Kimlik bilgilerinizi girerek e-devlet sistemine giriş yapın, Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait olan sayfayı seçin, Ekrana gelen sayfada “Tapu Taşınmaz Beyan” kısmına tıklayın, Daha sonra gayrimenkulünüzün bulunduğu belediye hizmetleri üzerinden işlemi tamamlayın.
Emlak beyannamesi elden teslim edilecekse bir takım belgeleri hazırlamak gerekmektedir. Emlak beyannamesi belgeleri hakkında güncel bilgileri öğrenmek için belediyeye iletişime geçilebilir. Bu işlem, e-devlet tapu taşınmaz beyan sayfası aracılığı ile gerçekleştirilebilir.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atılabilir.
Peki emlak beyannamesi e-devlet üzerinden nasıl yapılır? E devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ait olan bölüm seçilmeli. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sayfasında Tapu Taşınmaz Beyan kısmına giriş yaparak bağlı bulunduğunuz belediyenin hizmetleri üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Emlak beyannamesi için bir ücret ödenmesi gerekmez. Emlak Kanunu'na göre; her çeşit arsa, konut, arazi ve bina gibi gayrimenkullerin vergilendirilmesi adına emlak beyannamesi zorunlu olmaktadır.
Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
Bunun için evin bağlı bulunduğu müdürlüğü tespit ederek harekete geçebilirsiniz. Müdürlüğe ulaştığınızda ev aldıktan sonra beyan vermek istediğinizi bildirerek yetkililere ulaşmalısınız.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Aylık yüzde 1,40 gecikme faizi hesaplanır. Vergi Usul Kanunu'nda beyanname vermeyenler için iki kat 1. derece usulsüzlük cezası da öngörülmektedir.
Emlak Beyan değeri, emlak vergisi dahilinde belediyelere beyan edilmiş olan beyannameleri ifade eder. Beyan değeri, kayıtlı değer olarak da bilinir. Emlak beyannamesi bir değeri ifade eder ve bununla beraber kayıt değer şeklinde de ifade edilir.
Emlak Beyannamesi Nereye Verilir? Emlak beyannamesi yapmak isteyen kişilerin, söz konusu gayrimenkullerin bağlı bulunmuş olduğu belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor. Beyanname işlemleri için mülk sahibinin ikamet adresi değil, taşınmaz malın bulunmuş olduğu konum önemlidir.
Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır. Yıllık emlak vergisi ödemesini, iki eşit taksit şeklinde gerçekleştirebileceğiniz gibi tek seferde de tüm vergi tutarını yatırabilirsiniz.
Beyanname Nereden Alınır? Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinin ilgili bölümünden beyannameye ulaşabilirsin. Belgeye, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Hazır Beyan Sistemi üzerinden online olarak ulaşabilirsin.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre her yıl belirlenen emlak vergisi değerlerinin, her yıl 1 Ocak tarihinden önce elektronik ortamda ve eksiksiz olarak tapu dairelerine gönderilmesi gerekmektedir.
Tapu rayiç bedeli, e-devlet kapısından rahatlıkla öğrenilebiliyor. Ayrıca istersen bulunduğun ilçenin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne giderek de merak ettiğin evin rayiç bedeli hakkında bilgi alabilirsin.
Emlak Vergisi
Beyanname verme yükümlülüğü yoktur. Bildirim verilmelidir.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Hiç Tapu Almayanlar
Eğer arsa inşaat firmasının üzerine değilse emlak vergisini arsa sahibi ödeyecektir. Bu gibi durumlarda mükellef arsa sahibi olmaktadır. Fakat emlak vergisini aralarındaki sözleşmeye dayanarak inşaat firması ödemektedir.
Bakanlığı, personeline 2020 mal bildirimleri de dahil olmak üzere bundan sonra mal bildirimlerini dijital ortamda göndermelerini bildiren mail atmıştır. Halihazırda 2020 mal bildirimi gönderenlerin de aynı bilgileri bu mal bildirimi takip programına tekrar girmeleri istenmektedir.
-Söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye istenen evraklar ile birlikte müracaat ederek emlak servisi birimlerinden beyanname işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. -Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.
Borçlu, sahip olduğu mal varlığını bildirmek ve borcun tahsil edilebilmesi için bu beyanı icra dairesine yapmak zorundadır. İcra mal beyanı, borçlu tarafından icra takibi başladıktan sonra ilgili icra dairesine yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri