Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.
Belediye öncelikle imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal ...
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Yeni kamu yönetim sistemimizde belediyelerde denetimi önce idari ve mali denetim olarak, sonra da bunların kimler tarafından yapıldığına bağlı olarak iç ve dış denetimler olarak ikiye ayırmamız gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
İ) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlıyacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.
Denetim komisyonu, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur. Komisyona üye seçiminde ihtisas komisyonlarına üye seçimindeki usul ve esaslar uygulanır. Denetim komisyonu kendi arasından bir başkan, bir başkan vekili seçer.
1982 Anayasası, belediye başkanlarının görevine son verilmesini esas olarak yargı organına vermiştir. Ancak, bunun istisnası da vardır. O da belediye başkanlarının İçişleri Bakanı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılmasıdır.
Kanunlara göre belediye teşkilatı, tüzel kişiliği olan bir örgüt olarak kabul edilir. Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin 81 ilden gelen şikâyet, ihbar ve bilgi taleplerini inceleyerek müdahalede bulunuyor ve denetimleri gerçekleştiriyor. Vatandaşlara bıraktığı kayıtlarla ilgili en kısa zamanda geri bildirimlerde bulunuluyor.
Buna göre, belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.
Belediye Başkanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 12 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Belediye Başkanı maaşları 87150 TL'dir. En düşük Belediye Başkanı maaşı 69720 TL iken, en yüksek Belediye Başkanı maaşı 128810 TL'dir.
Madde 44- Belediye başkanlığı, ölüm ve istifa hâllerinde kendiliğinden sona erer. d) Meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılması, Hâllerinden birinin meydana gelmesi durumunda İçişleri Bakanlığının başvurusu üzerine Danıştay kararıyla başkanlık sıfatı sona erer.
MADDE 30 – (1) Belediye zabıta teşkilatı personelinin çalışmaları; a) (Değişik:RG-2/4/2020-31087) İçişleri Bakanlığı denetim elemanları, b) Valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları ile bunların görevlendireceği diğer personel, tarafından denetlenir.
İmar Planları
Ayrıca büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerin uygulama imar planlarını denetleme yetkisine sahip olmaktadır. 6360 Sayılı Kanun ise büyükşehir belediyelerinin sınırlarını büyütmüştür.
Anayasada, kanunlarda, 10.07.2018 tarihli ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde; belediye başkanının aynı zamanda Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanamayacağına dair yasaklayıcı bir hüküm yer almamaktadır.
Belediye başkanlarının nitelikleri ve görevleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belirtilmektedir. Kanuna göre, belediye başkanlarının bir memuriyet sıfatı olmamakla birlikte seçilerek göreve gelirler. Yani, belediye başkanları seçimle iş başı yaparlar ve bir kamu görevlisidirler.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan genel müdürlüktür.
Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.
İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir. Belediye başkanları ise memurun atamasını kendisi yaptığı takdirde bu memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Devlet tehdit alan ya da herhangi bir saldırıya uğrayan başkana resmi koruma veriyor. Ancak tehdit ortadan kalkınca koruma geri çekiliyor. Birçok belediye başkanı aldıkları tehditler sonucunda resmi koruma başvurusu yapmış. Koruma talep eden başkanlar genelde arazi mafyasının bulunduğu ilçelerde görev yapıyor.
iç denetim birimi belediyelerde doğrudan belediye başkanına bağlıdır. Birim başkanı iç denetçiler arasından usulüne uygun olarak atanır ve belediye başkanı tarafından görevlendirilir.
5. Belediye Encümen Kararlarına Karşı İptal Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme. Belediye encümeni tarafından verilen kararın iptali istemi ile açılacak dava, idari yargının görev alanındadır. Bu nedenle iptal davası açacak kişilerin idare mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir.
İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri