Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde personel istihdamı; memur, sözleşmeli personel ve işçi (sürekli işçi ve geçici işçi) olmak üzere 3 statüde yapılmaktadır.
Belediyede kadrolu memur olmak için belirli bir bölüm veya alan şartı bulunmamaktadır. Belediyeler genellikle farklı bölüm ve alanlardan mezun olan kişileri çeşitli kadrolarda istihdam etmektedir. Bununla birlikte, bazı bölüm ve alanlardan mezun olanlar, belirli kadrolarda çalışma olanağına sahip olabilir.
Belediye başkanlığı, bir kamu görevi olsa da, devlet memurluğu kapsamında değildir. Özetle, belediye başkanları devlet memuru sıfatına sahip değillerdir. Kanunlar tarafından belirlenen nitelikler ve görevler doğrultusunda, seçimle göreve gelirler ve belediye başkanlığı görevini yerine getirirler.
Sözleşmeli personeli; genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerinin ifasına geçici veya sürekli surette katılan, idare ile kamu hukuku kurallarına dayalı hizmet sözleşmesi akr deden ve diğer kamu görevlileri kategorisine giren kamu görevlileri olarak tanımlamak mümkündür44.
İlgili 43 soru bulundu
Belediye şirket işçileri kamu hizmeti yapmaktadır. Bu nedenle tüm belediye işçileri haklar konusunda eşit olmalı ve belediye şirket işçilerine de kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir. İş güvencesi hakkı tüm çalışanları kapsayan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
Sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu'nda sayılan dört istihdam türünden biri olarak, memurluk sistemine getirilen bir istisnadır.
Tanımlarında da açıkça zikredildiği üzere, KİT'lerin sermayesinin tamamı devlete aittir. Ancak, belediyeler, kamu sayılsalar da, Devlet tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Bu yönüyle, belediye şirketlerini, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, KİT olarak nitelendirmek de mümkün değildir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder. maddesiyle 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Belediye Personeli maaşı aylık ortalama 24.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Belediye Personeli maaşı 19.300 TL iken, en yüksek ise 45.200 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Belediye ve belediye şirketlerinde artık personel çalıştırılmasına ilişkin hizmet alımı yapılamayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dair hizmet alımları çerçevesinde 4.12.2017 tarihi itibariyle çalışanlar KHK kapsamına alınmıştır.
Personel sözleşmelerinde 3 yıldan sonra kadroya geçme imkanı olmayan belediyelerde diğer kamu personellerinde olduğu gibi yapılan sözleşmeler de 3+1 sistemine dahil edilecek. Sözleşmeli çalışan kamu personelinin atamaları, 1 ay içinde müracaat ettikleri takdirde gerçekleştirilebilecek.
Alp, Mustafa. "Belediye Şirketleri İşçilerinin 6772 Sayılı Kanun'a Göreİlave Tediye Hakkı -Yargıtay Karar İncelemesi". (2020), 146-163. Alp M (2020).
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Her kamu görevlisi, memur değildir. Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın 1'inci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekir.
Belediyeler, Anayasamızın 127. maddesi gereğince “mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması” amacıyla kurulan kamu tüzel kişileridir.
Yukarıda I nolu başlık altında açıkladığımız gibi, il özel idareleri ve belediyelerin birer “kamu idaresi”dir; ama bunlar “merkezî idare (genel idare)” içinde değil, “mahallî idareler” arasında yer alırlar.
2017 yılının sonlarında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezî idarede ve mahalli idarelerde personel hizmeti sunan alt işverenler bünyesinde çalışan (taşeron) işçiler kadroya geçirilmiştir.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin ma- halli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR? Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Sözleşme kapsamında sorumluluk ve ikramiyeler hariç en düşük kadrolu daimî işçi ücreti 42 bin liraya; Toplu İş Sözleşmesi devam eden Kültür AŞ ve Personel AŞ'de ise en düşük ücret 38 bin liraya yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri