Kalan boya tekrar kullanılır mı, sorusuna hemen yanıt verelim. Cevabı evet, kalan boyayı rahatlıkla tekrar kullanabilirsin. Saklama şartlarına önem ve özen gösterirsen elbette… Peki kalan boya nasıl saklanır ve saklarken nelere dikkat edilir; bir göz atalım.
Karanlık ve kuru bir alanda artan duvar boyası uzun süre ilk günkü gibi kalmaya devam edecektir. Ayrıca boya kutunun kapağının sıkıca kapalı olduğundan emin olmalısın. Eğer artan duvar boyasının kapağı kaybolduysa plastik kutulara veya cam kavanozlara boşaltarak aynı şekilde saklamaya devam edebilirsin.
Eğer boyanızı doğru ve koşullara uygun bir şekilde sakladıysanız son kullanma tarihi geçse dahi kullanabilirsiniz.
Sertleşen fırçayı yumuşatmak için kılları boya eriyene kadar ürüne batırın. Daha sonra fırçayı sabunlu suyla yıkayabilir ve ardından temiz suyla iyice durulayabilirsiniz.
Boyanın en iyi şekilde saklanması için sabit bir sıcaklıkta boyayı güneş ışığından ve buzlanmadan uzak tutmak gerekir. Bir garaj ya da kulübe boya için idealdir. Eğer hava durumu ile ilgili endişeleriniz varsa boya evde, karanlık bir dolap içerisinde de saklanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kalan boya tekrar kullanılır mı, sorusuna hemen yanıt verelim. Cevabı evet, kalan boyayı rahatlıkla tekrar kullanabilirsin. Saklama şartlarına önem ve özen gösterirsen elbette… Peki kalan boya nasıl saklanır ve saklarken nelere dikkat edilir; bir göz atalım.
Açılan saç boyası bozulur mu? Açtığınız saç boyasını uygun koşullarda saklarsanız, uzun süre dayanıklı olacaktır. Zaten özellikle dipler 2 ayda gelmeye başlıyor. Uçlarınıza ya da saçlarınızın aralarılarına renk atıyorsanız da 2-3 ayda bir yenilemek gerektiriyor.
Önce yüzeydeki tabakayı kaldırın ve boyayı iyice karıştırın. Eğer boyanın üzerinde hala tabaka parçaları ya da yumrular varsa, eski bir naylon çorapla süzün, eski boyanız tekrar yeni gibi olacaktır! Dışarı!
Leke yeni oluşmuşsa ıslak bez ile silerek boyanın yumuşak kalmasını sağlayabilirsin. Asetonla ıslattığın bir bez yardımıyla veya kurumuş boya lekelerini temizlemek için özel olarak üretilen spreyleri kullanarak temizleyebilirsin.
Tamamen kuruması uzun zaman alan yağlı boya ile karşılaştırıldığında akrilik boyalar birkaç dakika içerisinde kurur. Yağlı boyalardan farklı olarak kuruyan alanlarda boyama yapılmaya devam edilebilir.
Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır. Boyanın saklanacağı ortam +5 derece ve nemden uzak olmalıdır.
İç cephe boyası ne kadar dayanır? İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilir. Buna rağmen duvarların silinmemesi veya kötü bakımı sonucunda bu süre kısabilir. Kötü yapılmış uygulamalar veya astarsız boya uygulamasının yapılması bu süreyi kötü etkiler.
1- Boya, havanın içeri girmesini engelleyen kapalı kaplarda en güvenli şekilde saklanır. Eğer boyayı yarıya kadar kullandıysanız ve kalanını kutuda saklamak istiyorsanız, boyanın üzerini streç film ile sarın.
Artan boyayı saklamak, kutularını doğrudan güneş ışığından uzak ve buzlanma olmayan bir ortamda tuttuğunuz müddetçe kolay. Geriye çok az bir miktar kalmışsa kalan boyayı eski reçel kavanozlarına boşaltın ve güvenli, kuru bir yerde muhafaza edin.
Boyanın ömrü, sigaradan uzak tutulmuş ve çok sık sıcak ve soğuk hava değişikliğine uğramayan ortamlarda ortalama 6,7 sene kadardır.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Boyanın çoğu gittiğinde, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk suyla karıştır ve kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullan. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düşerse, nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Boyanın kapağı açıldıktan sonra havayla temas ettiği için bozulma olasılığı oluşuyor. Marka ve numara olarak birbirinin aynısı olan iki boya aldıysanız, her iki boyanın rengini, yapısını mutlaka birbiriyle kıyaslayın.
Boya kokusu kaç günde çıkar? Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir.
Saç boyasının tarihi geçerse ne olur? Saç boyasının tarihi geçerse ne olur? Uzmanlar tarihi geçmiş saç boyasını kullanmayı önermiyor. Tarihi geçmiş bir saç boyası uygulama esnasında alerjik reaksiyon yaratabilir, verimli sonuç vermeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri