Konya gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir. Pazartesi günleri dışında yaz ve kış aylarında sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.
Mevlana Müzesi Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 09.00-19.00 Mevlana Müzesi Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 09.00-16.45 Kandil günleri ve dini bayramlarda 20:00 ile 23:00 saatleri arasında açıktır. Mevlana Müzesi Tatil Günleri: Haftanın her günü ziyaret edilebilir.
Konya'ya gidip de geniş bir alanda kurulmuş olan Mevlana Müzesini görmeden gelmemek olmaz. Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor.
7 Aralık tarihinden bu yana iki müze de ücretsiz gezilebiliyor. Geçen yıl Mevlânâ'yı yaklaşık 2 milyon, Hacıbektaş'ı da 500 bin kişinin ziyaret ettiği düşünüldüğünde, devlet de yaklaşık 12.5 milyon TL'lik gelirden feragat etmiş oldu.
İlgili 19 soru bulundu
Her cumartesi 19.00 da.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, müzenin iç avlusunda düzenlenen Kubbe-i Hadra Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Basın Toplantısı'nda kubbenin turkuaz çinilerle kaplanması nedeniyle "Yeşil Türbe" ismini aldığını söyledi.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. Müze kart geçerli.
Haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Müzenin avlusuna "Dervişân Kapısı"ndan girilir. Avlunun kuzey ve batı yönü boyunca derviş hücreleri yer almaktadır. Güney yönü, matbah ve Hürrem Paşa Türbesi'nden sonra, Üçler Mezarlığı'na açılan Hâmûşân (Susmuşlar) Kapısı ile son bulur.
Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır. Yeşil Kubbe yani Mevlana'nın türbesi dört kalın sütun (fil ayağı) üzerine yapılmıştır.
Mevlana, İzmir'in Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında batısında Kazımdirik, güneybatısında Karacaoğlan, güneyinde Yunus Emre, doğusunda Doğanlar, kuzeyinde ise Erzene bulunur.
Mevlana 17 Aralık 1273'de Konya'da vefat etmiştir. Ölüm günü anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılmaktadır.
Nevşehir Hacıbektaş Müzesi ile Konya Mevlana Müzesi, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünün 02.12.2014 tarih ve 433 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile 07.12.2014 tarihinden itibaren ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.
Tramvaya bindikten sonra "Alaaddin Durağı" nda inip karşıya geçersiniz ve tam ordaki kaldırımda tramvay arkanızda kalacak! Tam karşıya baktığınızda Mevlana Müzesi'nin yeşil türbesi adeta "gel gel" dercesine görünecek:) Gerçek hayata dönersek; dümdüz yürüyün Valilik sağ kolunuzda kalacak.
Trenden inince belediye otobusu sizi garda bekliyor olacak.hemen yandaki giseden bilet alabilirsiniz.Teksas duraginda inip karsiya gecin.Mavi renkte tramvaylara binin. Uzerinde ADLIYE yazar. Mevlana Muzesi'nin tam onunde inersiniz.
Açılışı 7 Ekim 2023 tarihinde saat 19.00'da Anadolu Oditoryum'da sevilen yazar Hayati İnanç'ın katılımı ile yapılacak 10. Konya Kitap Günleri 10.00-21.00 saatleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlayacak.
Ertesi yıl Mevlânâ'nın çocukluğu sırasında terbiyesiyle meşgul olan, Bahâeddin Veled'in müridlerinden Seyyid Burhâneddin Muhakkık-ı Tirmizî şeyhini ziyaret etmek için Konya'ya geldi, ancak burada şeyhin öldüğünü öğrendi (Sultan Veled, s. 244-246).
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi (Farsça: جلالالدین محمد رومى), ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî (Farsça: جلالالدین محمد بلخى) veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı 9 müze bulunmaktadır. (Merkezde Müze Müdürlüğüne bağlı 6, Akşehir'de 3 ve Ereğli'de 1 müze). Konya Müze Müdürlüğü, Etnografya Müzesi binasında hizmet vermektedir.
Yeşil kubbesi ile dikkat çeken müzenin içerisinde Mevlana Türbesi'nin yanı sıra dergah eşyaları, değerli el yazmalar, Hz. Mevlana'nın kıyafetleri ve sabır taşları da yer almaktadır. Türk ve İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan müzenin yanında Osmanlı Dönemi'nde yapılmış olan mescit ve semahane de bulunmaktadır.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
HUZÛR-U PİR (TÜRBE)
Burada bulunan iki vitrin içerisinde Mevlâna'nın meşhur eserlerinden Mesnevi'nin, Divân-ı Kebir'in en eski nüshaları sergilenmektedir. Türbe salonunu üç küçük kubbe örter.
Mevlana Celaleddin Rumi' nin Türbesinin girişinde, Onun şu beyiti yazar ; Lâ TAHZEN / ÜZÜLME... Çünkü hüzün, düşmanı sevindirir, dostunu üzer, haset edenin diline düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri