Belirtisiz nesne, hâl eklerinden hiçbirini almaz (yalın hâldedir). Yolda eşime çiçek aldım. (ne?) Yarın terziye bir takım elbise diktireceğim. (ne?) Biraz uzanmak ister misin? (ne?)
Belirtisiz nesneyi bulmak için öncelikle yükleme ne, kim ve nere sorularını sormak gerekmektedir. Çünkü belirtisiz nesne belirtme hal eki olan "-i" ekini almamıştır.
Belirtisiz Nesne
Özneyi de bu sorularla bulduğumuz için, şuna dikkat etmek gerekir. “Ne / kim?” soruları, cümlede “işi yapan kişiyi” mi gösteriyor; yoksa “işten etkilenen varlığı / kişiyi” mi gösteriyor? Eğer işi yapanı bulduruyorsa, bu öznedir. İşten etkilenen ise “belirtisiz nesne” kabul edilir.
Belirtili nesne, eyleme neyi, kimi, nereyi sorularından en az birini sorduğumuzda bize cevap veren kelimedir. Bu kelime ya da kelime öbeği genellikle belirtme -i hal ekini almış olur. Yani belirtme -i hal eki alan her kelime bize belirtili nesne öğesini vermektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Belirtisiz nesne, hâl eklerinden hiçbirini almaz (yalın hâldedir). Yolda eşime çiçek aldım. (ne?) Yarın terziye bir takım elbise diktireceğim. (ne?) Biraz uzanmak ister misin? (ne?)
Türkçenin söz diziminde bir cümlede birden fazla farklı yer tamlayıcısı, birden fazla farklı zarf tümleci bulunabilir. Türkçe buna imkân vermektedir. Ancak aynı cümlede hem belirtili hem de belirtisiz nesne bir arada olamaz.
Özne ya da fâil, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem vasıtasıyla hakkında bilgi verilen öğe. Özne yükleme sorulan "kim" ve "ne" soruları ile tespit edilir.
Sözde özne ise yüklemde işi yapıyor gibi görünür. Anlamca işi yapmaz. Bir örnekle anlatılması gerekirse "Sınıftaki masalar hazırlanmalı." Bu cümlede her zaman olduğu gibi önce yüklem bulunmalıdır. Bu cümlenin yüklemi "hazırlanmalı" fiilidir ve özneyi bulmak için sorulan soru kim ne sorusu ile özne bulunmalıdır.
Nesneyi bulmada yükleme bir takım sorular sorulmaktadır. Bunlar; neyi, kimi ve nereyi sorularıdır.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden? Sorularının cevaplarını karşılar.
Az önce de bahsettiğimiz gibi, balon örneğiyle ilgili daha büyük bir problem, bizim Evren'in genişlemesini görselleştirme çabamızın bir parçası olarak, halihazırda 3 boyutlu uzay içinde olduğunu bildiğimiz bir nesneyi (balonu) seçiyor olmamızdır. Balon, gerçekten de 3 boyutlu uzay içinde genişlemektedir.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
Belirtisiz tamlamada tamlayan ek almaz, yani yalın haldedir; tamlanan ise -i iyelik ekini alır: şeker balı, sel felâketi.
O halde özne, çeşitli oluş süreçlerinde daima imleyen, belirleyen, etkin ve aktif bir konumdadır denilebilir. Nesne, 'yüklemde bildirilen ve öznenin yaptığı işten, eylemden doğrudan etkilenen öğe'dir. Felsefede nesne, öznenin dışında var bulunan ve öznenin bilmesine konu olandır.
Yüklem: Cümle içinde yüklemi bulmak için herhangi bir soru yoktur. Özne: Yükleme sorulan ''kim ve ne'' soruları ile bulunur. Nesne: Yükleme sorulan ''kimi, ne, neyi'' soruları ile bulunurlar. Dolaylı Tümleç: Yükleme sorulan ''kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden” gibi sorularla bulunur.
Bir cümlede birden fazla özne bulunabilir.
Yüklem; cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubu. Özne ile birlikte cümlenin ana öğelerinden biridir.
Tümleç, cümlenin yüklemi hakkında detaylı bilgiler veren ögelerdir. Bir eylemin ne zaman, nerede, kiminle ya da ne için yapıldığına dair bilgi verir. Cümlede Tümleç Nasıl Bulunur? Cümlede yer alan tümleçleri bulmak için yükleme sorular sorulur.
Edilgen çatılı fiillerin yüklem olduğu cümleler gerçek özne alamaz; ancak “tarafından, nedeniyle, etkisiyle” gibi sözcükler ya da “-ca, -ce” eki getirerek gerçek özne cümleye sokulabilir. Böyle öznelere örtülü özne diyoruz. Okullar iki gün tatil edildi.
Dolaylı tümleç; yüklemin anlamını yer, bulunma ve yönelme açısından tamamlayan ögedir. Genellikle -e, -de ve -den eklerinden birini alır ve yükleme sorulan "nereye, nerede, nereden; kime, kimde, kimden; neye, neyde ve neden" sorularının yanıtlarıdır.
Zarf Tümleci / Zarf Tamlayıcısı
Zarf tümleci cümlede zaman, yön, tarz, sebep, miktar veya şart bildiren söz ve sözcük gruplarıdır. Bu anlamlarıyla cümleyi tamamlayan zarf tümlecini bulabilmek için yükleme 'nasıl, neden, ne kadar, ne zaman' gibi sorular sorulmalıdır.
Cümlede nesnenin bulunması fiile ve bu fiilin geçişli olmasına bağlıdır. Fiil ihtiva etmediği için isim cümlelerinde nesnenin bulunması mümkün değildir. Dolayısıyla Türkçede isim cümlelerinde nesne yoktur.
Cümlenin ögelerinden biri olmamasına rağmen, cümlenin anlamına doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlayan ara sözlere cümle dışı unsur denir. Sadece ara sözler değil bağlaç ve edatlar da cümle dışı ögeler arasında yer alır.
Yer tamlayıcısını cümle içerisinde bulabilmek için yükleme “Neye, nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neden” soruları sorulur ve bu soruların cevabı bize yer tamlayıcısı ögesini buldurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri