Benin kenarlarının büyük ve düzensiz olması, renginin değişmesi, büyüme, bende yanma, kaşıntı gibi belirtiler şüpheye yol açıyor. Bu nedenle ani oluşan değişikliklerde, ağrı, kanama gibi durumlarda en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurun.
Kanserli benin görünümü nasıldır? :
Hafifçe kabararak çevreye dağılır. Sınırları düzensiz ve girintili çıkıntılıdır. Zamanla renk kahverengi ve siyaha döner. Zamanla üzerinde kabartılar oluşur.
Benleriniz kaşınıyor, ağrıyor, kızarıyorsa, Benlerinizin yakınındaki lenf bezlerinde şişmeler görüyorsanız dermatoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Hangileri daha riskli? Vücutta var olan bir bende asimetrik bir yapı mevcutsa ve ani gelişen büyüklük, renk ve şekil değişimleri gerçekleşirse dikkatli olmak gerekir. Beş milimetreden büyük asimetrik görünümlü üzerinde açık, koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk olan benler tehlikeli olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu benler boyutlarına göre küçük, orta ve büyük olarak sınıflandırılır. 1,5 santimden küçük olanlar küçük, 1,5-20 cm arasında olanlar orta ve 20 cm üzerinde olanlar da büyük olarak tanımlanır. Büyük konjenital benlerde % 6-12 oranında malign melanom riski vardır.
Doğumsal benler: Bazı benler henüz doğum anında cildimizde mevcuttur. Bu doğumsal benlerin yüzeyinden deri kanseri(melanom) gelişme riski, sıradan benlere göre biraz daha fazladır. Özellikle 20 santimden büyük olanlarda bu riskin çok daha artmış olduğu kabul edilir ve tedavileri gerekir.
Toplumda benlerle ilgili en büyük yanılgılardan biri; benin alınınca kansere dönüşeceği. Oysa benin aldırılması kansere dönüşmesine sebep olmuyor.
"TÜM BENLER UYGUN YÖNTEMLE ALINABİLİR"
Bir benin iyi ya da kötü huylu olduğunun kesin tanısının ancak parçanın çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilmesiyle mümkün olduğunu belirten Yılmaz, "Bunun yanında uzman bir hekim tarafından yapılan muayenede de benin karakteri hakkında fikir sahibi olunabilir" diye konuştu.
Ben aldırma hangi bölüm? diye merak ediyorsanız, ilgi alanı olan branş cilt hastalıkları bölümü olmaktadır. Cildiye bölümüne randevu alarak, ciltteki benlerinizi kontrol ettirebilirsiniz. Alanında uzman bir doktora danışmadan benlerinizi ellememeniz oldukça önemlidir.
Toplumun hemen hepsinde gördüğünüz birbirine benzer benlerin hepsi iyi huyludurlar ve risk taşımazlar. Ancak yine de şüphe ettiğiniz benler için mutlaka bir doktora tercihen plastik cerrah veya dermatoloğa başvurabilirsiniz.
Ben Aldırma İşlemi
Ben aldırma ameliyatı lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu sayede hasta ameliyat sırasında herhangi bir şekilde ağrı veya acı hissetmemektedir. Anestezi küçük iğneler ile benin çevresine ve altına uygulanır.
Cilt kanserlerinde ağrı, kaşıntı olabilir. Ancak bu bulgular çoğunlukla geç dönemde görülürler. Bu nedenle doktora başvurmak için bu bulgular beklenmemelidir.
Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Ben olarak bilinen iyi huylu nevusler deride melanin pigmenti üreten hücreler olan melanositlerin vücutta belli noktalarda aşırı çoğalması ile oluşur. Bazı benler zamanla güneş ışınlarının ve sürekli travmaya maruz kalmanın etkisiyle 'kötü huylu'ya yani deri kanserlerine dönüşebilir.
Kubbe şeklinde olanların üzerinde kıllar görülebilir. Kıl folikülü nedeni ile bende sivilce, kızarıklık ve ağrı olabilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloğa başvurarak muayenenizi yaptırmanız gerekir. Ben üzerindeki kılları çekerek (cımbız ile) veya epilasyon ile almamak gerekir.
Et benleri, ağrı ve acıya yol açmayan, kansere dönüşmeyen ben türleridir. Saplı ben olarak da bilinen et beni, çoğunlukla cildin kıvrım yaptığı boyun ve koltuk altı bölgelerinde görülür. Ailesinde et beni olan kişilerde daha sık rastlanan et beni, çoğunlukla cilt rengindedir ve cilt altında kökü bulunmaz.
Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür. Ben aynı kalır fakat melanomda değişip büyüme söz konusudur.
Benlere sahip olmak her zaman kanser göstergesi olmaz; ancak benlerin yapısındaki ani değişimler, kanser habercisi olabilir. benlerin genel sayısı da abartılı bir biçimde artıyorsa, yapıları değişiyorsa, farklılaşıyorlarsa (Elevation/Evolution) acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
Benler; yüzde ve vücudun farklı bölgelerinde görülen, cilt renginden daha koyulu ve bazen renkleri değişebilen iyi huylu tümör yapılarıdır. Sağlığa olumsuz zararı olmadıkları için tedavi edilmelerine gerek yoktur; ama bazen bulundukları yerden alınmaları gerekebilir.
Boyutları giderek büyüyen benlerde melanomdan şüphelenebilir. Bendeki renk değişimi de iyi gözlemlenmeli. Eğer vücutta bu özelliklerde bir ben görülürse hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalı. Tedavi edilmeyen deri kanserleri hızlıca akciğerlere, karaciğere ya da beyne yayılabilir.
Et beni denilen sonradan ortaya çıkan, deri ile aynı renkte olan, kabarık benler ise tehlikesizdir. Fakat bir kabarık oluşumun et beni mi gerçek ben (nevüs) mi olduğu, dermatolog muayenesi ile açığa kavuşur.
Sınırlar: Benin kenarlarının düzensiz, girintili, çıkıntılı ya da belirsiz olması. Renk: Benin birden fazla renk içermesi veya bu renklerin düzensiz olarak dağılmış olması. Çap: Benin büyüklüğünün yarım santimden(kabaca kurşun kalemlerin arka ucundaki silgiden) büyük olması.
Hayır, kesinlikle benleri aldırmak zararlı değildir. Fakat hangi benin, nasıl alınacağına mutlaka uzman doktor karar vermelidir. Öncelikle benin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu tespit edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri