Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Başka bir deyişle menfaatçi ve çıkarcıdırlar. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te bencil insanlar hodbin, hodkâm ve egoist olarak nitelenirler.
Bencil kelime anlamı itibariyle sadece kendini düşünen başkalarını önemsemeyen insanlara denilmektedir. Bencil insanlar kendi menfaatlerini her şeyden ve herkesten üstün tutan kimselerdir. Bencil insanlar için başkaları hiç önemli değildir. Başkalarının ihtiyaçlarını görmezden gelmektedirler.
Bu davranış, onların ego merkezli düşünce yapısından kaynaklanır ve başkalarının değerini ve emeklerini göz ardı etmelerine neden olur. Bencil insanlar genellikle kendilerini ön planda tutarlar ve kendi ihtiyaçları ve istekleri üzerinde yoğunlaşırlar.
Bu bağlamda, hayatta kalma savaşının kazanılmasının en önemli faktörü, gendeki baskın özellik olan doğal acımasız bencillik olgusunun varlığıdır. 300 milyon yıldır etkin olan genetik kodlanma, bireyin davranışlarının da bencil olmasına neden olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Bencillik, bir ruhsal hastalık sınıfına girmemektedir fakat narsistik ve antisosyal gibi bazı kişilik bozukluklarının önemli belirtilerinden olabilir.
Egoizm ise ego kelimesinden gelen ve temeli bencilliğe dayanan bir davranış yönelimi. Hastalık olmayan egoizm, bencillik ve açgözlülükten oluşur.
Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Başka bir deyişle menfaatçi ve çıkarcıdırlar. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te bencil insanlar hodbin, hodkâm ve egoist olarak nitelenirler.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, kindar, yalancı, lan, ulan, bencil” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Bencillik İslâm literatüründe daha çok kibir (büyüklenme), ucb (kendini beğenme), fahr (övünme), buhl (cimrilik) ve şuhh (pintilik) gibi kavramlarda ifadesini bulmaktadır. Zira bu özellikler bencilliğin hem sebebi hem de sonucudur.
ANKARA - Amerikalı bilim adamları, suçluluk hissetmedikleri sürece insanların bencil olmaktan mutlululuk duyduklarını ortaya çıkardı.
Egoist, oldukça sık bir şekilde telaffuz ettiğimiz kelimeler içerisindedir. Psikanalizin ve psikoloji biliminin başlıca konularından birisi olan egoizmdir. Egoizmden muzdarip olan kişilere ise egoist denmektedir.
Bunlar içerisinde kim beslemek sözcüğü, 'Birine karşı öç alma duygusunu sürdürmek' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kincilik ise, 'kinci olma durumu' anlamı üzerinden karşılık buluyor. Böyle bir karaktere bürünmek ve bunu uzun bir süre götürmek şeklinde de söylenebilir.
Bencillik “Sadece kendini ve kendi çıkarını düşünmek” olarak tanımlanabilmektedir. Bencil İnsan Nasıldır? Bencil kişi, başkalarını ya da karşısındakini düşünmeden ve önemsemeden sadece kendi isteklerini,ihtiyaçlarını düşünerek hareket eder.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
TCK Md. 125 Kapsamında Hakaret Olarak Kabul Edilebilir Mi? Gençler arasında oldukça popüler olan, argo; “a…koyayım”, ya da “a…koduğum” cümlelerinin ilk harflerinden oluştuğu düşünülen, “amk” kısaltmasının, hakaret suçuna konu olup olmadığı, bizce, mahkeme ve yüksek yargıda yoruma açıktır.
Sözlükte bencil anlamı: Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutan, hodbin, hodkâm, egoist anlamına gelir. Kimsenin mutluluğundan mutlu olmayan, hem maddi hem manevi anlamda kimse bir şey kazanmasın isteyen, her şeyi kendine isteyen insandır.
Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarını herkesinkinden üstün tutan, hodbin, hodkam, egoist. Öncelikle kendi çıkarlarını sağlamaya uğraşan (kişi).
Peygamber Efendimiz, "yalnızca kendini düşünmenin" Allah katındaki hükmünü şu hadis-i şerifle açıklamıştır: "Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe gerçek anlamda iman etmiş olmaz." İslam kaynaklarında bencillik, kibir, cimrilik, kin gütme, övünme, servet tutkusu gibi kavramlarla ...
Narsizm, aşırı benmerkezci olma ve başkalarını önemsememe durumuyla karakterize bir kişilik bozukluğudur. Herkes bazen narsist davranışlarda bulunabilir ancak gerçek narsist kişiler genellikle başkalarını ve onların duygularını önemsemezler.
Egolu insan ne demek? Egoist kişilerin en belirgin özelliklerinden biri kibirli, ukala ve öfkeli oluşlarıdır. Bu davranış şekli kişinin kendi öz değerleriyle halen yeterli ve dengeli bir şekilde barışık olmadığı anlamına gelir. Egolu bir insanla karşılaştığınızda her cümlesine genellikle “ben” kelimesi ile başlar.
Ego, Latinceden gelen bir kelime. Anlam olarak 'benlik', 'bencillik' ve 'ben' gibi ifadeleri karşılıyor. Ego, Sigmund Freud'la özdeşleşen bir psikanaliz terimi. İnsanın kişisel özelliklerini koruyarak bilinçaltı isteklerinden bazılarına izin verme hali.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri