Ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve harika bir lif kaynağı sağlar. Yoğurt, boğaz ağrısıyla uğraşırken yutması kolay, yumuşak dokulu başka bir besindir. Ayrıca boğaz ağrınıza neden olan şeyle uğraşırken vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olacak besinlerle doludur. Yoğurt kalsiyum ve protein içerir.
Yoğurt hem yumuşak dokusuyla rahat bir tüketim sağlarken hem de probiyotik içeriği bakımından vücutta enfeksiyonla mücadeleyi kolaylaştırır.
TUZLU SU GARGARASI
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Limonda bulunan sitrik asit durumu ağırlaştırabilir. Limon suyunun bu yan etkisi, bu aşamada bazı kadınlarda boğaz ağrısının başlamasına neden olabilir.
Bademciklerdeki beyaz lekeler genellikle boğazdaki bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Boğazınızdaki beyazlığın birkaç olası nedeni olabilir. Epstein-Barr virüsü: Bu virüs bulaşıcı mononükleoza veya mono'ya neden olur. Tükürük yoluyla yayılan bir enfeksiyondur, bu yüzden bazen "öpüşme hastalığı" olarak adlandırılır.
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Limon suyu soğuk algınlığı veya grip sırasında ortaya çıkan boğaz ağrısını da azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon, C vitamini ve antioksidanlar içerir . Ayrıca tükrük miktarını da arttırır ve mukozanın nemli kalmasına yardımcı olur.
Ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve harika bir lif kaynağı sağlar. Yoğurt, boğaz ağrısıyla uğraşırken yutması kolay, yumuşak dokulu başka bir besindir. Ayrıca boğaz ağrınıza neden olan şeyle uğraşırken vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olacak besinlerle doludur.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
1) Ilık ve Limonlu Su
Ilık su mikropların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca boğaz yolunu yumuşatır. Limondaki antioksidan etkilerle bademciklerde oluşan iltihaplanma ve şişlik kısa sürede ortadan kaldırılır. Ilık ve limonlu su hazırlayıp soğuk havalarda tüketerek bademcik şişmesinin önüne geçebilirsiniz.
Sıcak tuzlu su, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığa yardımcı olabilir. Ağız kokusunu yönetmeye yardımcı olmak için ağız gargarası kullanın. Nadir durumlarda, doktorlar bunları cerrahi olarak çıkarmayı önerir. Çoğu durumda ise hiçbir şey yapmanız gerekmez.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Farenjit, yutkunma güçlüğü, boğaz yanması, acı ve kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle soğuk algınlığında ortaya çıkan farenjit, coxsackie ya da mononükleoz gibi boğaz ağrısı yapan enfeksiyonların sonucu da olabilir.
BOĞAZ ENFEKSİYONU NASIL GEÇER? Boğaz ağrısı viral enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktıysa kendiliğinden iyileşebilir. İyileşme süreci bir haftadır. Boğaz ağrısı beraberinde ateşlenme gibi etkiler gösterirse ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılabilir.
Tuzlu ve karbonatlı gargara yapın
Bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayacağınız gargarayı dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayarak hem ağız içerisindeki mikropları önemli ölçüde azaltabilir, hem de boğazınızı yumuşatabilirsiniz.
Boğazda yanma, batma, ağrı ve ateş, farenjitin en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Koronavirüsün de belirtileri arasında bulunan bu bulgular insanların hastalıkları karıştırmasına ve bundan dolayı da endişelenmesine yol açıyor.
Pekmez, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi besinlerin ezilerek çıkan suları kaynatılıp elde edilir. Vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan pekmez, boğaz enfeksiyonları bakımından oldukça güçlü bir besindir.
•Çay ve kahve, içeriğinde bulunan kafein ve tanik asit sayesinde boğazın kurumasına yol açar. Bu da boğaz ağrısı tedavisinde istenmeyen bir şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri