Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Mikrodalgada kullanıma uygun bir kabın içine küçük parçalara ayırdığınız ya da rendelediğiniz çikolatalarınızı koyun ve mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ortalama 50 derece yeterli olacaktır ama bu mikrodalga fırınınızın performansına göre değişiklik gösterebileceğinden mutlaka kontrollü bir şekilde eritin.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Yanlış bir durumda çikolata sertleşir ve kullanılamayacak hale gelir. Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Üstte kalan kap su ile temas etmemelidir. Tenceredeki suyu kaynatın. Diğer kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin. İçinde çikolata olan kabı kaynar su olan kabın üzerine yerleştirin ve çikolata eriyene kadar arasıra karıştırarak bekletin.
Benmari usulü eritmeye başladığınız çikolatanın içine azar azar süt ekleyerek karıştırabilirsiniz. Sık sık karıştırmanız halinde tamamen homojen hale geleceklerdir.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Damla çikolatayı eritmenin en iyi yolu benmari usulü eritme yöntemini uygulamaktır. Farklı boyutlara sahip iki tane tencereden büyük olanına su koyarak işe başlayabilirsiniz. Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar.
Benmari, daha çok ısıyla direkt temas etmesini istemediğimiz gıdalar için kullanılan bir ısıtma yöntemi. Teknik olarak ateşin üstüne içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap konurken içinde ısıtmak istediğimiz malzemenin olduğu kap alttaki suya temas etmeyecek şekilde su dolu kabın üstüne yerleştiriliyor.
Kullanım Şekli. Benmari usulü beyaz çikolata eritmek için; yeterli miktarda su kaynatın ve bu suyu ısıya dayanıklı, derin başka bir kaba boşaltın. Çikolatayı temiz ve mutlaka kuru derin bir kaseye koyup su dolu kaba dikkatlice yerleştirin.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Bu tencerenin içine dibi suya değmeyecek şekilde yani tencereden biraz daha küçük ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin. Isıya dayanıklı bu kap içine eritilecek çikolataları koyun. Ara ara karıştırarak, çikolatalar tamamen eriyene kadar bekleyin.
Bir kabın içine biraz su koyun ve eritmek istediğiniz çikolatayı da su kabından daha küçük bir kaba koyun. Çikolatayı koyduğunuz kabı, su dolu kabın içine koyun. Su, çikolatanın bulunduğu kabı aşmayacak şekilde olmalıdır. Tencerenin altını yaktığınızda su ısınmaya başlar ve ısıyla çikolata da erir.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Benmari: Bazı besinleri ısıtmak ya da eritmek için kullanılan, ısıtılacak ya da eritilecek ürünün içinde bulunduğu kabı doğrudan ateş üstüne koymak yerine kaynar suya oturtarak ürünü ısıtma ya da eritme yöntemidir.
Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur.
Çikolatadaki gevrek bir doku onu daha lezzetli hale getirebilir. Çikolataya kaba tuz eklemek sadece lezzetleri arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda gevrek bir doku da verecektir.
Hazır sıcak çikolata nasıl yapılır noktasında en çok merak edilen konuların başında; sütle mi yoksa suyla mı daha lezzetli olacağı gelir. Sütü veya suyu damak zevkinize göre tercih edip sıcak çikolatanızı o şekilde hazırlayabilirsiniz. Süt ile hazırladığınız hazır sıcak çikolataların içimi daha yumuşak olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri