Kullanacağınız zaman daha kolay çözünmesi için, streç filmle sardığınız bebek kıymaya tıpkı bir burger köftesi gibi ince diskler oluşturacak şekilde elinizle şekil verebilirsiniz. Çözülme süresinin kısalması, bakteri oluşumunun da önüne geçecektir.
Kıymayı buzluktan alıp poşetinden çıkarın ve çözmeden minik tencerenize alın. Bir miktar su ilave ederek (yaklaşık yarım çay bardağı) en küçük ocağın en kısık ateşinde çözdürün. Bu aşamada ara sıra kaşıkla karıştırın. Eğer kıymayı disk şekline getirip dondurduysanız daha kolay ve hızlı çözülecektir.
Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Kuzu eti çabuk pişiyor. Tahmini 15-20 dk etler ayrılıyor ise tamamdır. Etleri robot yada blender ile çekip kıyma haline getiriyoruz. 3 kez çekilmiş gibi ince olsun.
Bebekler 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir. Kıyma yerine parça kuzu incik de pişirilip mikserden geçirilerek verilebilir. İncik eti yağsız, damarsız ama jelatinden zengin hazmı kolaydır.
İlgili 16 soru bulundu
Diyetisyen Derya Zünbülcan, annelerin bebeklerinin beslenmesinde küçükbaş (kuzu ve oğlak eti) hayvanların etlerini tercih etmeleri önerisinde bulunarak, “Kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etleri dana eti gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kalmaktadır” dedi.
Bebekler İçin Dondurucuda Kıyma Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Taze taze yedirmek için yarım kg kıymayı ceviz büyüklüğünde yuvarlayalım ve ayrı ayrı streç film ile kapatıp dondurucuya koyalım. Böylece her defasında çözdürüp tekrar dondurmadan kullanabilirsiniz.
7 aylık bebeğe et nasıl verilir? Kırmızı ete başlama ayı 8 olsa da bebeğinizde demir eksikliği varsa ve katı gıdaya geçişte bir sindirim veya alerji sıkıntısı yaşamıyorsanız, doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde azar azar sebze püresine koymaya başlayabilirsiniz.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
Şimdi iki Çelik tencerenizi alın birine oda ısısında olan bir litre suyu koyup diğerini tabanı üste gelecek şekilde tezgahınıza ters çevirip gerekli olan kıyma et vs nizi bu tencerenin tabanına koyun üzerine de içi su dolu tencereyi oturtun ve sadece 5 dk da kıymanızın çözüldüğünü göreceksiniz.
Kıymanın tamamen çözünmesi için önceden planlayarak dondurucudan çıkarmanız gerekir. Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir.
Kırmızı ete başlama ayı 8 olsa da bebeğinizde demir eksikliği varsa ve katı gıdaya geçişte bir sindirim veya alerji sıkıntısı yaşamıyorsanız, doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde azar azar sebze püresine koymaya başlayabilirsiniz.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Pratik Yöntem
Şöyle ki; bir çelik tencereyi ters çevirip üstüne kıymayı yerleştirin. Bir başka çelik tencereye de oda sıcaklığında iki litre su doldurun. Bu tencereyi kıymanın üstüne oturtarak 5 dakika beklemeye bırakın. Bu kadar kısa bir süre içerisinde kıymanız tam olarak çözülecek ve kullanıma hazır hâle gelecektir.
Dondurulmuş meyve, soğuk yoğurt, soğuk meyve püresi ve soğuk muhallebi bebeğinizi bir hayli rahatlatacaktır. “Soğuk ürünler bebeğime zarar verir mi?” diye düşünüyorsanız; minik hanım ya da bey gıdanın soğuğundan faydalanıp ağzında dolaştıracağı için pek endişe etmenize gerek yok.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebek kıymayı bebeğiniz için hazırlayacağınız tarife ekleme vakti geldiğinde ise; dolaptan çıkardığınız kıymanın iyice çözülmesini beklemelisiniz. Çözülen kıymayı, kısık ateşte yarım bardak su ile birlikte, bir çatal yardımıyla yavaş yavaş ezerek ve karıştırarak pişirebilir ve yemeklerinize ilave edebiliriz.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Kıymalı Tarhana Çorbası (8+ Ay)
Kıymayı mümkünse tam buğday emeğinin içini ıslatıp yoğuralım ve yuvarlak yassı bir köfte yapıp zeytinyağınd a arkalı önlü kızartalım. Fazla kızartmamaya dikkat edelim . Yumuşak olan köfteyi afiyetle bebeğimize yedirelim.
Hepimizin bildiği gibi kıymayı çözdürmenin en doğru yöntemi bir gece önceden buzdolabına indirmek. Bu sayede etin içerisinde bakteri üremesine neden olmadan, yavaş yavaş en güvenilir şekilde buzları eriyecektir ve kullanıma hazır hale gelecektir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Kıymalar buzdolabı poşetine eklenir ve el yardımıyla düz bir şekil verilir. Bu yöntem sayesinde buzlukta yerden tasarruf edebilirsiniz. Düzlenen kıyma poşetleri üst üste dizilir ve buzlukta yerini alır. Kıymanın buzluktaki ömrü 3 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri