Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz. Bu az miktarda benzin aracınız için yeterli olacaktır.
Benzinin durumunu nasıl anlarım? Bu durumda aldığın benzinin yaklaşık kaç kilometre gideceğini tahmin edip Km saatinden takip edeceksin yada arasıra depo kapağını açıp içine bakacaksın. Ne kadar benzin kaldığını gözünle göreceksin. Hava karanlıksa sakın deponun içini görmek için kibritle, çakmakla bakmaya kalkma.
İlgili 34 soru bulundu
Bir aracın yakıt göstergesi yandığında modeline göre değişkenlik göstermek üzere 5 ila 13 litre yakıtı kalmış oluyor. Buna göre araçlar, uyarı lambası yandığında 35 ila 92 kilometre kadar yol katedebiliyor.
Bu hesaplamayı yaparak aracının 100 kilometre başına kaç litre yakıt harcadığını öğrenebilirsin. Eğer yakıt depon 50 litre ise ve dolu depoyla 500 kilometre mesafe kat ettiysen, aracının 100 kilometre başına 10 litre yakıt harcadığı sonucuna ulaşırsın.
Yine depoda az yakıt bulundurduğumuzda bu pompa deponun tabanına birikmiş olan pas, tortu ve kirleri çekebilir. Buda pompanın filtresinin tıkanmasına yol açar ve pompa yanabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı depoda minimum çeyrek depo benzin bulundurmak benzin pompasının ömrü açısından önemlidir.
Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur.
İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
Yakıt deponuzun yeteri kadar dolu olmaması deponuzun alt kısmında birikmiş tortuların aracınıza zarar verme olasılığı yüksektir. Bu tortular ulaşması gereken aksana borular ile ulaşım sağlarken tortular aracınızın borularını aşındırabildiği gibi aracın aksanına da zarar verebilmektedir.
Araba hareket ederken gösterge panelinde sarı bir ikaz lambası yanması durumu yakıtın azaldığını göstermektedir. Böyle bir durumda sürücülerin ne yapması gerektiği ve ne kadar yakıt kaldığını bilmesi gerekmektedir.
( eğer birkaç yıl kalacaksa dediklerimin hepsini unutun) ozaman durum değişir. Benzin depolarında benzinin etkileyeceği herhangi bir boya, vs madde olmaz. Ancak benzin durdukça tortu yapar, bu tortu içindeki çeşitli katkı maddeleridir veya safsızlıklardır, cam şişede beklese de bu gözlenir.
Aslında benzinli araçların yakıt girişleri farklı olduğu için dizel yakıt yüklemek zordur. Ancak böyle bir durum yaşanırsa araç performans kaybeder, egzozdan siyah dumanlar yükselir. Ayrıca bu işlem, aracın supaplarına ve diğer aksamlarına da zarar verir.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Örneğin, havanın serin olduğu günlerde veya sabah saatlerinde benzin almak daha iyidir. Çünkü hava serinken benzin soğuk nedeniyle sıkışmış formda olduğundan buharsız olarak satın alınır. Bu da aynı miktar paraya daha fazla litre benzin almanızı sağlar.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Depoyu fullemek zararlı mı? Yani deponun mantığına bakınca yakıt içinde dursun diye üretildiği açık. Aracın deposunun dolu olması genellikle aracın hiçbir yerine zarar vermez.
Çeyrek depo 12 litre desen nerden baksan 120-130 km yol yaptırır. Deponun kaç litre olduğuna göre,gidilecek yolun şehir içi mi şehir dışı mı olduğuna göre,aracın kullanılma stiline göre değerler değişir.
Örneğin herhangi bir markanın bir modelinin yakıt sarfiyatı 4,5 l/100 km şeklinde ifade edilir. Buradan yola çıkılarak basit bir matematik hesabı ile aracın 300 km mesafede yakıt tüketimi hesaplanabilir. Söz konusu araç 300 km mesafede 4,5x3=13,5 l benzin harcayacaktır.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Aracın yakacağı yakıt tutarı, şehir içi ve şehir dışında değişiklik gösterir. Şehir içerisinde aracın dur-kalk hareketlerinin fazla olması yakıt tüketimini de artırır. 1.6 benzinli bir araç, şehir içinde ortalama olarak 100 km'de 8,5 litre yakıt yakar. Şehir dışında ise 100 km'de yakıt hacmi 6 litreye kadar düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri