Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Ihlamur tekrar ısıtılıp içilir mi? Ihlamur demlendikten sonra, hızlıca tüketilmesi gerekir. Uzun süre demlenen veya kaynatılan ıhlamur çayının şifalı etkisi kaybolabilmektedir. Aynı şekilde ıhlamurun tekrar ısıtılıp içilmesi sağlığa fayda sağlamamaktadır.
Ihlamur, serin, güneş almayan, kuru bir yerde 1 seneye kadar muhafaza edilebilir. Ihlamurun uzun ömürlü olması için kiler veya çekmece içi gibi karanlık yerlerde saklayabilirsiniz.
Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su ekleyerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekir. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Ihlamur çayı, ıhlamur ağacının çiçeklerinden yapılır. Ancak, demlenilecek çay ıhlamur ağacının çiçeği değil, çiçeğin kurutulmuş halidir. Bu sebeple, ıhlamur çiçeğinin kurutulması gerekir. Kurutulduktan sonra ise çok bekletilmeden tüketilmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Yaklaşık bir hafta gibi bir sürede ıhlamurlar kuruyacaktır. Ihlamur bozulur mu diye soracak olursanız genelde hava almayacak şekilde, çok ışık ve nem olmayan yerlerde, cam kavanozlarda saklandığı sürece bitki çaylarının ömrü uzun olur ve 1-2 yıl kadar saklanabilirler.
Demini alan çayı süzgeç yardımıyla bardağa boşaltırsanız yaprak ve çiçeklerin çayınıza gelmesini engelleyebilirsiniz. Her şeyin bir dozajı olduğu gibi ıhlamuru da günde 3 bardaktan fazla tüketmemeniz gerekir. Hamileler ise ıhlamur çayını tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir.
Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
IHLAMURUN ZARARLARI
Yapılan araştırmalar, ıhlamurun direkt olarak bir zararını bulamamıştır. Fakat yanlış kullanılması veya aşırı tüketilmesinin bazı yan etkileri olabilir. Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir.
Dayanma süresi 1 sene olan ıhlamurları dilerseniz hava almayan bir buzdolabı poşetinin içerisinde ağzı çok sıkıca bir şekilde ya da temiz bir cam kavanozun içerisinde yine hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Nemsiz ve kuru bir ortamda saklarsanız ne kokusu ne de tadı değişecektir.
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Bunun ile birlikte ıhlamur çayı, kuvvetli balgam söktürücü özelliği ile solunum yolunun rahatlatılması nedeniyle de tüketilebilmektedir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon hastalıklarında bireyin rahatlamasına katkı sağlar.
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ihlamur özellikle aç karna tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. İştahın kapanmasını sağlar ve tokluk hissi yaratır. Yağ yakımını hızlandıran etkileri de vardır. Her sabah kahvaltıdan önce ya da gün içerisinde öğün aralarında ıhlamur çayı tüketilebilir.
1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur.
Ihlamur, daha çok ılıman iklimde yetişen ve ağaç formunda bir bitki türüdür. Ihlamur çayı ise ıhlamur ağacının kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden üretilen bitkisel bir içecektir. Ihlamur çayı, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir, çiçeksi bir tada sahiptir.
Dr. Ekrem Sezik, Türkiye'de ıhlamur elde edilirken istenen şekilde kurutulamadığı, daha sonra uygun şartlarda saklanmadığı için kolaylıkla mikroorganizma üremesi yaşandığını belirterek, aktar gibi dükkanlardan satın alınan ıhlamurlarda mikrobiyolojik kirlenme olabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır. Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir. Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri