Belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler istimlak yapabilir.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Kamulaştırma yapılabilmesi için kamulaştırılacak alanda imar planının yapılmış olması zorunlu olmayıp, belediyeler, kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek için Kamulaştırma Kanunu'nda belirtilen usullere uygun olarak her zaman kamulaştırma yapabilirler.
· İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yoldur. 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasadır.
dilekçe ile Kamulaştırma Müdürlüğüne başvurarak öğrenebilirsiniz. sonra Belediye Encümeninden kamulaştırılmasına karar alınır. Kanununun 7. maddesine göre tapu kütüğüne idari kamulaştırma şerhi işlettirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler istimlak yapabilir.
Bir il sınırları içindeki birden çok ilçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu, 10. Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı, 11. Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı.
Eğer kamulaştırmasız el atma şartlarını sağlıyorsa size ödeme yapılabilir. Bu ödeme ilgili belediye ile anlaşılarak yapılabileceği gibi dava yoluyla da talep edilebilecektir. Belediyenin kamulaştırmasız el atma işlemini yapması için yani tapunuzdan yol geçirmesi için sizin rızanızı almasına gerek bulunmamaktadır.
Daha sonra kişi taşınmazı için kararlaştırılan istimlak bedelinin tarafına sunulması için bir uzlaşma komisyonuna çağırılıyor. Bu bedel eğer kabul edilirse herhangi bir koşul olmadan mülk sahibine peşin ve nakit olarak ödeniyor. Bu bedelin ödenmesi gereken süreyse kanun kapsamında 45 gün olarak belirtiliyor.
İstimlak, kamulaştırma uygulaması ile hemen hemen aynı anlamı taşıyor. Bu nedenle de istimlak ile kamulaştırma arasında anlam bakımından çok fark yoktur.
Kamulaştırma, kamulaştırma yetkisi olan kamu kurumlarının kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan özel mülkiyete tabi şahıs ya da özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmaz mallara, kaynaklara ve irtifak haklarına bedelini ödeyerek el koymasıdır.
Kamu yararı yoksa kamulaştırma söz konusu değildir.
4- Vakıf Üniversiteleri ve Yüksekokulları Kamulaştırma yapamaz. 5- Taşınmaz üzerinde ipotek, haciz, ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir, vakıf şerhi ve benzeri takyitler bulunması kamulaştırmaya engel değildir.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
Bu maddeye göre “Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.”
Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar belediye veya valiliğin teklifi, Maliye ve Gümrük Bakanlığı'mn onayı ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeye... bedelsiz terk edilir ve tapu kaydı terkin edilir." Bu şekilde edinilen yerler, belediyelerce satılamaz ve başka amaçlarla kullanılamaz.
Ortalama 10 – 12 ay gibi bir süre sonunda yerel mahkeme aşaması sonuçlanmaktadır.
İstimlak bedeli, mülk sahibinin mülkün kullanım hakkını başka bir kişiye verdiği ve bu kişinin mülkü belirli bir ücret karşılığında kullandığı bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, istimlak bedeli, mülk sahibi ve istimlakçı arasında yapılan istimlak sözleşmesinde belirlenir.
Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler. Bedelin hiç ödenmemesi veya geç ödenmesi durumlarında şahsın dava açma hakkı bulunmaktadır.
Yola bırakma (terk), genel hizmet alanları (yol, yeşil alan vb.) ile ilgili olmasından ötürü, imar uygulaması (parselasyon) niteliğinde bir ayırma (ifraz) işlemidir. İmar uygulaması niteliğinde olması nedeniyle de, yola bırakma işlemi sonucunda, kadastral parsel imar parseline dönüşür ve “arsa” niteliği kazanır.
Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
Öncelikli olarak taşınmazdan yol geçmesi gibi bir işgalin tespiti için Google'dan “parsel sorgu” yazarak “www.parselsorgu.tkgm.gov.tr” şeklindeki siteden sahip olduğunuz tapulu taşınmazların parsel numarasını girerek yolda kalan kısmının olup olmadığına bakabilirsiniz.
Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.
2942 SAYILI YASA HÜKÜMLERİNE GÖRE TAŞINMAZ BEDEL TESPİTİ
Madde hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere kamulaştırma davalarında taşınmazın değerinin tespiti ,maliklerinin sunmuş oldukları deliller ile birlikte mahkemece keşif yapılmak sureti ile tespit edilmektedir.
Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri