İç ve dış denetim 5018 sayılı KMYK Kanunu hükümlerine göre yapılır. Belediyelerin dış denetimleri, il özel idareleri gibi Sayıştay tarafından yapılır. Ayrıca, belediyenin mali işlemler dışında kalan diğer idari işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
İ) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlıyacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.
İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
Belediyelerde idarelerin bütünlüğü bakımından İçiş- leri Bakanlığı tarafından yapılan dış denetim uygu- laması büyükşehir, il ve büyük ilçe belediyelerinde mülkiye müfettişleri diğer belediyelerde ise mahalli idareler kontrolörleri tarafından gerçekleştirilmekte- dir (Çöpoğlu :8).
İlgili 23 soru bulundu
İç ve dış denetim 5018 sayılı KMYK Kanunu hükümlerine göre yapılır. Belediyelerin dış denetimleri, il özel idareleri gibi Sayıştay tarafından yapılır. Ayrıca, belediyenin mali işlemler dışında kalan diğer idari işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
1982 Anayasası'nın 108. maddesinde düzenlenen DDK, yargısal organlar dışında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında araştırma, inceleme, soruşturma ve denetim yetkisini haizdir. Yerel yönetimler de denetim kapsamında olup, DDK tarafından denetlenmelerinin önünde hukuki bir engel yoktur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin 81 ilden gelen şikâyet, ihbar ve bilgi taleplerini inceleyerek müdahalede bulunuyor ve denetimleri gerçekleştiriyor. Vatandaşlara bıraktığı kayıtlarla ilgili en kısa zamanda geri bildirimlerde bulunuluyor.
Valinin, ayrıca il sistemine uygun biçimde örgütlenmeyen, ancak ilde teşkilatı bulunan tüm kamu kuruluşları ile yerel yönetimler üzerinde de özellikle denetim açısından olmak üzere birtakım yetkileri söz konusudur.
Yeni kamu yönetim sistemimizde belediyelerde denetimi önce idari ve mali denetim olarak, sonra da bunların kimler tarafından yapıldığına bağlı olarak iç ve dış denetimler olarak ikiye ayırmamız gerekmektedir.
Yürürlükteki mevzuat, belediye başkanlarının görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile haklarında soruşturma ya da kovuşturma açılırsa, kesin hükme kadar geçici olarak görevden uzaklaştırma yetkisini İçişleri Bakanı'na vermiştir.
Vali, dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderir. Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer.
Böyle bir noktada hükümetler tarafından ataması yapılan Kaymakamlar görev yaptıkları ilçe merkezlerinde mesela yüzbinlerce seçmenin oy vererek seçtikleri belediye başkanlarının amiri olarak görev yapıyor, İçişleri bakanlığı başta olmak üzere denetleme ve teftiş görevi olan kurumlar gibi belediyeleri denetleyebiliyorlar ...
Belediye başkanlarının nitelikleri ve görevleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belirtilmektedir. Kanuna göre, belediye başkanlarının bir memuriyet sıfatı olmamakla birlikte seçilerek göreve gelirler. Yani, belediye başkanları seçimle iş başı yaparlar ve bir kamu görevlisidirler.
Belediye Başkanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 12 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Belediye Başkanı maaşları 87150 TL'dir. En düşük Belediye Başkanı maaşı 69720 TL iken, en yüksek Belediye Başkanı maaşı 128810 TL'dir.
Madde 38: Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır; Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.
Denetim komisyonu, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur. Komisyona üye seçiminde ihtisas komisyonlarına üye seçimindeki usul ve esaslar uygulanır. Denetim komisyonu kendi arasından bir başkan, bir başkan vekili seçer.
Belediye başkanı yerine görevlendirilen başkan vekili, yeni başkan seçilinceye görev yapacaktır. birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.
Acil başvurularınız için, 7 gün 24 saat aktif olan ALO 153 Çağrı Merkezimizi aramanız rica olunur!
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan genel müdürlüktür.
Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye'deki bütün belediyeleri tek çatı altında toplamak amacıyla Bakanlar Kurulunun 21 Ağustos 2002 tarih ve 2002/4559 sayılı kararıyla mahalli idare birliği statüsüne kavuşmuştur.
Devlet Denetleme Kurulu - Vikipedi.
Bunun için gerekli kararları alır, uygular ve denetlemesini yapar. Belediye öncelikle su, imar, ulaşım ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı; temizlik ve katı atık; itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans; defin ve mezarlıklar yapar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler ile bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştirakleri de Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri