İçinde bebek gelişiminde gerekli tüm vitaminleri barındırdığı için kullanımı çok yaygın olan ve çocuk doktorlarının da tavsiye ettiği hazır bebek mamaları, uygun şartlarda saklanmadığı zaman zehirlenmelere yol açabiliyor.
Mamayı bebeğinize vermeden hemen önce hazırlayın, bekletmeden verin. Mamanın tamamı bitmemiş ise kalan mamayı kullanmayın, dökün. Yenmemiş mama oda ısısında 1 saat beklediyse atılmalı yerine yenisi yapılmalıdır. Hazırlanmış ama bebeğe içirilmemiş formül mama buzdolabında 24 saat kadar saklanabilir.
Mama hazırlamak için su önceden kaynatılıp yaklaşık 50 dereceye kadar ılıtılmış olmalıdır. Hazırlanan mamayı bebek tamamen bitirmezse buzdolabında 1–2 saat bekletip sıcak suya biberonu oturtup ılıştırarak veya mikrodalga fırında ılıtılarak tekrar verebilirsiniz.
Biberonda mamayı bekletme zamanı kesinlikle 1 günü geçmemelidir. Sadece sütlü mamalarda değil sebze kapsamlı mamaları da taze, püre halinde tüketmek önemlidir. Taze sebzeler süt ürünlerine göre daha dayanıklı olduğu için buzdolabında en fazla 3 gün bekletilebilir.
Hazırlanmış ürünü ise 1 saat içerisinde bebeğinize yedirmeli ya da içirmelisiniz. Kuru ve serin bir yerde saklamalı, direk güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Kavanoz ürünlerini ise kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Kavanoz kapağını açıldıktan sonra 48 saat içinde tüketilmeli.
İlgili 16 soru bulundu
Ergün, mamalarla ilgili tek tehlikenin uygun koşullarda saklanma-malarından doğacak sorunlar olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Ergün, bozulmuş ya da bayatlamış mamaların bebeklerde yüksek ateş kusma ve ishalle ortaya çıkan ciddi zehirlen-melere yol açabileceğine dikkat çekti.
Aldığınız açılmamış ürünü kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Açıldıktan sonra Sıvı Aptamil 1 Bebek Sütü 24 saat içinde, Sıvı Aptamil 2 Devam Sütü ve Aptamil 1 yaşından itibaren Çocuk Devam Sütü 48 saat içinde tüketilmelidir. Ürünler açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
Her defasında, paketin içerisinden mamayı aldıktan sonra, paketin içerisindeki havayı çıkartarak fermuarı kapamanız, mamanın tazeliğini daha uzun süre korumanızı sağlayacaktır. Paketin ağzını açtıktan sonra, bir ay içerisinde mamanın tüketilmesini öneririz.
biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, soğuk mama gaza sebep olabilir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Açılmış konserve mamalar buzdolabında 40-45 ° F arasındaki sıcaklıklarda en fazla 5-7 gün süreyle saklanmalıdır. Bu süreden sonra yenmemiş olan kedi ya da köpek maması çöpe atılmalıdır.
Ağzı açık kalan ve hava alan mamalar çabuk bayatlar. Bu da lezzetinin azalmasına ve zamanla evcil dostunuzun mamaya burun çevirmesine neden olur.
Açılmış konserve, yaş mamalar buzdolabında maksimum 7 güne kadar durabilir. Yedinci günden sonra kedinize vermemeli ve kalan mamayı çöpe atmalısınız. Kuru mamayı da açıldıktan sonra ağzı sıkıca kapalı şekilde, serin ve kuru yerde saklamalısınız.
Mama kutularının kapakları açıldıktan sonra 30 gün içerisinde tüketilmelidir. Bu süre zarfında da kutuların kapakları sıkı bir şekilde kapalı tutulmalıdır. Bu yazı aileler için kategorisine kanburoglumk tarafından yazılmıştır. yer imlerinize ekleyin.
0-3 ayda genellikle pre veya 1 bir numara mamalar tercih edilir. Günlük miktarlar genellikle bebeğin iştahı tarafından belirlenmekle birlikte, kabaca bir bebeğin günlük ihtiyacı kilo başına 120-180 ml'dir. Her aldığı anne sütü öğünü 150 ml kabul edilerek bir hesap yapılabilir.
1) Aptamil
Zamanında ve erken doğmuş bebekler için en çok kullanılan mama markası olan Aptamil, annelerin sıkça tercih ettiği mamadır. Prematüre doğanlar için Aptamil Prematil üretilmiştir. Bu mama düşük ağırlıklı doğum ve erken doğan bebekler için oldukça etkilidir. Beyin ve göz gelişimini destekler.
Sıvı devam sütlerinin kapağı açıldıktan sonra ise buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bebek devam sütü kaç saat bekler konusunda ise devam sütleri açıldıktan sonra kısa bir ömre sahip oldukları için 48 saat içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Anne sütüne yakın içeriği ile bebeğin gelişimine katkı sağladığı bilinen bu mamayı kullanan anneler memnun kaldıklarını söylüyor. Bebeklerinin boy ve kilo gelişimlerinin iyi olduğunu ve hastalanmadıklarını söylüyorlar. Aynı zamanda tadı da anne sütüne yakın olduğundan bebekleri severek içtikleri için oldukça memnunlar.
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Buzdolabında 4 - 5 güne kadar; buzdolabı dışında ise 2. gün de saklanarak rahatlıkla bebeğe verilebilir. Taze meyvelerle yapılan mamalar da biberonda fazla bekletilmemelidirler. Mümkünse buzdolabında saklansa dahi her gün yenilenmelidir.
0-1 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 60-120 ml ve beslenme sıklığı ise günde 6-8 kez olacak şekildedir.
Bebeğiniz kucağınızda hafif dik oturur pozisyonda ve başı yukarıda olacak şekilde durmalıdır. Böylelikle sıvıyı daha kolay yutabilir. Biberon bebeğe yavaşça verilmeli, sıvının birden akarak boğazına dolması engellenmelidir. Biberon, emzik kısmı sıvıyla dolu kalacak şekilde ve yere paralel olarak tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri