Güneş gözlükleri ile denize ve havuza girilmesi durumunda, camların kaplama özelliklerinin tuzdan ve klordan zarar görerek işlevini yapamaz hale geldiğini biliyor muydunuz?
Havuza girmeden önce ya kontakt lenslerinizi çıkarın, ya da lenslerinizin üstüne su almayan bir yüzücü gözlüğü takın. Eğer unutup da lensle havuza girerseniz, havuzdan çıktığınızda lenslerinizi mutlaka gözünüzden çıkarın.
7. Havuza ve denize yüzme gözlüğü olmadan girmeyin: Denize ve havuza yüzme yüzücü gözlüğü olmadan girmeyin. Aynı zamanda kontakt lens kullanıyorsanız da, lensle havuza veya denize girmek enfeksiyona yol açan etkenlerin lense yapışarak göze bulaşmasına neden olabilir.
Havuz enfeksiyona yol açabilir
Kayurtar, kontakt lenslerin, sudaki çeşitli kimyasal maddeleri ve kirliliği absorbe edebileceğini söyleyerek, “Kontakt lensleri yüzücü gözlüğü olmadan kullanılmasını önermiyoruz.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Güneş gözlüklerini su altında yıkamak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Akan su altında nazik hareketler ile gözlüğü yıkamak camlarında bulunan toz ve kirleri temizlemenize yardımcı olur. Cam üzerinde fazla sayıda toz ve kir varsa bez ile silmek camlara zarar verebilir.
"Aşırı yağmurlarda özellikle polarize olan güneş gözlükleri kullanılmalı. Güneş gözlüğü yağmurlu havalarda görüşü artırıyor, bilimsel olarak kanıtlandı. Her sürücüye bir defaya mahsus güneş gözlüğü kullanmalarını ve farkı görmelerini tavsiye ediyorum.
Uzmanlara göre kar yağışının olduğu kış aylarında da güneş gözlüğü tercih edilmeli ve güneş ışığına çıplak gözle bakılmamalıdır. Kış aylarında kar ile yansıyan güneş çok zararlı olabilir. Kış ve yaz olmak üzere yılın her döneminde güneş gözlüklerinin kullanımı en doğru karar olacaktır.
Plajlarda ve havuzlarda sıklıkla kullanılan ekipmanlardan biri de deniz gözlüğüdür. Yüzme sırasında da yüzme gözlüğü su altında görüş alanı elde edebilmenizi sağladığı için konforlu ve ergonomik bir yüzme deneyimi sunar.
Havuzlarda yer alan kimyasallar ve denizdeki tuz ile yabancı maddeler gözünde enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Su altında daha iyi görmeni sağlayan yüzücü gözlükleri, gözlerini tahrişten korumaya yardımcı olur.
Tuzlu su gözdeki mikropları kırmaz
Tuzun kimyasal reaksiyonu gözde doğal yanmaya sebep olur. Kızarıklık meydana gelir ancak bunun enfeksiyon gibi bir zararı olmamaktadır. Tuzlu su çok yakıyorsa denize gözlükle girilmesi tavsiye edilmektedir.
Gözlük camı temizlemede temel temizlik ise musluk altında su ile yapılır. Gözlükler hafif akan bir musluğun altına alınır ve ılık su ile güzelce yıkanır. Bu işlem, gözlüğü çizme potansiyeli olan toz ve diğer partiküllerin yok olmasını sağlar. Gözlük, güzelce temizlendikten sonra bol su ile durulanır.
2. Gözlüğünüzü yavaş bir ılık musluk suyu akışı altında durulayın. Bu tozu ve diğer artıkları giderecektir, böylelikle camlarınızı temizlerken, onların çizilmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Bazı gözlük camı kaplamalarına zarar verebilecek sıcak suda kaçının.
Spor havuzlarında 24 °C sıcaklık tamamen yeterli olarak görülürken, serbest havuzlarda 28 °C, çocuk havuzlarında ise 32 °C sıcaklık gereklidir. Ayrıca suyun buharlaşması sonucu vücudun ısı kaybını azaltabilmek için yüzme havuzunun hava sıcaklığı 2 ila 4 °C havuz suyu sıcaklığının üzerinde olması gerekmektedir.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
Tutulma gözlükleri ise güneş ışığını güvenli seviyelere indirerek gözlerinizin zarar görmesini önler. Yüksek seviyede ve görünür ışık ile görünmez radyasyona karşı özel olarak yapılmamış herhangi bir şey olmadan doğrudan Güneş'e bakmak gözün zarar görmesine sebep olur.
Hava kapalı da olsa güneş gözlüğü takılmalı” açıklamasında bulundu. Ultraviyole ışınlarının göz ve göz çevresindeki olumsuz etkileri, en az deri üzerinde etkileri kadar ciddi olabiliyor.
Gözlüğün camlarına diş macunu sürüldükten sonra ılık suda beş dakika kadar bekletilmesi gerekmektedir. Bütün adımlar tamamlandıktan sonra gözlüğü temizlemek adına camlar yeniden mikrofiber bez ile silinmelidir. Bu yöntem çoğu zaman sonuç vermekte ve gözlük camlarındaki çizikler giderilmektedir.
Örneğin gözlük camınızı silmek için kağıt peçete, ıslak mendil, hırka, kazak,tshirt, ya da havlu kullanmak gözlük camının çizilmesine, görüş kalitenizin düşmesine sebep olacaktır.
Islak mendil ne yazık ki formu ve dokusu gereği gözlük camı üzerinde yer alan kirlerin arınmasını sağlamadığı gibi küçük küçük çiziklere yol açmaktadır. Bu yüzden kesinlikle gözlüklerinizin camında yumuşak ve narin temizleme bezleri kullanmanızı önermekteyiz.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Güneş gözlüğü gözü bozar mı sorusu da ağrı ile bağlantılıdır. Kaliteli camlara sahip bir güneş gözlüğü gözünüzü bozmaz, aksine güneş ışınlarını filtreleyerek gözün yorulmasını engeller ve göz sağlığını korumaya yardım eder.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri