Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Benmari, daha çok ısıyla direkt temas etmesini istemediğimiz gıdalar için kullanılan bir ısıtma yöntemi. Teknik olarak ateşin üstüne içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap konurken içinde ısıtmak istediğimiz malzemenin olduğu kap alttaki suya temas etmeyecek şekilde su dolu kabın üstüne yerleştiriliyor.
Fransızca bain-marie "ateşle doğrudan temas ettirmeden, suya batırılan kap içinde pişirme" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince balneum Mariae ""Meryem banyosu", ateşle doğrudan temas ettirmeden, suya batırılan kap içinde pişirme (simya terimi)" deyiminden evrilmiştir.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Çikolatanın istenildiği gibi kıvama getirilmesi ve şekillendirilmesi için öncelikle benmari usulü eritilmesi gerekir. Bu yöntem çikolata eritme de en fazla tercih edilen yöntemdir çünkü çikolatanın dokusunu ve formunu olumsuz etkilemez. Durum böyle olunca Benmari usulü çikolata yapımı da hali ile merak uyandırır.
İlgili 20 soru bulundu
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
O halde bitter pul çikolata tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kakao yağı dengelenmiş olan hazır paket sayesinde artık daha kolay ve daha lezzetli benmari usulü çikolata elde edebileceksiniz.
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
İlk önce küçük bir tencerede biraz su kaynatıyoruz. Ocağın altını orta ayara kısıp tencerenin üzerine sıcağa dayanıklı bir kap otutturuyoruz. Bunun içerisine çikolatamızı küp küp kırıp sürekli karıştırarak eritelim. Çikolata sosumuz hazır!
Ama genel olarak kakao içeriği yüzde 70 ve daha yüksek olan çikolatalar “bitter” çikolata olarak adlandırılır.Bitter çikolatalar arasında seçim yaparken mümkün olduğu kadar az sayıda katkı maddesi içerenler (süt, şeker) tercih edilmeli, kakao oranı yüksek olanlara öncelik verilmelidir.
Benmari pişirme yapmanız için bir kabı kaynayan suyun içerisine koyarak ve kabın içine de erimesini istediğiniz yiyeceği koymanız gerekir. Bu sayede su altta kaynadıkça kabın içindeki yiyecek de erir.
Buradan anlaşılacağı üzere, BenMari gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemidir.
Benmari usulü, direkt ateşle temasta yanabilecek ya da bozulabilecek gıdaların ısıtılması, sıcak tutulması, eritilimesi ve pişirilmesinde kullanılır. Ateşle temasta, kesilebilecek yoğurtlu ve kremalı tariflerde, çikolata eritmede, pilav ısıtmada ve fırında pişirilen krem brüle gibi tariflerde kullanılır.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
O yüzden dereceler ve ölçüler oldukça önemlidir. Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Eritilen çikolata ya süt konur mu? Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
EFSA'nın palmiye yağında kanserojen olduğuna ilişkin raporundan sonra Avrupa'daki marketler Nutella da dahil içinde söz konusu yağı içeren ürünleri raftan kaldırma kararı aldı.
Kavanozu bitiriyorum demeden önce tekrar düşünmenizin vakti gelmedi mi? Nutella yerine şekersiz fındık ezmesi tercih edebilirsiniz.
Manisa Fabrikası'nda halen başta NUTELLA® olmak üzere Grup'un önemli markalarının üretimi yapılıyor ve iç pazarın yanı sıra 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ferrero'nun Türkiye'de 6'sı fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.
Kuvertür çikolatanın kullanım alanları içerisinde ilk sırada tatlı tarifleri yer alır. Eritilen kuvertür çikolata pek çok tatlı ve tuzlu tarifte bir bileşen olarak kendisine yer bulur. Bu malzeme pasta ve şekerleme kaplaması yapımında kullanılmaya da oldukça elverişlidir. Kuvertür donduğunda şeklini korur.
İsviçre'de çikolata üreticisi Barry Callebaut, sıcağa dayanıklı çikolata geliştirdiğini açıkladı. Barry Callebaut, ürettiği çikolatanın 38 santigrat derecede erimediğini söylüyor. Normalde çikolata 34 derecede eriyor. Bu ürünün, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarları için üretildiği belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri