Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8. aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir.
Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor.
Yumurta, bir bebeğin/çocuğun gün içerisinde tüketebileceği en kaliteli protein kaynağıdır. Bu yüzden alerjisi yoksa ve 1 yaşını aştıysa bebeğine her gün yumurta vermende herhangi bir sakınca yok.
Her gün vermeyiniz. Çiğ yumurta yada rafadan yumurta kesinlikle vermeyiniz.Bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra yumurtayı kayısı kıvamında verebilirsiniz. Yine 1 yaşından sonra yağda yumurta, omlet yada melemen şeklinde verebilirsiniz.
Bebeklerin bağırsakları ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan yumurta beyazında çok fazla oranda bulunan proteini kolay hazmedemez ve bünyesi kaldıramaz. Bu nedenle bebekler çoğunlukla yumurtanın beyazına, nadiren de sarısına karşı alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Yumurta protein değeri yüksek bir gıdadır. İyi haşlanmış yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı ölçüyle başlayıp, yavaş yavaş artırılarak, gün aşırı kahvaltıda bebeğe verilebilir. Ancak yüksek oranda alerji potansiyeline sahip yumurtanın beyazı 10-12. ayın sonuna kadar kullanılmamalıdır.
Ek gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Bebeklere yoğurtlu yumurta
Yumurtayı suda haşla. Haşlanan yumurtanın sarısını çatalla ezdikten sonra üzerine yoğurt ekleyip karıştır.
Haşlanmış yumurta sarısı, beyaz peynir ve çok az tereyağını çatalla ezerek karıştırın. İçine çok az miktarda hindi veya tavuk salam parçaları atabilirsiniz.
"Bir yaşını dolduran çocuğa anne sütü yüksek olmayan proteinlerinden dolayı yetersiz kalacağı için hayvansal proteinleri öneriyoruz. Burada da yumurta ilk tercihimizdir. Dolayısıyla bir yaşını dolduran çocukların günde bir yumurta tüketmesi gerekir.
Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler ve semptomlar hafif ya da şiddetli arasında değişir ve deri döküntüleri, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim problemlerini içerebilir.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Yumurtayı iyice yıkadıktan sonra suda pişiriyoruz. Pişen yumurtanın sarısını çatalla ezip üzerine yoğurdu ekleyip karıştırın. Ilık olarak yedirmenizi tavsiye ederim.
Sabahları içilen çiğ yumurta gün içinde daha da enerjik olmaya destek olup uzun süre bir tokluk hissi de vermektedir. Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir.
9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri
9. aydan sonra kahvaltı öğünlerine tahıl grubu ürünleri ve pirinç gevreği de eklenebilir. Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir.
Yetişkinlerin kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında olan kahvaltılık ürünlerden 8 aylık bebekler de az miktarda olmak koşuluyla yemeye başlayabilir. Yumurta sarısı, belki de yumurtanın hepsi, pütürlü yiyecekleri bisküvi, peynir, pekmez, ceviz, meyve suyundan az miktarlarda tüketebilir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Ama bebeğiniz 6. aydan itibaren yavaş yavaş katı gıdalarla tanışmaya başladı ve bebekler için en önemli besin kaynaklarından birisi de tabi ki yumurta. Ancak yumurtanın beyazı alerjen olduğu için 1 yaşına kadar doktorlar tarafından önerilmemektedir. Tabi ki bu durum bebeğinize nefis bir omlet hazırlamanıza engel değil.
Bebeklere yumurta sarısı verirken önemli olan iyi pişmiş olmasıdır. İyi pişmemiş yumurta sarısı içinde salmonella başta olmak üzere bazı mikroplar bulunabilir. Bebeklere az pişmiş yumurta önerilmez, sarısı tamamen katı hale geçmelidir.
Yumurtalarınızı ılık bir suda (kaynar su olmayacak, çeşme suyu ısısı ideal) haşlamaya bırakıyorsunuz. Suyunuz kaynayıp fokurdamaya başladığı anda süre tutup 3,5 dakika daha kaynattıktan sonra kaynar suyunu boşaltıp yerine soğuk su koyuyorsunuz.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur. Cildinde döküntüler meydana gelir.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) aşısı, kızamık ve kabakulak virüsünün tavuk embriyo kültürlerinde üretilmesi nedeniyle eser miktarda yumurta proteini içermektedir. Bu nedenle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşılamada çekinceler oluşmaktadır.
Yumurta alerjisinin kalıcı bir tedavisi söz konusu değildir. Bu nedenle de sadece alerjik reaksiyonların görülmesi durumunda yapılacak olan tıbbi müdahalelerle sınırlıdır. Yumurta alerjisine maruz kalan kişilerin mutlaka tıbbi tedavi edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri