Vazifeleri sona eren bekçilerin, karakola gelerek vazifeleri süresine alt görgü ve bilgilerini bildirmeden ayrılmaları yasaktır. Karakola gelen bekçiler, kontrol defterlerine karakol nöbetçisi tarafından, dönüşlerine dair kayıt düşürüldükten sonra defterlerini karakolda bırakarak vazifeden ayrılırlar.
Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.
Emniyet ve Jandarma hiyerarşisine göre amirler bekçilerin amiri sayılır...
MADDE 5- (1) Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev bölgeleri, istihdam edildikleri teşkilatın yetkili amirleri tarafından, emniyet ve asayiş yönünden önem arz eden yerler göz önünde bulundurularak belirlenir.
Bekçi olmak için Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Polis Akademisi tarafından duyurulan bekçi alımına başvurmak gerekir. Bekçi alım ilanı resmi gazetede yayınlanması sonrasında adaylar e-Devlet veya Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden başvuru yapabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Gece Bekçisi, 2024 yılında en düşük 19.300 TL alırken, en yüksek 42.800 TL maaş alıyor.
Paylaşılan en düşük Bekçi maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 23.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Durdurma ve kimlik sorma yetkileri, idari ya da adli kolluk niteliği taşıyabilir ve zaman ve yer yönünden sınırlanmıştır. Adli görev ve yetkiler, bekçilerin adli kolluk faaliyeti niteliğindedir ve bu faaliyet ayrıca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygun yürütülmek zorundadır.
Durdurma ve kimlik sorma yetkileri, idari ya da adli kolluk niteliği taşıyabilir ve zaman ve yer yönünden sınırlanmıştır. Adli görev ve yetkiler, bekçilerin adli kolluk faaliyeti niteliğindedir ve bu faaliyet ayrıca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygun yürütülmek zorundadır.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir. Ancak bekçi unvanı aynı zamanda özel sektörde çalışan güvenlik personelini de ifade etmektedir. Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında hem kamu hem de özel sektör çalışanı bekçi/güvenlik personeli mesleğine dair detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
BEKÇİ ÇALIŞMA SAATLERİ
Mevzuata görei Çarşı ve Mahalle Bekçileri genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar vazife görürler. Bu saatlerin tespiti; Bekçi teşkilatının meslek âmirlerinin mütalaası alınarak mülkiye âmirlerince ikişer aylık olarak yapılır.
MADDE 4 – 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde "YH - Yardımcı Hizmetler Sınıfı" olarak yer alan "Çarşı ve Mahalle Bekçisi" unvanlı kadroların sınıfı "EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı" olarak ...
Merhaba, bekçiler kadrolu mu çalışıyor yoksa sözleşmeli mi? Kadrolu.
Bekçi adayları 45 günlük süreyle güvenlik personeli eğitimi alırlar.
Bekçilerin "şüphelileri yakalamak" şeklindeki adli görev ve yetkisi de iptal edilmedi. Kararda, bekçilerin silah kullanma yetkisi "Dava konusu kurala göre kişinin yaşam hakkına, Anayasa'nın 17'nci maddesinde belirtilen nedenlere bağlı olarak kanunla müdahale edilmesi mümkündür.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartlar aranır.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
Durdurma yetkisi, kimlik sorma yetkisi, yoklama(kontrol) yetkisi bekçilerin sahip olduğu önleyici yetkilerdendir. Yoklama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, silah kullanma yetkisi, suça el koyma yetkisi ise bekçilerin sahip olduğu adli yetkilerdir.
Bekçilikten polisliğe geçiş yapmak mümkün. 3 yıl bekçilik görevini yürütenler daha sonra polis olabiliyor.
Bu kıdeme yükseltilmek aynı zamanda maaşta da artışı sağlar. Komiser pozisyonuna terfi eden bir polisin maaşı ortalama olarak aşağıdaki gibidir: Komiser polis maaşları 2024'te 48.939 TL'yi bulmaktadır.
Kır bekçileri biçilmiş veya biçilmemiş, koparılmış ya da koparılmamış çeşitli mahsullerin bulunduğu arazideki hububat, nebat, bitki vs. yığın ve demetlerinin çalınma ve yakılmalarına karşı tedbir alacaklardı.
Yönetmeliğe göre, çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saattir. 2024 yılı için bekçilerin çalışma saatleri, yerel yönetimler ve güvenlik kurumlarının belirlediği düzenlemelere göre değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri