Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan genel müdürlüktür.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Ayrıca, ►Belediyenin ►malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, ►hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından ► İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir. ►yukarıdaki esaslara göre denetlenir.
Madde 22- (Ek birinci fıkra: 29/12/2005 - 5445/4 md.) Mahallî idare birliklerinin denetimi İçişleri Bakanlığınca yapılır. Valiler ve kaymakamlar gerekli gördüklerinde ülke düzeyinde kurulan birlikler dışındaki birlikleri denetleyebilirler.
Türkiye'de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Belediyeler, belediye başkanının ve karar organlarının mahallin seçmenleri tarafından seçildiği yerel yönetim birimleridir.
Belediye başkanları seçimle iş başına gelen yerel yöneticilerdir. İl ve ilçede halkın ihtiyaçları belediye başkanlığı tarafından giderilmeye çalışılır. Genel olarak temizlik, yol, su gibi halkın ihtiyacı olan durumları çözüm belediye başkanlığı tarafından bulunur.
İ) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlıyacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.
Yerel yönetimlerin iç borçlanması başta İller Bankası ve bankalar olmak üzere iç finans kurumlarından elde edilen kaynakları kullanmak şeklinde olmaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin ma- halli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin 81 ilden gelen şikâyet, ihbar ve bilgi taleplerini inceleyerek müdahalede bulunuyor ve denetimleri gerçekleştiriyor. Vatandaşlara bıraktığı kayıtlarla ilgili en kısa zamanda geri bildirimlerde bulunuluyor.
İçişleri Bakanlığıe-Belediye Bilgi Sistemi İstek Şikayet Talebi. Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.
Tanımlarında da açıkça zikredildiği üzere, KİT'lerin sermayesinin tamamı devlete aittir. Ancak, belediyeler, kamu sayılsalar da, Devlet tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Bu yönüyle, belediye şirketlerini, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, KİT olarak nitelendirmek de mümkün değildir.
DMK'ya göre, belediyelerde memur kadrolarının ihdası, yetkili or ganların ve İçişleri Bakanlığı'.nın kararı ile gerçekleştirilir.
1982 Anayasası, belediye başkanlarının görevine son verilmesini esas olarak yargı organına vermiştir. Ancak, bunun istisnası da vardır. O da belediye başkanlarının İçişleri Bakanı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılmasıdır.
yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Belediye meclisi, belediyelerde borçlanmaya karar veren organdır. edebilir.
Yani yerel yönetimler kendi karar organlarını seçimle kurabilmeli, icrai kararlar alabilmeli, bunları uygulayabilmeli ve işlem ve eylemleri üzerinde sadece hukukilik denetimi yapılabilmelidir. Bu da yerel yönetimlerin idari özerkliği anlamına gelmektedir.
Personel idaresi, belediye ve belediyeye bağlı olan kuruluşlar, halkla ilişkiler, kamu yönetimi, mahalli idareler, kamu ve özel sektördeki farklı departmanlar yerel yönetim mezunlarının çalışabileceği birimlerdir. Pek çok farklı alanın bulunması yerel yönetim mezunlarının görev yapma şansını da arttırmaktadır.
Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.
Buna göre, belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.
İçişleri Bakanlığı (Türkiye)
Her belediyenin yerel yönetimi temsil eden bir belediye başkanı vardır. Belediye başkanı, belediyenin sakinleri tarafından beş yılda bir seçilir; belediye başkanı, üst üste en fazla iki dönem hizmet edebilir, ancak 3.000'den az nüfusa sahip belediyelerde herhangi bir dönem sınırlaması bulunmaz.
Belediye başkanlarının nitelikleri ve görevleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belirtilmektedir. Kanuna göre, belediye başkanlarının bir memuriyet sıfatı olmamakla birlikte seçilerek göreve gelirler. Yani, belediye başkanları seçimle iş başı yaparlar ve bir kamu görevlisidirler.
İl, Türkiye Cumhuriyeti'nin taşra teşkilatlanmasında en büyük mülkî yönetim birimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri