Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
1760 yılında Hammurabi Kanunları oluşturulmuştur. Urukagina, Sümer kralı olması ile bilinmektedir. Bu kralın oluşturmuş olduğu yasalar, tarihteki ilk yazılı kanun olma özelliğine sahiptir.
NOT: Yazılı hukuku başlatan ilk Türk devleti Uygurlardır. Töreyi korumak ve uygulamak devletin, dolayısıyla da hükümdarın göreviydi.
Corci Zeydan, Medeniyet-i İslamiye Tarihi adlı eserinde; Araplar tarafından icâd edilmiş olan kanun sazını ilk düzenleyen ve geliştiren kişinin Farâbî olduğunu söylemektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kanunun icadı çoğu kaynakta Fârâbî (870-950)'ye dayandırıldığı gibi kimi kaynaklara göre ise Fârâbî'nin kanun üzerinde çeşitli değişiklikler yaptığı rivayet edilmektedir (Aydoğdu, 2004: 24). Eski bir Arap rivayetine göre ise kanunu Horasanlı Bermek ailesinden olan İbn-i Hallegan'ın icad ettiği söylenmektedir.
Tarihte bilinen ilk yazılı Kanun ise Milattan Önce 1760 yılında Mezopotamya' da ortaya çıkmış olan " Hammurabi Kanunları" dır. Bilinen İlk Kanun Hangi Uygarlığa Aittir? Tarihte bilinen ilk Kanun metni ise Milattan Önce 2375 yılında Sümerler zamanında ortaya konulmuştur.
Hammurabi kanunları milattan önce yazılmış olan kanunlardan bir tanesidir. Ağır koşullar içeren bir kanundur. Mezopotamya bölgesinde ortaya koyulmuş olan kanunlardandır. Hammurabi kanunları o dönemde Tanrı'nın kanunları olarak da adlandırılmaktaydı.
Bugüne ulaşan çivi yazılı kayıtlar, tabletler sayesinde Mezopotamya'nın en yaygın dillerinin Sümerce ve Akadca olduğu söylenebilir. Bu dillerden Sümerce izole dil olarak sınıflandırılırken, Akadca'nın Sami dillere ait olduğu görüşü hakimdir.
Doğrulanmış Cevap. Anadolu'ya ilk kanunları yapan uygarlık dediğimizde dikkat etmemiz gereken kelime Anadolu eğer bize ilkini sorsaydı Sümerliler kanunu diyecektik fakat bize Anadoluda dediği için Hititler yapmıştır. Hititler ; Tarihin en önemli uygarlıklarından biridir.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
M.Ö. 1760 yıllarında Kral Hammurabi, Babil kanunlarını yasalaştırıp tabletlere işlettirmiştir ve halkın görmesi için krallığın çeşitli bölgelerine stel olarak yerleştirtmiştir. Bu kanunlar Hammurabi Kanunları olarak bilinir.
Tarihte ilk yazılı hukuk kuralları Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere dünyadaki ilk Hukuk devleti denebilir.
Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi, 20 Ocak 1921 tarihinde "Teşkilat-ı Esasiye Kanunu" adı ile modern anlamda ilk anayasayı yürürlüğe koymuştur. Hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olması bu anayasanın en temel özelliğidir.
Kânûn-ı Esâsî (Osmanlı Türkçesi: قانون اساسى) veya 1876 Anayasası, Kânûn-ı Esâsî çeviri olarak "temel kanun" ya da "anayasa" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve son anayasasıdır.
Osmanlı'da Sened-i İttifak ile Türk tarihinde ilk defa devlet iktidarı sınırlandırıldığından, bu belge Türk tarihinde ilk "anayasal belge" kabul edilmektedir. Abdülmecid döneminde 3 Kasım 1839 tarihinde Mustafa Reşid Paşa tarafından hazırlanan Tanzimat Fermanı ilan edildi.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır.
İlk yazı örnekleri M.Ö. 3300 yıllarında Sümerlerin Uruk şehrinde bulunmuştur. Bulunan bu yazılar, ucu sivri araçlarla yazıldığından çivi yazısı ismini almıştır. Sümer yazısı, ya da çivi yazısı adı verilen bu yazı, Sümer rahipleri tarafından tapınak ve depolardaki malları kayıt altına almak amacıyla kullanılmıştır.
Tarihteki ilk yazılı kanunları yürürlüğe koyan kral Urgakina olduğu için, bu kanunlar Urgakina Kanunları diye anılmaktadır. Urgakina Kanunları aslında kral Urgakina'nın hüküm sürdüğü dönemde Sümer Uygarlığı içinde halka hükmeden din adamlarının hakimiyetini kırmak için çıkarılmış kanunlardır.
Hammurabi Kanunları kapsamında en çok merak edilen konulardan biri hangi uygarlığa ait olduğudur. Bu bağlamda Hammurabi Kanunlarının Babil uygarlığına ait olduğunu söylemek mümkün. Kendi ismini alan Babil Kralı tarafından hazırlanmış ve Tanrı Şamaş'ın kanunları olarak da ifade etmiştir.
Babil kralı Hammurabi'nin (MÖ 1728-MÖ 1686) çeşitli olaylarda verdiği kararlar, Babil'in koruyucu tanrısı Marduk adına yapılan Esagila Tapınağı'na dikilen bir taş üzerine Akatça dilinde yazılmıştır. Hammurabi, kendisine bu kanunları yazdıranın güneş tanrısı olan Şamaş'ın olduğunu söylemiştir.
Hammurabi adı, göze göz, dişe diş gibi yasaları hatırlatır. Hammurabi, Babil İmparatorluğu'nu kurmuş ve adıyla anılan kanunları kaya üzerine yazdırmıştır. bilen, kurnaz bir kraldı. Önce kenti çevreleyen surların yüksekliğini artırdı, tapınakları yeniledi ve gösterişli yeni tapınaklar yaparak halkın sevgisini kazandı.
Tarihteki en eski yazılı belgeler Mezopotamya'daki Uruk'ta bulunmuştur. Uruk (Warka) şehri Mezopotamya'da en iyi stratigrafi veren yerdir. Burada tespit edilen IVa tabakasında ilk yazılı belgeler ele geçmiştir.
Anadolu'da ilk yazılı belgelere Asur Ticaret Kolonileri Çağında rastlanmaktadır. Bazı araştırmacılar Hattuşa'da Hititçe için kullanılan yazı sisteminin kökeni olarak Eski Asur çiviyazısını, bazıları da Kuzey Suriye'deki Tell Açana (Alalakh) VII katmanında kullanılan çiviyazısını gösterirler.
Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri