Dîn-i islâmda aklın ermediği şeyler çoktur. Fakat, akla uymayan bir şey yoktur. Âhiret bilgileri ve Allahü teâlânın beğenip beğenmediği şeyler ve Ona ibâdet şekilleri, eğer aklın çerçevesi içinde olsalardı ve akıl ile doğru olarak, bilinebilselerdi, binlerce Peygamberin gönderilmesine lüzûm kalmazdı.
İslâm dini hem “akıl-mantık”, hem de “nakil” yani nasslara istinaden eden dindir. Aklın-mantığın, muhakeme ve mukayesenin bittiği yerde devreye “nakil” girer… Nasslar (ayet ve hadisler) yol gösterir; neyin ne olduğunu, nasıl inanılması ve uygulanması gerektiğini onlar anlatır.
Düşünme faaliyetinde zihni hatalardan koruyan, doğru düşünmenin kurallarını, ölçülerini ve yöntemlerini gösteren ilim yahut sanat. Varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikrî faaliyetler bütünü.
1245), Nevevî (ö. 1277) ve Suyûtî (ö. 1505) gibi genelde hadis ilminin önde gelen üstatlarıydı. İbnü's-Salâh'a göre felsefe kötü, mantık ise felsefeye başlangıç olduğu için kötüdür (şerr). Bu yüzden dinî ilimlerin metodu olması söz konusu değildir.
İslamiyet, nakle dayanan, selim akıl dinidir.
İlgili 31 soru bulundu
Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir. Zeka, sebep ile netice arasındaki bağlılıkları anlama ve düşünebilme kabiliyetidir. Her akıllı zeki olmayabilir. Her zeki de akıllı değildir.
Sistemde/İslam'da bir sapma, bozulma söz konusu değildir. Kâinat sisteminin, yani Sünnetüllahın gereği olarak İslam değişmez, değiştirilemez ve onda hiçbir eksiklik bulunmaz. Allah'ın yöntemi öteden beri hep böyledir ve siz Allah'ın yönteminde hiçbir değişme bulamazsınız!
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
Mantık bilimi insanın doğru düşünmesini kolaylaştırıyor. Zihni yanlış düşüncelerden korumayı ve doğru düşünce ile yanlış ya da bozuk düşünceyi birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Mantık, doğru düşüncenin doğru eylemle sonuçlanmasını hedefliyor.
Kindi (Alkindus) (805–873) Farabi (Alfarabi) (873–950) İbn Sina (Avicenna) (980–1037) İbn Hazm (994-1064) Gazali (Algazel) (1058–1111) İbn Rüşd (Averroes) (1126–1198) Fahreddin Razi (1149-1210) Şahabeddin Sühreverdi (Sohrevardi) (1155-1191) İbn Nefis (1213-1288) İbn Teymiyye (1263-1328) Muhammad ibn Fayd Allah ibn ...
Terim olarak mantık, bilinenden yola çıkarak bilinmeyenin bilgisine ulaşmaya vasıta olan bir bilim ya da kurallarına uyulduğu takdirde zihni hataya düşmekten koruyan bir disiplindir. Mantık, doğru düşünmeyi yanlış düşünmeden ayıran kurallar sistemidir. Mantık, formel bir bilimdir.
Mantık, kavram, önerme ve akılyürütmeler ile ilgili kurallar, teknikler ve yöntemler öğretisidir; tüm bu kurallar, teknikler ve yöntemler özdeşlik, çelişmezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkelerinden hareketle geliştirilmiştir ve çoğu mantıkçı mantığa bu üç ilkeye dayalı bir sistem gözüyle bakmaktadır.
Bu aradaki ilgi ve “mantık” kavramının içeriği, aşağıda işaret edileceği gibi, tarihsel gelişim içinde değişip zenginleşerek ve derinleşerek günümüze kadar gelmiştir. Mantığın bir bilim olarak Aristoteles (ö. MÖ 322) tarafından kurulduğu kabul edilir.
Yani felsefe bir bakıma şeylerin (nesnelerin, olayları ve olguların) zihnimizdeki iz düşümü, mantık bu izdüşümün yaşamdaki pratik tezahürünün doğru işlemesini sağlayan kılavuzdur.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Zahiri mezhebi ya da Zâhiriye, bir İslâm dini fıkhı (İslâm hukuku) mezhebidir. İslâmî hükümleri Kur'ân ve sünnetin zâhirî (açık, görünen) mânâsına bakar. İbni Hazm, âyet ve hadislerin zahir, yani görünen mânâlarından başka hiçbir delili ve kıyası kabul etmezdi.
Büyük terim ise kıyasta kaplamı en geniş olan ve sonucun yüklemi olan terimdir. Sonucun konusu ise küçük terimdir.
Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Mantık, bilinçli zihnin dili iken duygu, bilinçsiz zihnin dilidir. Duyguların, algılana ve hayal edilen uyaranlar verdiği tepkiler olduğunu biliyoruz. Bu duygular mantığa değil, kişinin kendi kişisel deneyimlerine dayanır. Duygular genellikle mantığımıza ağır basar.
Zeka, herhangi bir bilgiyi algılama, yorumlama, kaydetme, kullanma ve sonuç çıkarma gibi süreçlerin tümüne verilen isimdir. Mantık ise zekayı “doğru sonuca ulaşmak” üzere kullanma sanatıdır çünkü bir takım kuralları mevcuttur.
Beynin sol yarım küresi mantıklı düşünmeden sorumlu olsa da aslında beynin sağ yarım küresi tarafından yönetilen faaliyetler, mantıklı düşünmeyi teşvik etmeye yardımcı olur. Bu nedenle; resim yapma, yazma ve enstrüman çalma gibi etkinliklerle üretkenliğini ve aynı zamanda mantıklı düşünme yeteneğini artırabilirsin.
Kelime anlamı "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak" olan İslam,dini bir terim olarak "Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak" demektir.
Bazı alimlere göre kırk yıl İslamiyet dünyada hâkim durumda olacak. Ehl-i küfür Müslümanlara galebe edemeyecek. Ancak kırk yıl sonunda tekrar ehli küfür güçlenerek Müslümanlara galebe edecek.
Bu vahiy 'oku yaradan Rabbinin adıyla oku' idir ve kendisine inen bu vahiyle peygamber olmuştur. (610) Hz. Muhammed Allah'ın kulu ve elçisi olduğunu ilk olarak eşi Hz. Hatice'ye söylemiş ve onu hak dinine davet etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri