kişi.
DOKUNSAL (KİNESTETİK) ÖĞRENME STİLİNE SAHİP ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ Bebekliklerinden itibaren sürekli hareket isterler. Dokunmayı ve dokunulmayı severler. En erken yaşlardan itibaren, davranışlarından ilk farkedilebilecek öğrenme stili dokunsallıktır.
3- DOKUNSAL ÖĞRENME STİLİ (KİNESTETİK)
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
Akademik tanım olarak, dokunsal hafıza, öğrencilerin öğrenmeyi fiziksel olarak dokunarak yapmalarını sağlayan bir öğrenme tekniğidir. Bu teknik, öğrencilerin öğrenme içeriğini hafızalarına kaydetmek ve anlamak için fiziksel olarak dokunarak öğrenmeyi kullanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
3- Dokunsal Öğrenme Stili (Kinestetik)
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
İşitsel Zeka Özellikleri
Dinledikleri sesli öğeleri hafızalarında tutma konusunda diğer insanlardan daha başarılıdırlar. Birden fazla sesli yönergeyi aynı anda algılama konusunda başarılı olabilirler. Görsel veya fiziksel bir işle meşgul olurken, aynı anda sohbeti sürdürebilme becerileri fark edilir.
Bu tür çocuklar ağır kucak yastıkları veya ağırlaştırılmış battaniyeleri hissetmekten hoşlanırlar ve ayrıca rahatladıklarında veya uyumaya hazır olduklarında vücutlarının üst kısmına nesneler yerleştirmeyi severler. Dokunsal savunmanın aksine dokunma duyularına duyarlı olan birçok çocuk vardır.
Dokunsallar Nasıl Çalışmalı
Yürüyerek ya da yüksek sesle okuyarak ders çalışabilirler. * Çalışırken kendi istediği yerde ve şekilde çalışmasına izin verilebilir. Bir şeyler anlatacağı zaman ayağa kalkabilirler. *Konu ile ilgili müze, tarihi yerler gibi, yaşayarak öğrenebileceği yerlere gidebilir.
Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
Dokunsal kişiler, dünyayı duygularla (hislerle) algılarlar. Herhangi bir durumda daima kendilerinin orada, o kişilerin yanında olduğunu düşünürler veya o kişilerin içinde bulundukları durumda ne hissettiklerini ya da karşılarındakilerin hislerine odaklanırlar.
Dokunsal İletişim Araçları
Dokunma eylemi doğrudan iletişim süreçleri sonucunda gerçekleşir. Anne karnında bebeklerin kullandıkları ilk iletişim yöntemi dokunmadır. Doğum sonrasında da dokunsal iletişim anne ile bebek arasında önemli bir yer tutar. El sıkışmak, sarılmak, okşamam dokunsal iletişim araçlarıdır.
Dokunsal Tipler:
Düşünürken aşağıya doğru sağa ve sola bakma eğilimindedirler. Sözlerini tartarak ve sözleri arasında sessiz boşluka lar bırakarak yavaş yavaş konuşurlar ve fiziksel dokunmaya cevap verirler (Alder, 2001: 118).
edinilen duyuyu ifade etmektedir.
KİNESTETİKLER(DOKUNSALLAR)
Düşünürken aşağıya ve sağa bakma eğilimindedirler. Çoğunlukla oldukça derinden gelen bir sesleri vardır. Hızlı konuşmak onlar için aptalcadır.
Kinestetik öğrenme ise kişinin hareket ederek, dokunarak, hissederek öğrendiği bir yöntemdir. Bu öğrenme şekli genellikle okul öncesinden 6-7 yaşlarındaki çocuklara kadar olan grupta görülür. 2. sınıftan sonra ise çocukların aşağı yukarı %25'inin kinestetik öğrenmeye yatkın olduğunu gözlemleriz.
Kinestetik öğrencilerin en iyi öğrenme yolu yapmaktır. Fiziksel aktiviteler, gerçek hayatta gösterilen örnekler, deneyler bu yönteme yatkın öğrenciler için oldukça faydalıdır. Fiziksel kartlar kullanmak, çalışırken hareket etmek, dokunmak, materyali hissetmek kinestetik öğrencilere göre olan yöntemler arasında bulunur.
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
Taktil (dokunsal) duyu sistem, anne karnında 3. haftada gelişmeye başlayan duyu sistemimizdir ve anne karnında gelişen ilk ilkel duyudur. Taktil reseptörler deri, kaslar, tendonlar ve eklemlerde bulunur. Taktil duyu sistemimiz hafif dokunma, derin basınç, ağrı, sıcak-soğuk algısı hakkında bize bilgi verir.
Çocuklarda Dokunsal (Taktil) Hassasiyet
Dokunma duyusu anne karnında gelişen ilk duyudur. Bu duyumuz temas ettiğimiz nesnelerin şekil, boyut ve ağırlığı hakkında bize bilgi verir. Bunun yanında sıcak-soğuk algımızla da ilişkili olup beklenmedik dokunmaları algılayarak korunmamızı sağlar.
Taktil savunma normal dokunuşlara negatif veya aşırı heyecanlı bir şekilde tepki verme halidir. Birçok insanın zor hissettiği dokunsal uyarılara aşırı tepki verebilirler. Buna aşırı duyarlılık veya aşırı hassasiyet denir.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri