Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Bu sözcüğün herhangi bir eş anlam ifade eden karşılığı yoktur. Cümlenin yapısına göre 'kendim' ya da 'şahsım' olarak kullanılabilir.
Ben kelimesi, kişilik zamiri olarak ifade edilebilir. Ben kelimesinin ilk anlamı kendim olarak ifade edilebilir. Ben kelimesinin bir diğer anlamı ise yüzde çıkan siyah leke anlamına gelmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bin kelimesinin eş anlamı olarak oğlu kelimesi kullanılabilir. Genellikle bin kelimesi için kullanılabilecek başka bir sözcük yoktur. Sayı olarak kullanılan bin yazı ile 1000 olarak gösterilebilir.
Eş anlamlısı veya zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Bazı kaynaklara göre, çok sevilen bir kişi veya nesneye verilen isimdir. Mabut anlamı da taşır.
İlgili 43 soru bulundu
Güney Kore'deki fandom kültüründe idol, bir grubun üyesi olarak veya solo olarak K-pop alanında çalışan bir ünlüdür. K-pop idolleri, altında üretildikleri yıldız sistemi ve görseller, müzik, moda ve dansın bir karışımını temsil etme yetenekleri ile karakterize edilir.
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
Bol kelimesinin eş anlamlısı 'çok' olarak ifade edilir. Bolluk bir nesnenin ya da özelliğin fazla olmasını ifade ettiğinden iki sözcük birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Eski Türkçe ben veya men “birinci tekil şahıs zamiri” sözcüğünden evrilmiştir.
Şahıs (kişi) zamirleri
Kişi adlarının yerine kullanılan ben, sen, o, biz, siz, onlar, bunlar gibi kelimelerdir: Bunu ancak ben yaparım.
Benler genellikle deriniz zararsız değişikliklerindendir. Tıp dilinde melanositik nevüs olarak bilinirler ve melanosit denen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişirler.
Gerçek, kimi zaman doğru ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Sonuç kelimesinin TDK'ya göre eş anlamlısı 'netice' olarak biliniyor. Eş anlamlı olarak her iki kelime ile aynı anlam üzerinden değerlendirmek ve kullanmak mümkün. Tabii bazı alanlar açısından sonuç ve netice kelimesi değişik yerlerde değerlendirme biliyor.
Sesli Sözlük - bıkmak, usanmak.
Pek ile eş anlamlı olan bol kelimesi, bereketli ve fazla demektir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Ak kelimesi sesteş bir sözcüktür. Eş sesli anlamı ise beyaz olarak bilinmektedir. Ak ve beyaz eş sesli sözcüklerdir.
Yunanca kökenli bir sözcük olan idea kelimesi, hiçbir eksiği bulunmayan, tam ve mükemmel olan demektir. Bu kelime ilk kez Antik Yunan filozofu Platon tarafından kullanılmıştır. Platon'a göre varlık alemi, idealar ve duyular alemi olarak ikiye ayrılır.
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri