Belediye işçileri, genellikle belediye şirketleri veya belediye bünyesinde çalışan işçilerdir. Bu işçiler, kamusal bir görevi yerine getirmekle birlikte, doğrudan kamu kurumları tarafından işe alınmamaktadır. Dolayısıyla, belediye işçileri, kamu işçisi olarak kabul edilmezler.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
696 sayılı KHK ile birlikte belediyelerde sürekli (kadrolu) işçi, geçici işçi ve belediye şirket işçilerinden oluşan parçalı bir istihdam yapısı meydana gelmiştir.
696 Sayılı KHK ile Belediyelerin İştirak şirketlerine aktarılan işçiler, 657-4D Kadrolu İşçi statüsüne geçirilmeleri Hem iş barışını sağlayacak, hem de çalışanlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi sağlanmış olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Şirket işçileri çalışma esasları, iş sözleşmeleri ve iş sözleşmesinin feshi açısından 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler. Belediye kadrolu işçileri de bu konuda aynı Kanuna tabidirler. Şirket işçileri sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Kanuna tabidirler. Belediye işçileri de aynı Kanuna tabidirler.
Çünkü belediye şirket işçileri de kamu işçisidir. Bu nedenle kadro onlar için hakkıdır. İlave tediye de diğer kamu işçileri gibi analarının ak sütü gibi hakkıdır.
Belediyeler, Anayasamızın 127. maddesi gereğince “mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması” amacıyla kurulan kamu tüzel kişileridir.
6495 sayılı Kanunun 9'uncu maddesi, memur kadrolarına geçirileceklerin belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalışan tam zamanlı sözleşmeli personel olduğunu belirtmektedir.
“Belediyelerin kadrolu işçisi diye tarif edilen, sürekli işçileri var. Bir de belediye şirket işçileri var. Bizim sendika olarak uzun süredir talep ettiğimiz kadro da, bu belediye şirketlerinde çalışan işçilerin de, belediyedeki kadrolu işçi statüsüne getirilmesine yönelik.
2018 yılında taşeronlardan personel transfer edilen tüm taşeronlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin D fıkrası kapsamında kadroya alınmıştır. Bu nedenle, tüm kamu kurumlarında dışarıdan hizmet alımından çalışanlara devredilen tüm çalışanları kapsar. Ve bu işçilere kısaca 4D işçileri denir.
Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Mahalli idareler dahil 3 yılı dolmuş olan sözleşmeli çalışanlar bir yıllığına aday memurluğuna geçirilecek. Kurumsal sözleşmeli personel ve mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personel süre aranmadan kadroya geçirilecek.
Değişiklikle birlikte kamuda iki işçi statüsü ortaya çıkmıştır. Birinci işçi statüsü sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçilerden oluşmuştur. İkinci işçi statüsü ise bu madde içerisine alınan geçici işçilerdir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 41 inci maddesinde kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği ifade edilmiştir. Ancak bu maddeye göre kamu hizmetinin yürütülmesine ka- tılan işçi devlet memuru sayılmamakta, özel hukuk hükümlerine göre istihdam edilmektedir.
2017 yılının sonlarında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezî idarede ve mahalli idarelerde personel hizmeti sunan alt işverenler bünyesinde çalışan (taşeron) işçiler kadroya geçirilmiştir.
Yüz binlerce sözleşmelinin kadroya geçirilmesine ilişkin kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 28 Kasım 2022 tarihinden önce işe başlayanları bekleme süresi olmadan kadroya geçebilecek. 458 binden fazla çalışana kadro imkanı veren düzenleme, Genel Kurul'da onaylandıktan sonra hayata geçecek.
http://ckysweb.saglik.gov.tr/personelgorevyeri/ adresinden yeni kimliklerle Seri numarasını bilgisi ile kadro yeri bilgilerinize ulaşabileceğiniz ekran bulunmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler, çalıştırıldıkları iş yerlerindeki hizmet süresi esas alınarak kadroya geçirilecek. Bu işçiler işyerlerindeki boş olan sürekli işçi kadrolarına alınacak.
Belediyelerin kurdukları veya ortak oldukları ticaret şirketlerine, kamu tüzel kişiliği kazandıran herhangi bir kanun hükmü bulunmadığı gibi, kamusal yetki ve ayrıcalıklar tanınmamıştır. Dolayısıyla, söz konusu şirketlerin “kamu tüzel kişisi” ya da “kamu kurum ve kuruluşu” oldukları kabul edilemez.
Belediye şirketleri, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu çerçevesinde Sayıştay denetimine ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde de Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olan ve aynı zamanda Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yönetilen sermaye şirketleridir.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Belediye Şirketlerine Geçen İşçiler 52 Günlük İlave Tediye Ödemesi Alamayacak mı? Maliye Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderilen yazıda belediye şirketlerinde çalışan işçilere ilave tediye verilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
Böylece belediyede çalışan memurun maaşı 25 bin liradan 35 bin liraya kadar çıkıyor. "Eşit işe eşit ücret" kuralını uygulamayan belediyelerde şirket çalışanları ise asgari ücretlere katlanmak zorunda kalıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri