İri boy levrekler doğrudan mangalda da pişer, çok daha iriyse tuzda balık olur mutlaka. Levrek marin evde balık kokusu olamadan, ocak kullanmadan hazırlayacağınız en lezzetli meze. İnanın asla çiğ kalmıyor, balık kokmuyor ve çok lezzetli oluyor.
Levrek marin, fileto olarak doğranan balıklarla yapılan ve soğuk servis edilen bir yemektir. Marine edilerek hazırlanan levrek marin, soğan, hardal, zeytinyağı, elma sirkesi ve limon suyu gibi malzemelerle meydana gelmektedir.
Bu sırada sosunu hazırlayalım. 1 limonun suyu, hardal, sirke, yağ, tuz ve karabiberi karıştıralım. Suyunu süzdüğümüz soğanı levrek ile karıştıralım. Daha sonra hazırladığımız sosu üzerine döküp iyice karıştıralım. Sabahtan yapıp akşam servis yaparsanız iyice sosunu çekecektir.
Fazla sulardan arındırabilmek için havlu kağıt kullanabilirsiniz. Bir kap içerisinde her iki balığın hem içini hem dışını zeytinyağı ile güzelce ovalayın. Hem içi hem dışına tuz ve karabiber serpin ve iyice yedirin. Bu haliyle buzdolabında 15 dk kadar dinlendirin.
İlgili 32 soru bulundu
polinezya usülü balık diye de geçer. melanur, sardalya, palamut, orkinos, lambuka, hamsi gibi balıklarla yapılabilir. büyük balıkların dersi yüzülür, ince ince şerit halinde dilimlenir. sardalya, hamsi kılçıkları çıkarılarak yaprak haline getirilir.
Şunu söyleyeyim: Çok ama çok taze çiğ balık güvenle yenebilecek bir malzemedir. Gerçek taze balığın kokusu falan da olmaz ve çok da lezzetlidir. Hele de güzel bir sosla birleşirse. Balıklar ince, uzun ve gevşek kas yapılarından dolayı çiğ olarak yenmeleri kolaydır.
Bir kasenin içinde marine sosu hazırlanıp karıştırılıp fırçayla balıkların içine ve üzerine sürülür ve buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Önceden ısıtılmış yağlanmış fırın ızgarasına marine edilen levrekleri yerleştirin.
levreğin eti daha yumuşak ve tatlıyken çipuranın eti biraz daha sert ve aromalıdır. gelelim kültür mü değil mi nasıl anlarsınız, ikisi içinde renkleri özellikle çipura gümüş rengi olur ve üçü adedi bir kilo gelirse tadından yenmez. levrek ise daha koyudur.
Levrek balığı ızgara olarak sıklıkla tercih edilmekle birlikte sebzelerle birlikte fırınlanarak da tüketilmektedir. Levrek kızartma ve güveç gibi pişirme teknikleri ile de yenebilen lezzetli bir balık türü olarak öne çıkmaktadır.
Marinasyon veya Marine etme, yiyecekleri pişirmeden önce genellikle asidik bir sıvıya daldırma işlemidir. Sıvı sirke, limon suyu, şarap, farklı soslar olabilir. Bu bileşenlere ek olarak, genellikle gıda maddelerini daha da lezzetlendirmek için yağlar, otlar ve baharatlar da eklenebilir.
· Levrekleri daha önce zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuz ile çırpıp hazırladığınız sos ile iyice ovalayıp fırına dizin. · Her bir levreğin karnına defne yaprağı koyun. Bu şekilde 1 saat bekleterek sosu iyice çekmesini sağlayın. · Daha sonra 200 dereceye ayarladığınız fırına levrek dolu tepsiyi koyun.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
İri boy levrekler doğrudan mangalda da pişer, çok daha iriyse tuzda balık olur mutlaka. Levrek marin evde balık kokusu olamadan, ocak kullanmadan hazırlayacağınız en lezzetli meze. İnanın asla çiğ kalmıyor, balık kokmuyor ve çok lezzetli oluyor. Balık seviyorsanız mutlaka deneyin.
Marin ismi deniz, denize ait olan anlamlarına gelir.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Taze deniz levreği asla kötü kokmaz ve taze bir görünüme sahiptir. Balığın gözleri parlak ve temizdir. Derisi nemli ve parlak pulları olmalıdır. Taze deniz levreğine parmağınızda dokunduğunuzda yine eski halini alacaktır.
Levrek, özellikle Avrupa ülkeleri arasında en yaygın ve en fazla tüketilen deniz balıklarının başında gelir. Hem doğal avcılık hem de balık çiftliklerinde üretim yolu ile büyük miktarda levrek üretimi sağlanır.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.
Lüfer, levrek, trança, ton balığı, somon gibi balıklar da biraz daha fazla civa içermelerine rağmen besin değerleri oldukça fazladır. Bu gruptaki balıkların haftada en fazla 1 kez tüketilmesi önerilmektedir.
Sushi (sashimi) kalitesinde çiğ balığı rahatlıkla yiyebilirim. Yanlış: Sushi severler için (ben dahil) kötü haber ama çiğ ürünlerde her zaman hastalık geçme riski vardır. “Sushi kalitesinde çiğ balık” çok taze balık anlamında kullanılır ama ticari bir terimdir. Mikroorganizmaların olmadığı anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri