Bu kabın içerisine dibi suya değmeyecek şekilde, yine ısıya dayanıklı daha ufak bir kap yerleştirin. Ocağın altını açın ve orta ateşte suyu kaynatın. Üstteki kabın içerisine çikolata parçalarını koyun. Kaynamaya başlayan su, buharı ile birlikte üstteki kap içerisindeki çikolatanın erimesini sağlayacaktır.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Çikolatanın istenildiği gibi kıvama getirilmesi ve şekillendirilmesi için öncelikle benmari usulü eritilmesi gerekir. Bu yöntem çikolata eritme de en fazla tercih edilen yöntemdir çünkü çikolatanın dokusunu ve formunu olumsuz etkilemez. Durum böyle olunca Benmari usulü çikolata yapımı da hali ile merak uyandırır.
İlgili 19 soru bulundu
Tariflerinizde bitter çikolata kullanmayı planlıyorsanız en iyi eritme yöntemi benmari usulüdür.
Benmari pişirme yapmanız için bir kabı kaynayan suyun içerisine koyarak ve kabın içine de erimesini istediğiniz yiyeceği koymanız gerekir. Bu sayede su altta kaynadıkça kabın içindeki yiyecek de erir.
Fransızca bain-marie denilen ve dilimize benmari usulü olarak geçen bu yöntem, çikolata eritmede en çok kullanılan yöntemlerden biri.
Aksi durumda çikolata kesilir, yağını salar. Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Benmari usulü, direkt ateşle temasta yanabilecek ya da bozulabilecek gıdaların ısıtılması, sıcak tutulması, eritilimesi ve pişirilmesinde kullanılır. Ateşle temasta, kesilebilecek yoğurtlu ve kremalı tariflerde, çikolata eritmede, pilav ısıtmada ve fırında pişirilen krem brüle gibi tariflerde kullanılır.
Benmari usulü çikolata eritirken krema konur mu? Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken bu malzemeleri çikolata içerisine yavaş yavaş eklemek olacaktır.
Damla çikolatayı eritmenin en iyi yolu benmari usulü eritme yöntemini uygulamaktır. Farklı boyutlara sahip iki tane tencereden büyük olanına su koyarak işe başlayabilirsiniz. Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Bu tencerenin içine dibi suya değmeyecek şekilde yani tencereden biraz daha küçük ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin. Isıya dayanıklı bu kap içine eritilecek çikolataları koyun. Ara ara karıştırarak, çikolatalar tamamen eriyene kadar bekleyin.
➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir. Daha çabuk ve homojen erimesi için çikolatayı küçük parçalar hâline getirin. Çikolatayı çift kaynatıcılı bir kabın içine koyun (benmari), ocak üzerinde çikolatanın su buharında erimesini sağlayın.
Kuvertür çikolatamız, doğrudan sıcaklık ile değil su buharı ile eriyecektir. Eğer içine oturttuğumuz kabımız kaynar su ile temas ederse, kuvertür çikolatamız gereğinden fazla ısı alacağı için çikolata yapımı sürecine doğrudan zarar verecektir. Çok fazla ısıya maruz kalan çikolata kenarlarından yanmaya başlar.
20 derecenin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar ve burada beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır.
Kek ve kurabiyelerde, pasta süslemelerinde kullanilabilir. Eritmeye uygundur.
Dondurma ve çikolata sıcağın etkisi ile erimeye başlar. Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir.
Direkt ateşe maruz kaldığında özelliğini kaybedecek bu tip besinleri eritmek ya da sadece kaynar suyun sıcaklığı ile pişirmek için kullanılan yönteme benmari denir.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Beyaz çikolata için de benmari usulünü tercih edebilirsiniz. Hassas özellikteki çikolatayı sürekli olarak takip etmeye ve eridiği anda ocağın altını kapatmaya özen göstermeniz önemlidir. Mikrodalga ile eritme yöntemi de beyaz çikolata için ideal bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri