Dünyanın en iyi eğitim sistemleri Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir.
Eğitim, Finlandiya refah toplumunun temel taşlarından biridir ve yapılan farklı eğitim araştırmalarının çoğunda Finlandiya'nın eğitim sisteminin Dünyada uygulanan en iyi eğitim sistemi olduğunu ortaya koymaktadır.
Ülkelerin eğitim seviyesinin araştırıldığı World Economic Forum'a göre Türkiye eğitimde 99'uncu sırada yer alıyor.
Finlandiya eğitim sisteminde sınav stresi yok, mukayese yok; dershaneler, özel hocalar yok. Eğitim saatleri çok kısa (ortalama günde dört saat) olmasına rağmen bütün öğrenciler eşit düzeyde başarılı.
Finlandiya'da özel okul diye bir kavram yok… Tüm okullar devlete ait… Böylece daha geniş imkanı olanlar, çocukları daha iyi şartlarda okusun diye yatırım yapınca, tüm öğrenciler yararlanıyor. Ülkemizde ise, parası olmayan sokakta kalıyor; eğitimde eşitlik ise sadece sözde…
İlgili 17 soru bulundu
Zorlu bir eğitim sistemine sahip olan Japonya, dünya eğitim sistemi arasında üst sıralarda yer alıyor. 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ve 4 yıl üniversite eğitiminin verildiği ülkede, zorunlu sınıflara kayıt oranı %100.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi hangi ülkede denince Finlandiya ilk akla gelen. Dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olan Finlandiya aynı zamanda en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip.
Bu sayede öğrenciler sınavdan yüksek not almaya veya iyi sıralamalara sahip olmaya değil, öğrenmeye odaklanıyorlar. Finlandiya dünyadaki en kısa okul saatine ve eğitim dönemine sahip ülke. Gününe göre değişmekle birlikte öğrenciler okulda 3 veya 4 saat kalıyorlar ve bu süreye teneffüsler ile öğle yemeği de dahil.
Singapur'da 6 yıllık ilköğretim, onu takip eden 4-6 yıllık ikinci kademe eğitim ve 1-3 yıllık ikinci kademe sonrası eğitim bulunmakta. Eğitimin ilk dört yılında öğrenciler aynı eğitimi alırken 5. Ve 6. Yıllarında temel bilgileri tekrar eden bir eğitim ya da standart eğitim almayı tercih ediyorlar.
Amerika'da altı yaşında ilkokula başlanır ve sonrasında ortaokul eğitimine devam edilir. Ortaokullar, 3+3 veya 2+4 yıl şeklinde eğitim veren liselerden oluşur. Lisans Eğitimi: Liseyi, yani 12. sınıfı bitiren öğrenciler üniversite eğitimine devam edebilir. Amerika'da bazı üniversiteler “college” olarak da geçer.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Benzer şekilde 2018'de 37 OECD ülkesi arasında 33. sırada bulunan Türkiye, 2022'de 32. sıraya yerleşti. Türkiye fen alanında PISA 2018'de 79 ülke arasında 39. sırada yer alırken PISA 2022'de 81 ülke arasında 34. sıraya yükseldi.
OECD'nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi. Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye'yi Güney Afrika, Brezilya, Meksika takip etti.
Özel okul yok
Finlandiya'da eğitim devletin işi. Okulların tüm masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle özel okul gibi bir konsept yok. Okullar birbirleriyle rekabet etmek yerine işbirliği yapıyorlar.
HERKES İÇİN EĞİTİM 2015 HEDEFLERİ'NİN GENEL ÇERÇEVESİ
Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin eğitimden yararlanmasını hedefleyen ve küresel bir program olan Herkes İçin Eğitim hareketi UNESCO tarafından 1990 yılında Jomtien, Tayland'da yapılan Dünya Konferansı ile başlatılmıştır.
OECD ülkeleri arasında yapılan araştırmalara göre eğitim kalitesinde dünyanın en iyi 3. ülkesi seçilen Kanada; eğitime ayırdığı bütçe, okullarındaki teknolojik donanım ve öğrenci merkezli eğitim anlayışı ile ön plana çıkmakta, bu özellikleri ile de dünyadaki birçok öğrencinin dikkatini çekmektedir.
Japon okul sistemi okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortala- ma 4 yıl üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır. Ülkede ulusal okullar, kamu okulları ve özel okullar olmak üzere üç tür okul bulunmaktadır.
Japonya'daki devlet okullarını pazartesiden cumaya kadar eğitim vermektedir. Bazı okullarda ise cumartesi günleri de eğitime devam edilmektedir. Ortaokul ve liselerde her gün 6 ders olmaktadır. Dersler 50 dakika sürmekte ve derslerden sonra da sportif aktiviteler ve etkinlik çalışmaları başlamaktadır.
Finlandiya'da eğitim yüksek düzeydedir. Okullar arasında öğrenim sonuç farkları azdır ve hemen hemen herkes temel eğitimi hedeflenen sürede bitirmektedir. Okul öncesi eğitim, temel eğitim ve ikinci düzey eğitim ücretsizdir ve bundan sonraki eğitimler de büyük oranda ücretsizdir.
İlkokul 1. sınıftan 7. sınıfa kadar yedi yıl sürer. Ortaokul ise 8. sınıftan 10. sınıfa kadar üç yıl sürer. Okul yılı genellikle Ağustos ayının ortalarında başlar ve Haziran ayının ortalarında sona erer. Okul yılı devam ediyorken Norveç'e gelen çocuklar ve gençler, mümkün olan en kısa sürede okula kaydedilecektir.
Hollanda'da zorunlu eğitim Türkiye'nin aksine 5 yaşında başlıyor. 4 yaş altındaki çocuklar için resmi bir eğitim programı yok. 4 yaşını dolduran çocuklar ise ilköğretim okuluna başlıyorlar. Resmi okul öncesi eğitim 5 ve 6 yaşlarını kapsıyor ve bu dönem ilkokulun ilk 2 yılını oluşturur.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
İsrail eğitim sistemi, zorunlu eğitim vermektedir. 5-18 yaş arası tüm öğrencilerin okula gitmesi ömürleri. İsrail eğitim sistemi, akademik eğitimin yanı sıra pratik eğitim de sağlamaktadır. Bu sayede öğrenciler, iş hayatını daha kolay adapte edebilmekte ve istihdam olanakları artmaktadır.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Suudi Arabistan'da anasınıfı hariç cinsiyet ayrımına dayalı eğitim verilmektedir. Temel eğitim zorunlu olmamakla beraber ilkokula kayıt oranı %96,5'tir. Ülkede 5,274,205 öğrenci eğitim almaktadır. Bu öğrencilerin %12,7'si özel okullarda eğitim görmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri